Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Vůbec tak daleko a vysoko nemíříme. Poliďšťování navíc není pouhou metaforou.
Text příspěvku byl upraven 11.07.18 v 15:37
Lehké zadání nemusíme ani psát. Stačí na něj jen pomyslet a ... nic. ;-)
Zablešený chlupáč nebyl člověkem. Za vším však hledej ženu (babu, chceš-li).
to by v tom byl čert, zapomenutý
Dalskabáty - Jan Drda
Zapomněla jsem, že zde hádáme nikoli autory, ale tituly, takže řádně doplňuji:
Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert
Text příspěvku byl upraven 12.07.18 v 11:56
Tam to všechno před sto lety začalo, a i když už je vzala voda, český fenomén přetrvává.
Tohle ale vážně je nadmíru jednoduché - jedinečné tři indicie v jediné větě.
Tak úplně polopatě: zatímco hledané místo už není, Ztracenka tu ještě je (víceméně).
Mě napadá trampská osada Ztracenka, dnes už zatopená Štěchovickou přehradou, ale knihu asi nedám. Možná Dějiny trampingu nebo něco jiného od Josefa Peterky alias Bob Hurikán?
Ztracenku jsem zmiňovala výše, takže ta to není.
Shrnuji hádanku:
Tam to všechno před sto lety začalo, a i když už JE vzala voda, český fenomén přetrvává. A zatímco hledané místo už není, Ztracenka tu ještě je (víceméně).
Dotčené místo, po kterém se mnoha pamětníkům velice stýská (já je nepamatuji), je i v názvu knihy věnované právě jemu (jim).
Hledáme stát, ležící na severu. Zde se odehrává příběh cestovatele a jeho japonského přítele. Autor knihy je tím cestovatelem.
S dovolením jsem nahlédla do přečtených a zaujalo mě to hned:
Za modrým medvědem na Aljašku
od: Lynn Schooler
Takže Aljaška (USA)
Shodou okolností se moje paralelní hádanka týkala také severoamerického, ovšem černého, medvěda...:-)
Ano. Je to Aljaška.
Lynn Schooler vás svým vyprávěním skoro přesvědčí, že jste tam s ním. Kniha vyšla u nás v roce 2003 a má moc hezkou obálku.
Do jakého místa/oblasti na Zemi nás prostřednictvím dopisů a deníku profesora zoologie vede autor celosvětově oblíbený především v jiném žánru?
Přesná lokalita není ani v knize, ani odborníky potvrzena (ale ani vyvrácena) - nejblíže se k němu lze dostat po opravdu, ale opravdu veliké řece...
Že by výprava profesora Challengera do Jižní Ameriky - Ztracený svět od A.C.Doylea?
Po několikadenní plavbě po Amazonce výprava odbočila do velkého přítoku, ovšem ACD neuvedl, kterým směrem se výzkumníci dál vydali. Předpokládanou hledanou oblastí by mohlo být území s výskytem stolových hor - tepui - na pomezí Brazílie, Venezuely a Guyany.
Ano, to je přesně ono - prehistorický svět ztracený v Amazonské džungli, v/na horách (Roraima, Kurupira?)
Naprostý nedostatek inspirace, tak snad teď:
Jak se nazývá sídlo, odkud pochází druhorozený syn šlechtice, lékař, v době náboženských rozporů?
Kdepak se osudy hrdinů zaplétají na pozadí potíží se studentskou oslavou?
Hledá se země velká stejně jako Česká republika, ovšem jen zpoloviny tak osídlená. Je to drsný kraj sahající dost na sever, nemající podnebí, jeho obyvatelé jsou rázovití a mají specifický humor (pokud jim ovšem lze rozumět - s tím mají problém i ti, kdo používají stejný jazyk). A s adjektivem odvozeným ze jména této země se otvírá fenomén, který si přivlastňuje (ovšem už bez adjektiva) celý svět - potěšení, které nese peníze.
Zajímavou a vtipnou knížku nám před nedávnem napsal člověk nad jiné povolaný: tamní dlouholetý český honorární konzul. Pojal tu zemi pěkně po našem.
Vložit příspěvek