Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře

DISKUZE » Volná diskuze

Lenka27
Lenka27 22.08.2018 v 16:21

Soukroma to uhádla přesně, nicméně woodward poukázala na mé nepřesnosti, i když si myslím, že jsem to v příspěvku zdůraznila, že hledáme knihu a místo pobytu spisovatele po emigraci, ale je fakt, že jsem to fakt trochu zamotala. Takže je to na vás, jestli si další hádanku rozdělíte, nebo...
Je to Ako chutí moc a Ladislav Mňačko, který zakotvil v Rakousku u Eisenstadtu. Neměl to věru lehké, z Izraele se vrátil na jaře 1968, aby znovu po srpnové okupaci (jejíž 50. výročí jsme si včera připomněli) znovu musel odejít a po krátkých zastávkách v Izraeli, Mnichově a Vídni a zabydlel se ve vesnici Großhöflein. Zemřel v Bratislavě a sedí mi na něj přirovnání červený Hemingway. Engelchen mám raději, ale Ako chutí moc se mi k včerejšku hodila tak nějak lépe a omlouvám se, že jsem to tak ztížila.

Text příspěvku byl upraven 22.08.18 v 16:25

woodward
woodward 22.08.2018 v 16:35

Já jsem nepoukázala...

Lenka27
Lenka27 22.08.2018 v 16:47

Tak já už jsem z toho jelen, každopádně soukroma napsala přesně, snad jen mi chyběla ta vesnička Großhöflein (velký dvoreček v překladu) :-*.

intelektuálka
intelektuálka 22.08.2018 v 17:01

Jen si dovolím dodat, že mám ráda, když se nás tu sejde víc na hádanku - o tom je hra, a je mi jedno, kdo odnese vítěznou trofej...

woodward
woodward 22.08.2018 v 17:08

Já jsem poukázal... :)

soukroma
soukroma 22.08.2018 v 17:40

Anglický romantik nás v jedné básni zavedl daleko, na místo, které podle jména můžeme myslně pokládat za vymyšlené, opředené mnoha mýty (a melodiemi). Nicméně se jedná o místo skutečné, významné, však ta báseň je také o významné postavě, která si ho nechala postavit.

soukroma
soukroma 22.08.2018 v 19:32

Doplňuji zadání: Básník si hledané místo idealizoval, viděl ho totiž ve snu a sen si úplně celý nezapamatoval, takže i báseň zůstala nedokončená.

VlKa
VlKa 22.08.2018 v 21:20

Xanadu. Samuel Taylor Coleridge - Kubla Khan (česky přeloženo jako Kublajchán nebo Xanadu).

soukroma
soukroma 22.08.2018 v 21:42

Ano, je to tak; více info o "Horním hlavním městě" Šang-tu na https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ang-tu

VlKa
VlKa 22.08.2018 v 21:47

Kam nastoupil chlapec s nepřehlédnutelnou genetickou vadou do páté třídy?

soukroma
soukroma 23.08.2018 v 15:28

Našla jsem Neobyčejného kluka (Wonder) a dalo chvíli hledání najít správnou školu: North River Heights, Upper Manhattan, New York.

VlKa
VlKa 23.08.2018 v 15:37

Ano, tam August bydlel, škola se jmenovala Beecher Prep.
Doporučuji všem, co to ještě nečetli. Probrečela jsem u toho noc.
Předávám! :-)

soukroma
soukroma 23.08.2018 v 17:09

Snažím se takto náročným knihám vyhýbat, hrůz, neklidu a katastrof je už tak kolem v běžném reálu dost a dost. Ale protože čtu hodně i historické romány, tak tam se hrůz - nad rámec těch našich - odehrává tedy taky víc než dost (ale aspoň si můžu říci, že už to bylo dávno, jsme už přece za tím - ha, ha, já bloud)...

soukroma
soukroma 23.08.2018 v 17:20

HÁDANKA

Na konci 13. století dominikán s důležitým posláním od papeže putuje za doprovodu templáře z Palestiny na východ. Jejich cesta ale z důvodu aktuální dlouhé volby chána všech chánů po smrti posledního vládce je nesnesitelně delší, vede přes hory a doly, nehostinnými a nebezpečnými končinami. Ještě že tuto nesourodou dvojici doprovázejí Tataři, aby se jim nic nestalo na cestě k cíli. Střecha světa nebyla tou nejhorší etapou, po ní následovala mnohem horší, obávaná všemi - kolem oblasti, do níž kdo vejde, nevyjde z ní živ. I klasická trasa obchodníků a karavan tuto oblast uctivě obcházela, jejím severním nebo jižním okrajem.
Jak se tako strašlivá oblast jmenuje a jakou knihu mám na mysli? Titul (napsán před 20 lety, u nás vydán o pět let později) je také "cestopisný", dokonce celkem odhadnutelný z výše uvedených indicií, ale neobsahuje odpověď na místopisnou otázku.

soukroma
soukroma 24.08.2018 v 10:28

Další nápověda: Hledané místo je ve své kategorii co do rozlohy uváděno jako desáté na světě, na daném kontinentě čtvrté. Není tak známé - však také o místě bez návratu nám o něm nikdo nemá co sdělit.

woodward
woodward 24.08.2018 v 10:37

To bude poušť Taklamakan, ale o románu nic nevím.

soukroma
soukroma 24.08.2018 v 10:39

Kniha se jmenuje podle neslavnější cesty, která Taklamakan obchází.

woodward
woodward 24.08.2018 v 10:41

Už jsem to našel: Hedvábná stezka, Colin Falconer

soukroma
soukroma 24.08.2018 v 10:43

Ano, ještě čtu a ještě jsou na cestě, docela zajímavé, předávám

woodward
woodward 24.08.2018 v 11:08

Když už je řeč o pouštích: Vojsko, o kterém vypráví dlouthatánská epopej, pochoduje v závěrečném dílu vstříc poslední strašlivé bitvě přes poušť, pokládanou všeobecně za neprostupnou. Jak se jmenuje ta poušť a ta epopej?

VladiKlaisner
VladiKlaisner 24.08.2018 v 12:04

Tobruk?

woodward
woodward 24.08.2018 v 12:20

Tobruk není poušť. A ta epopej je román se spoustou dílů, ne literatura faktu.

VlKa
VlKa 24.08.2018 v 17:26

Rommelova poslední bitva (41. díl!)
od: Leo Kessler (p)
poušť Sahara

woodward
woodward 24.08.2018 v 17:36

Nene, tohle je román, žádná literatura faktu, naprostá fikce, žádná skutečná historie. Příběh je dlouhej, složitej, se spoustou postav, není jen o tomhle vojsku, i když se dá říct, že právě ono je "hlavní postavou", dá-li se to tak říct. Odehrává se na spoustě míst. Jen v posledním dílu jednu z hlavních dějových linií tvoří pochod právě těchto vojáků přes tuhle strašnou poušť, i když o jiných pochodech přes jiné pouště se v jiných dílech píše taky, tahle je ale výjimečně drsná.

Napovím, že současně táhnou stejným směrem (ale mimo poušť) i vojska spojenců, kteří mají za úkol napadnout nepřítele z různých stran.

Lenka27
Lenka27 24.08.2018 v 18:22

Je to asi blbost, ale Duna?

Vložit příspěvek