Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Ano, trefa.
(K dalším indiciím: ono nedaleké město je Providence, hořící škuner byla celní loď HMS Gaspee a ostrov, který pomůže s nalezením je stát Rhode Island.)
Takže zadává Hun.
Děkuji za štafetu.
Jak se jmenuje městečko, které se pyšní zříceninou hradu a opuštěnou panskou vilou a kde došlo k dopadení lupičů, k vraždě i k únosu?
Schovával se tam lupič šperků, zavraždili tam starého lichváře a unesli mladého profesora...
to bude určitě nějaká pratchettovina ;-) tož asi nemám šanci hádat, ale šibenici bych si pímenkovou dala ... Hune!
Autorka nás do městečka vzala třikrát a pokaždé tam došlo ke zločinu. Policii musel s dopadením pachatele/pachatelů pomáhat amatérský detektiv, který to tam znal jak své boty.
i když jsem v dětství snad ani nečetla, s těmihle nápovědami se snad nemohu splést, když nabídnu Lillköping, Astrid L. a Kalleho, známého jako Velký detektiv Blomkvist
Tentokrát to bude ryze zeměpisné, budou se hledat "ostrovy zvláštností - romantická pláž a mírumilovná vesnice mají ve svém názvu slovo "masakr", na anglických ostrovech se mluví francouzsky a na nizozemských zase anglicky, francouzské místní názvy nalezneme hojně na ostrově, který patřil Španělsku a Velké Británii, nikdy ale Francii, jen v XY se může nacházet ostrov, na kterém vlaje patero vlajek, obíhá trojí měna a obyvatelstvo hovoří jazykem, který není vlastní ani jedné z obou "mateřských" zemí...".
A všechny tvoří jedno jediné souostroví. Jakmile budete znát jeho jméno, máte i název knihy českého autora, která místo pěkně popisuje a zobrazuje. A pokud potřebujete ještě nápovědu, tak třeba vězte, že co je malé, to je hezké. A také záleží odkud kam vane na těchto ostrovech vítr.
Text příspěvku byl upraven 02.07.20 v 19:46
Tolik svatých mezi ostrovy, aby jeden pohledal, a dokonce jedna císařovna se tam urodila.
Zemepisně mě nepadají Malé Antily, a asi Pavel Fochler, víc už nedám.
Detektivní povídky z dob konce 19. století se odehrávají ve čtvrti, která v té době byla známá jako přístav a jatka. Dnes si každý pod jejím názvem představí něco jiného, já jí mám spojenou se 120 let starým komínem na který každý den koukám z okna. Hledáme čtvrť a autora oněch povídek.
To mne zaujalo, našla jsem Slavíček - případy c.k. policejního komisaře Pobudy (jaké to je - tady moc dobré hodnocení nemají...?)
(Pokud je to ono, woodward má přednost při dalším zadání - místo bych takhle poránu určitě neurčila tak rychle a případy jsem nečetla.)
Je to moje rodná čtvrť. Jen by mě zajímalo, kterej komín má VladiKaisner na mysli. Pivovarskej nebo jeden z těch v elektrárně? (Teda pokud je to ono.)
Text příspěvku byl upraven 04.07.20 v 11:23
Ano, je to ono. Myslím ten starší mezi výstavištěm a teplarenskou.
Kdo bude zadávat nechám na vás.
No, zatím jsem nečetla abych pravdu přiznala. Ale až přečtu, dám určitě komentář.
"... Ale stojí tam u cesty buk. Vrah, ač to zní neuvěřitelně, čekal za bukem. Ten buk mezi dvěma smrky. Pak odvlekl postiženého pár kroků po svahu, nad jeskyňku, sešoupl ho dolů, jeskyni oběhl, a postiženého vtáhl dovnitř."
Ten buk rostl v parku a ta jeskyňka byla uměle zbudovaná. Kde to bylo? Prosím jméno města - a pochopitelně i název detektivky.
Text příspěvku byl upraven 05.07.20 v 10:16
Smrt talentovaného ševce a myslím že jde o Opočno, resp. Opočenský zámek.
Já to uznám. Ono sice jde o Opočno, každej to pozná, ale autor v knize pozměnil jméno na "Opolná". Ale vem to čert, máš babu.
Kniha kterou hledáme je vlastně rodinou ságou. I když se její vydání z roku 1970 vešlo na něco více než 200 stránek, je dost rozvláčná a možná proto tu nemá zrovna dobré hodnocení. Její konec mi vehnal slzy do očí a tak na ní nemohu zapomenout. Odehrává se ve státě, který je pojmenován po "velké řece ".
"Velká řeka" tvoří část hranice tohoto státu. Zároveň má uvedený stát velmi atypický tvar vlajky.
Vložit příspěvek