Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Je to jeden z nich. :-) A ona kniha je tak stará, že jako člověk už by dnes byla v důchodu.
Tedy Hune, mám totálně vygumováno, ačkoliv si většinou vzpomenu na kdejakou ptákovinu. Asi jsem to nečetla...
už to asi mám - Mars a Usher II, povídka z Marťanská kroniky - Ray Bradbury
No vida, to je ono! Hledali jsme opravdu Mars z Marťanské kroniky.
Tak je to na tobě.
Počasí (aspoň ve středních Čechách) mi dává pocítit velice přesně, jak se cítili titulní hrdinové našeho slavného románu. Jeho dějiště bylo ovšem ještě drsnější.
K neuvěření, tak aktuálně návodná hádanka a nikdo nic: to jsou přítomni jenom Moraváci, kterým pro změnu dneska všechno taje???
Hm, tak co máme v nabídce? Sibiř, Aljaška, závěje, lavina, bílá tma, únor, polom, katastrofa, čvachtačka, sníh,... mokro v botách. Asi to nestačí.
No a kdybych to vzala doslova, tak leda Zimní bouře od K.J. Krušiny. Ta prý byla nad Prahou.
Padal a přibýval a padal a přibýval, až jsme (byli) jako ... .... (stejně jako titulní hrdinové!)
Text příspěvku byl upraven 03.02.19 v 18:22
to je správně, ale je to jen půl odpovědi, zbývá zodpovědět zeměpisný dotaz - dějiště románu
v reálu to bylo v Pasekách nad Jizerou (sledovala jsem včera zpovzdálí TV Objektiv - tam o té drsné divočině byla pěkná reportáž)
O tom, kdo uhodl, a tedy zadává, rozhoduji já!!! ;-(
Takže: ať zadává ten lepší a bystřejší - no, to by z přemíry skromnosti asi nezadal nikdo, takže se pěkně dohodněte (a velkoryse pominu, že se už stalo) :-)))
Omlouvám se, nějak mě to nedošlo, že jsem napsala jen část. Byla jsem vytížená hlídáním vnoučat.
Hledáme stát ve kterém se v roce 1965 odehrál příběh osudové lásky, který byl též zfilmován. Z názvu knihy známe okres. V originále kniha vyšla v roce 1992.
Ano.
"Robert Kincaid přijel v pondělí 16.srpna 1965. Hledal Rosemanův most. Bylo pozdě odpoledne, vedro a objevil se ve starém náklaďáčku, kterému říkal Harry..."
z Francesčina deníku
Hledá se konkrétní místo. I zde došlo k osudovému setkání. To však nezplodilo lásku, nýbrž nenávist. Odmítnutí se neodpouští. A na každém šprochu pravdy trochu.
Na hledaném konkrétním místě, kde došlo k osudovému setkání, učinila žena muži nabídku.
Konkrétní místo, u nás, osudové setkání, žena muži nabídku učinila, neb mu jeho zisky záviděla, byla odmítnuta a z nenávisti pomluvy trousila, v důsledku jich ho o živobytí připravila a krutý konec mu tím přivodila.
Tak teď už se to rýsuje!
U sochy svaté Trojice na Malostranském náměstí v Praze ... Přivedla žebráka na mizinu (Povídky malostranské)
Půjdeme jen pár kroků a octneme se v krásně vyzdobeném prostoru, v němž spisovatel našel zajímavý zjev, a tedy i námět na své dílo...
Vložit příspěvek