Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Důležité je, aby jednu část hádanky tvořilo místo nebo zeměpisný pojem a druhou název knihy. Takže problém nevidím v tom, že se hádá země autorova původu, ale že u toho chybí ta druhá část - konkrétní název díla.
Tak v tom máme snad jasno. Následující hádanka bezesporu vyhoví pravidlům.
HÁDANKA
Tyranka, sadistka a bývalá bachařka dostala, co zasloužila, na velmi rozpáleném místě - ale slunce ji nezabilo. Napomohly její smrti její ubohé nevlastní děti, nebo někdo z minulosti? To objasní jen odborník na slovo vzatý.
Kde - místně a knižně - se tento zločin odehrál?
Text příspěvku byl upraven 29.10.19 v 22:53
No jo, jenže jsem neměla nic v záloze. Takže až teď.
Zůstaneme zhruba ve stejných zeměpisných končinách. Nachází se zde jistá stavebně pozoruhodná lokalita, kterou někteří moderní autoři opředli různými fantaskními teoriemi. A protože je zmíněna v několika dílech (také od autora českého), stačí název aspoň jedné knihy.
Ne, ne. Stále se pohybujeme se na Blízkém východě. Ona hledaná lokalita je známá díky rozsáhlé starověké stavbě.
Novější část stavby vznikla za dob říše, která ve své době ovládala značnou část tehdy známého civilizovaného světa. Ovšem vznik a konstrukce té starší části je i dnes do značné míry zahalena tajemstvím, a právě kolem ní se točí ony barvité teorie.
Baalbecká terasa? Ale pokud jde o knihu, napadají mě jenom Vzpomínky na budoucnost.
Jedná se skutečně o terasy v Baalbeku, na nichž později Římané vybudovali chrámový komplex. Větší poprask kolem této lokality spustil skutečně Däniken ve Vzpomínkách na budoucnost, hbitě se toho chopil také Ludvík Souček - Velké otazníky a zmínky v obou Tušeních. Z novějších pak Hausdorf - Poselství megalitů. Určitě bych si vzpomněla ještě na další knihy na téma megalitických staveb, kdy Baalbek samozřejmě chybět nemůže.
Takže, woodward zadává.
Hledá se katedrála. Velká. Slavná. Kromě toho máte uhádnout knihu, která vypráví o urputném a slavném, vítězném boji. V té katedrále pak sloužili Te deum, i když ještě nebylo tak docela po všem a začátek bohoslužby rušila střelba.
To vypadá na Norte Dame? Že by Chrám matky boží? Ale tak jednoduché to asi nebude?
Notre Dame je správně. Ale kniha vypráví o mnohem pozdějších časech než román Victora Huga. Vypráví o věcech, které se skutečně staly a netýkají se jenom katedrály. Tam se jenom sloužila slavná děkovná mše.
Ach jo, zase to tu zamrzlo (a to je teprv listopad). Tak tipnu knihu: Hoří už Paříž?
Na správnou cestu se ale někdy minulý týden vydala VladiKlaisner, ale do cíle se nehrnula. Tak jsem jí umetla cestu - nechť zadá.
Jé, když jsem dala jen půl odpovědi, úplně jsem vlákno vypustila. Tak já něco vymyslím.
Z katedrály se přesunem do kostela, kde se přímo střílelo a přestože účastníci nežijí, byl o tom sepsaný deník.
Ptám se na název kostela i knihy a nehledejte v tom nic těžkého.
kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici na Novém Městě pražském - Deníky z krypty: Poslední dny sedmi parašutistů za heydrichiády
Trochu pomalejší rybář nezareagoval včas, a jen díky tomu unikl bídné smrti, jakou si vysloužili ostatní občané jeho města. U jaké řeky ten šťastný přeživší rybář žil?
Vložit příspěvek