Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Původně jsem tipovala Mississippi, ale cípatou vlajku má Ohio, nicméně ani zde netuším, o jakou ságu se jedná...
Část odpovědi už máme, teď ještě přiblížím, že autor se zde narodil a zemřel. Jedná se o jakousi jeho rodovou kroniku.
"Dvanáct let po tom, co naposledy sešel akátovou alejí, aby nastoupil ve městě do rychlíku, se sem vrátil naposled. Stodola ještě stála, ale byla na spadnutí, pole byla opuštěná, dosud z nich nenadělali stavební parcely, patrně jen dík Schinzovým, kteří tu pořád stáli proti invazi města jako hradba."
přes autory z Ohia jsem dohledala Bromfielda a jeho knihu Paní Parkingtonová
Ohio, Bromfield, Farma!
Soukroma uhodla Ohio, MonikaJanka knihu, je to na vás, jak se dohodnete.
Tu knihu neznám, Bromfielda jsem viděla spíš v Indii než v Ohiu (však taky Malabar), tak jsem se aspoň poučila. Jinými slovy, já nezadávám - MonikaJanka má zaslouženě zase prostor ;-) .
Hľadáme knihu, ktorej dej sa odohráva v jednom z európskych miništátov a aj sa hodí do jedného bodu tohtoročnej Čitateľskej výzvy.
soukromý tip Andorra (moc pěkná, hlavně cesty nahoru a dolů ;-) vyšel: Neviditelná republika
Prožíváme s hlavním hrdinou jedno hrozné dlouhé zbytečné utrpení, v němž nebyl zdaleka sám. A na konci už už doufáme, ale ne. Přes uklidňující oficiální zprávu zjišťujeme, že zprávy občas prostě bohapustě lžou...
Kde se tohle odehrálo?
Na západní fontě klid - ano, západní fronta 1. světové války mezi Německem a Francií
V hlavnom meste jednej krajiny sa pár rokov po páde diktatúry odohral pokus o štátny prevrat, autor z danej krajiny o tejto udalosti napísal takmer 500-stranovú knihu.
Nezaměstnaný intelektuál je okolnostmi přinucen najít si práci. Nakonec skončí jako prodavač párků. Žije ve městě, které velmi postihl hurikán, ale to už ani autor nebyl živ.
Budeme hledat literárně významné město: pochází odtud hned několik nositelů příslušné Nobelovy ceny. A jedna současná tamní autorka místní fenomén vyjádřila následovně:
"V jiných městech inteligentní lidé jdou a vydělávají peníze. V X inteligentní lidé zůstávají doma a píší knihy."
Město se samozřejmě objevuje v mnoha dílech patriotů, jedna prvotina oceněného autora nese jeho jméno přímo ve svém názvu.
Město Dublin
James Joyce- Dubliňané, ale ten myslim Nobelovu cenu nedostal, tak nevím jestli je to správně
NC mají: G.B.Shaw, W.B. Yeats, S. Beckett
Autorkou citátů je Anne Enright
Je to tak, Dublin, město literatury. A povídky Dubliňané.
(A JJ opravdu není Nobelista, to jen já žiju v jakési utkvělé představě, že ano - prostě mě vždycky ochromí ;-)
zadává katka134
Česká řeka, která není všeobecně známá, ale protéká územím, kde se odehrává děj knihy, která byla přeložena do mhoha cizích jazyků.
S dílem je automaticky známé i území a poctivý žáček četl i o řece.
"Řeka ta je divoká X, která utíká z hor, vrhajíc se přes sráze a skály.........do Labe pospíchá.
Vložit příspěvek