Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Hun - výborne. Angrenost, inak Isengard. Ako dielo by som nechal Pán prsteňov obecne. Veža sa spomína myslím vo všetkých troch dieloch.
Môžete pokračovať.
Woodward: No ty verše odkazovaly v podstatě na zradu Železného pasu a Gandalfův útěk, což je myslím ze Společenstva, ne?
To je možný, já to nikdy slovensky nečet. Ale slovo Angrenost se ve Společenstvu prstenu nevyskytuje.
Angrenost, Isengard, Železný pas, to sú všetko názvy toho istého miesta v rôznych jazykoch stredozeme/rôznych prekladoch. Každý z týchto názvov by bol správny. Nechcel som som sa obmedzovať na jedno slovo, nebolo by to fér, naviac netuším, aké názvy sa používajú v rôznych prekladoch knihy.
Len podotýkam, že verše som vymyslel za účelom spestrenia hádanky, neobjavujú sa v žiadnej knihe.
Ak som to celé príliš skomplikoval tak sa ospravedlňujem, každopádne, hádanka bola uhádnutá správne.
Text příspěvku byl upraven 02.07.19 v 11:05
Dlouho mě nemohlo nic napadnout, tak konečně:
Hledáme vesnici, kde se narodila jedna z nejslavnějších postav literární historie. Jméno vesnice v překladu znamená něco jako "rysí palouk" nebo "mýtina rysů".
a ještě k té "neslavnější" (fantasy?) - Hun ví, že s těmi jeho superlativy míváme problémy (není to tak pro všechny, ne obecně, ne objektivně) - prosím tedy o nějakou charakteristiku postavy
Text příspěvku byl upraven 03.07.19 v 18:55
No v tomto případě myslím uznáte, že se opravdu jedná o jednu z naprosto nejznámějších postav. Podle mě o této postavě slyšelo víc lidí než třeba o Sherlocku Holmesovi. A charakteristika? Postava trávila hodně času v přírodě a měla spoustu kamarádů.
Objevila se ve spoustě děl, Woodwarde, a já uznám kterékoli. :-)
Sherlock Holmes je silná konkurence, takže mne zatím napadl jen Mauglí z Knih džunglí, ale u něj nemůžu najít, zda je někde vůbec uvedeno, kde se narodil. ... A spousta děl o něm napsána taky nebyla.
Takový Vinnetou je (aspoň u nás) taky dost známý, ale opět nemůžu vypátrat místo narození.
Třeba vám napoví, že ona postava se někdy označuje jménem, jež název rodné vesnice zahrnuje. Dokonce se jméno rodiště objevuje v názvu některých filmů a knih zabývajících se touto postavou...
Vzhledem k těm zvířatům a přírodě se mi tam tak trochu vnucuje František z Assisi, akorát mi tam nesedí ten rysí palouk.
No a jakpak se ve staré angličtině říkalo rysovi? Kdo to zjistí jako první, má to v podstatě v kapse... ;-)
prípadne kráľ Artuš a niečo so štetinkami potulujúce sa medzi rytiermi a stolom?
Výborně, hledali jsme samozřejmě Locksley, protože rys se v Old English řekl "lox".
Předávám slovo Woodymu.
Království rozťaté pásem temnoty je ve válce se svými sousedy na severu a na jihu. Jak se ty sousední země jmenují? Druhou částí hádanky je název série.
Ten pruh temnoty je písečná poušť vzniklá nevydařeným kouzlem. Žijou tam lidožravé potvory, které nesnášejí světlo.
Že by to byl Zaklínač? Ciri byla v poušti a chtělo ji něco sežrat... Jinak mám okno. Četla jsem to moc rychle :)
Vložit příspěvek