Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Leží v Bristol Channel, do něhož ústí nejdelší řeka UK, Severn, oddělující Wales a Anglii. A papuchalk se norsky řekne „lunde“. (To vše jsem zjistil, ne že bych to věděl.) :-)
Text příspěvku byl upraven 13.10.16 v 19:38
Ano, gratuluji, Hun to dokázal :-) a koroner John, z hrabství Devon, může mít další čtenáře...
Text příspěvku byl upraven 13.10.16 v 23:59
Omlouvám se za absenci, byl jsem celý den pryč.
Hledáme řeku, která je malá a prakticky neznámá, a přesto hraje velikou roli v hydrologii celého kontinentu. V hledané knize autor tvrdí, že vodní havěť žijící v této řece umí zpívat...
Hun: Teprve poté, co jsem se pilně ponořila do studia hydrologie pozemských kontinentů, mě přepadla zlá myšlenka: zda se vůbec jedná o řeku někde na Zemi?
soukroma: Neboj, řeka neteče ani v Beleriandu, ani v Amanu. :-) Našla bys ji na americkém kontinentu. :-)
Hun: a já sázela na neznámé (někdy téměř neznatelné ) řeky spíš v Austrálii či Africe... Pak třeba také Yukon, ale to je řeka významná spíš jinak než hydrologicky, a navíc je notoricky známá...
Taky by to mohla být říčka Carhuasanta a kniha B. Jánského K pramenům Amazonky.
Arkady Fiedler - Ryby zpívají v Ukajali (Ucayali - taky jeden z toků, které by mohly být hlavní zdrojnicí Amazonky).
K Amazonce mě to táhlo hned od začátku hádanky.
Našla jsem knížku Karla Rataje V pralesích Amazonie a v životopisu autora bylo napsáno, že se věnuje akvaristice, což by sedělo k těm zpívajícím rybám. Ale knížku nemám, takže v ní nemůžu najít název řeky.
Pozn.: Ty zpívající ryby to asi budou (i když Ukayali měří 1600 km, takže to není "malá" řeka, jak znělo zadání), ale pro zajímavost doporučuji z této oblasti naši knihu Po krk v pralese (Jan Dungel - s krásnými fotkami a kresbami) hovořící o nedávné výpravě v pralesích pod horou Neblina, kdy se úplně poprvé podařilo najít a přístrojem GPS přesně zaměřit tzv. bifurkaci řeky Baria, která stejně jako větší a známá bifurkace řeky Orinoko spojuje povodí Amazonky a Orinoka, a podílí se tak na vytvoření největšího říčního systému na Zemi o rozloze 8 milionů km2.
Text příspěvku byl upraven 15.10.16 v 13:34
Je to tak, Ryby zpívají v Ukajali. Pořídil jsem v antikvariátu za pět korun. :-) Děkuji všem za účast a zadává Woodward.
Hledáme ostrovní město, kde se jednou na jakési sešlosti s hudební produkcí potkali námořník a lékař - oba velcí milovníci hudby. A hledáme samozřejmě i knihu, kde se o tom píše.
ti dva se napoprvé spolu trochu chytli, ale brzy na to se smířili a jeden druhému nabídl práci. o jejich osudech napsal autor dlouhou sérii příběhů; hledaná kniha je pochopitelně úvodním dílem této série. Ještě mohu dodat, že hledané město je metropolí ostrova, na kterém se nachází.
Text příspěvku byl upraven 15.10.16 v 17:33
Port Mahon, Menorka, Velitel šalupy - Master and Commander (autor série Patrick O´Brian).
Kdo sleduje poslední dny všechna tři hádanková vlákna, bude mít jasno asi velmi rychle:
Když se nebe protrhne a k tomu se ještě pohne země, věští to zásadní problém, katastrofu, a to i v místě, kde alespoň na změnu počasí jsou zvyklí velmi pravidelně...Kdo z nositelů Pulitzerovy ceny sepsal dramatický příběh do románu odehrávajícího se v jedné z velkých asijských kolonií (uvést též přesné místo)?
Text příspěvku byl upraven 15.10.16 v 18:02
v tom, to je, já knížku nemám a čet jsem to před 30 lety. takže máš asi pravdu. ;)
Vložit příspěvek