Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Hledáme moravskou obec, která byla i v době románu známa rovněž jako Bergen.
Tak to nemám šajna. A úplně nezištně (jak taky jinak, žejo?) dávám zbytek hádanky v plen.
Text příspěvku byl upraven 12.07.19 v 14:38
To je skoro ono ;-). Vyhnání Gerty Schnirch - jedna jeho perná etapa se odehrává v Perné.
Peršanka bez nároku na zadání dohádala Pernou, takže VladiKlaisner víceméně dotáhla a zadává
Hledáme místo kde se usadí válečný veterán s jednou nohou. Není od věci že se jedná o nelegitimního syna rockové legendy. Inu, tohle místo je spjato s hudebním průmyslem.
Napadl mě Cormoran (no, to nezní moc lákavě...), ale už jsem si nepamatovala, že byl syn rockera. Ale je to tak - dohledána Denmark Street, série jak jinak než Cormoran Strike. http://strikefans.com/denmark-street/
Země, kde se fantazii meze nekladou, odkud pocházejí mnozí dobří známí, kde se nechce dospět, kam se uchylují rády děti a mnozí dospělí. Země literárně stvořená ještě před Tolkienem, jeho krajanem.
Neverland, J.M. Barrie, Peter Pan (pokud krajan znamená z Velké Británie)
Země Nezemě, rodiště Patra Pana (a dalších postaviček modernějšího ražení, i filmového průmyslu).
Netroufla bych si říct Brit jako Brit, páč James Matthew Barrie byl Skot a Tolkien se zas narodil jdesi v nezávislé "Oranžérii" (Oranžský svobodný stát - jak jsme tu kdysi dohádali). Ale zakonec to krajani byli ;-)
předávám
No, jeden je Brit národností a druhý občanstvím, takže ano. Díky, Wikipedie :)! A když už jsme na ostrovech, pošleme z nich mladou ženu pěkně daleko a na dlouho. A budeme doufat, že se s ní setkáme naživo při další hodnotné přednášce o práci a zkušenostech z jejího oboru a působiště....
Ta žena už dávno není mladá. Je skutečná a jejím oborem jsou přírodní vědy. Otázka zní - kam odjela uplatnit své vzdělání? Případně můžete doplnit název její nejznámější knihy.
Pokud by se jednalo o Jane Goodall, tím místem by byl NP Gombe v Tanzánii. Kniha - např. Ve stínu člověka.
Tak jest. Jane Goodall pro svět udělala mnoho dobrého. Jen jestli to lidi jako živočišný druh pochopí...
biki, je to tvoje.
Souhlasím, Jane Goodall je opravdu úžasný člověk. Přála bych si, aby se o takových lidech a jejich práci vědělo víc i mezi širší veřejností.
Hádanka:
hledaná lokalita je klíčovým místem, kde se začíná rozvíjet děj dvou velmi známých a oblíbených dobrodružných románů. Rok vydání obou příběhů dělí přesně sto let, rok narození jejich velmi známých a oblíbených autorů skoro taky (přesně 98 let). Onen mladší příběh pak na původní knihu do značné míry navazuje a rozvíjí ji trochu jiným, pro naši generaci atraktivnějším směrem.
Jestli to má být Sneffels, Cesta do středu země a Cesta slepých ptáků, tak si dovoluju upozornit, že místy, "kde se začíná rozvíjet děj" těch románů, jsou Praha a Hamburk. ;)
Ano, myslela jsem tím Sneffels. A proto jsem taky použila ono sousloví "klíčové místo" s tím, že je rozhodující pro děj obou zmíněných knih. Asi jsem měla ještě použít další upřesňující slůvko - "společné".
Tudíž podáváš.
"Po všech těch letech vykládání a snění konečně doopravdy doplivnu na dva kilometry," pravil velmi amatérský horolezec poté, co ho ještě s jedním kamarádem horští vůdci "dopravili" na vrchol hory. Které hory? A kde se o tom píše?
Švýcarský Matterhorn, knihou už si nejsem tak jistá a tak zkusím Královskou cestou za romantikou?
Odkud kam odjíždí ve třetí části trilogie hlavní hrdina se svojí ženou, tanečníci a bisexualkou?
Z New Yorku do Paříže - kniha Nexus, třetí díl trilogie Růžové ukřižování od Henryho Millera?
Vložit příspěvek