Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Železniční vagón z Compiègne. Kapitulace 1918 - konec první světové války, kapitulace 1940 - Německo porazilo Francii v Bitvě o Francii.
Knihu ale netuším.
Ano, vlak Orient Express a skvělá Christie k tomu.
Kaspiy zadává
(Kapitulace byly uvedeny jako doplňková indicie ze skutečné historie vlaku.)
To je asi ten vagon, co tam kapitulovalo po I.světové Německo, a v II.světové Francie.
Asi si o tom budu muset víc přečíst, abych doplnila nedostatky ve vzdělání :-)
Kde se odehrává přátelství dvou chlapců a dívky v předválečném období, během II. světové války a po ní? Zůstáváme v naší hezké zemi a kniha, vydaná loni, má velmi dobré hodnocení.
Hledá se řeka. K té putují dva hrdinové. Nikoliv však spolu, ale následně, až před cílem se sejdou. Ten první, tedy přesně řečeno ta, potřebuje z oné řeky živou vodu. Ten druhý se do první zakoukal, a proto ji následoval.
Živá voda hledané řeky má zachránit život malého ptáčka, jediné to památky na otce dívky, která je onou putující.
V chlapcově krámku (onen druhý putující) lze opatřit všelicos, jen vodu z hledané řeky ne.
Jde o vesnici, ve které žije dáma, takříkajíc slyšící nevyřčené, vidící neviděné a odhalující nepoznané.
Není to tak.
Paní je i v pokročilém věku slečnou, knih o jejím důvtipu je celá řada.
Zeměpisný název je ukryt přímo v názvu knihy. Podle tohoto názvu naši spoluobčané přinesli oběť nejvyšší pro jistou zemi. Podle mého názoru to nebylo ale jen pro ni, bylo to i pro naši zemi a její svobodu.
Napadlo mne, že by to snad mohlo jít o naše letce v Anglii za 2. svět. války:
Manuel van Eyck: Zemřeli jsme pro Anglii
Hledáme italský region, který byl domovem několika generací jedné rozvětvené rodiny. Jedna osoba z této rodiny má pocit, že tu žije nějakých pár století, jak napovídá i titul této docela málo známé, ale hezké rodinné ságy.
Jde asi o kraj Basilicata, rodina žije v okolí městečka Grottole. A jsem tady již tisíc let.
No, já ještě ne....
Ano, přesně tak! Tahle knížka není asi moc známá, ale mně se moc líbila.
Předávám štafetu.
Hledáme tajemstvím opředenou horu, ke které putují postavy dobrodružného příběhu. Autor se proslavil v jiném, neméně napínavém žánru.
Jedná se o nepřístupnou horu, na které se setkávají čtyři stateční průkopníci se zástupci prehistorického života.
Vložit příspěvek