Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Tak když nikdo nic, žádní fandové, tak nastupuje pátračka (ze série jsem prolétla jen Bubny podzimu, nezaujaly):
skotské Inverness - Cizinka
Krimi série současnosti se většinou odehrává pouze v severské zemi jejího autora a hrdiny, přímo v hlavním městě. Nicméně v jedné z knih nás autor zavede do evropské metropole (jaké?), kterou pozná zprvu dle fotografie sochy národního patrona, kterou by dle vyjádření autora měl znát každý kulturní člověk. (Jakkoli je to zajímavé a potěšitelné vyjádření, realita bude asi jiná.) V knize se ovšem v dané metropoli daří mj. pašerákům a prodejcům zbraní.
Jednoslovný titul knihy souvisí s jejím pořadím v sérii.
Tak jest, Praha jako křižovatka a podhoubí podloudných obchodů (ta poznámka o obecném kulturním povědomí v Evropě/ve světě v souvislosti se znalostí jezdecké sochy Sv. Václava na Václaváku dojem nenapravila)
Jeden velmi známý a plodný autor vytvořil mimo jiné (své kultovní příběhy) také dvoudílný román, jehož druhá část nese jméno jihoamerického pohoří. Otázka je tedy nasnadě.
Tak zkusila jsem se mrknout na zoubek Verneovi - mezi podivuhodnými cestami (62 knih, některé dvou až třísvazkové) jsou asi jen tři, v nichž se zavítalo do Jižní Ameriky, ale nic k Andám (o něž se, jak předpokládám, jedná).
Vrah si vytvořil falešné profily na facebooku a mrtvoly pak házel do kontejnerů ve velkoměstě. Ve kterém?
(4. kniha v sérii - ta nejnovější)
"Chce se mi zvracet."
A nás zajímá, kde tahle hláška zazněla a vstoupila do literárních dějin.
Tahle první slova známého románu budou jistě také hodně povědomá:
"V noci na dnešek se mi znovu zdálo o ???. Zdálo se mi, že opět stojím před železnou fortnou na začátku soukromé cesty a nemůžu dovnitř..."
O jakém místě se hrdince jakého románu zdálo?
ano, bezejmenná hrdinka vzpomíná na panství Manderley, tehdy již vyhořelé
Nic mi to nepřipomnělo, dokud jsem koutkem oka nezachytila tři indicie: nemá to být přímo Windsor, jedno ze sídel britské královny a
Pes Jejího Veličenstva?
Vložit příspěvek