Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Už jsme docela blízko,ale hledáme jméno konkrétní hory ve zmiňovaném románu.
Tepui je všeobecný název pro stolové hory v určité oblasti.
Tak už to někdo uhodněte, já ten Ztracený svět nemůžu najít a při své skleróze si ani nemůžu vzpomenout, jestli to mám česky nebo slovensky nebo rusky...
Roraima, jde o tuto horu, ale ty jsi ji v podstatě odhalila v knize ztracený svět. Ještě poprosím autora a můžeš pokračovat.
Tak jo, tu Roraimu jsem sice zapomněla, ale sira Arthura Conana Doyla ne.
Mám moc ráda 21 středověkých detektivek. Dokonce je všechny mám. Odkud pak jejich hlavní postava pocházela a kde nakonec našla své místo?
Ne, ne z Čech ne. A další tyhle detektivky už nebudou - nemá je kdo psát.
Hlavní postava se narodila ve Walesu a skončila jako benediktínský mnich ve Shrewsbury, shrewsburském opatství - bratr Cadfael Ellis Petersové/ Pargeterové...
Nejdřív jsem přemýšlel nad liškou Bystrouškou, ale to mi nesedělo.
Je to tudíž Křivoklátsko, domov veverky Zrzečky.
Aby mi sem nechodili dospělí, tak se zeptám, kdepak se narodil a prožil své... ehm, dětství jistý vševěd? Jeho jméno je dosud používáno jako poněkud hanlivé označení těch, kteří si o sobě myslí, že všechno ví a znají.
brouk Pytlík - zábradlí kina, tuším...
A jejda, že bych se (v)pasovala do dětských let a bačkůrek?
Správně, ovšem to kino má název. Zvládnete ho doplnit? A knihu, ve které se tak stalo? (Teď koukám, že já jsem v předchozí hádance knížku neuvedl. Taky tedy: Dobrodružství veverky Zrzečky a Obětavá Zrzečka.)
"Jako vajíčko byl Pytlík snesen matkou do stromu, který následně dřevorubci pokáceli. Příslušná část dřeva byla zpracována v zábradlí balkónu kina Osvěta. Tam se Pytlík narodil a strávil své larvální stadium." a Brouk Pytlík - tak snad je to už komplet
Dobře. Vím, že Pytlíkovo narození je zmiňováno v Knížce Ferdy Mravence, ale je tuším i v Broukovi Pytlíkovi.
Obujte si bačkůrky a můžete zadávat. ;-)
Jiný malý všudybyl by se podle všeho se svým navštíveným městem, alespoň podle jeho jména, mohl dost dobře octnout i v odpovídající zemi. Jen by ty dvě knihy nesmělo dělit 350 let (a nejen to).
Hledáte tedy hned dvě dvojice: místo - kniha.
Ač ta prvně zmíněná, ovšem mladší, kniha je pro malé a druhá pro velké, obě jsou to utopie!
A máte to opravdu snadné, hledaná místa jsou zmíněna přímo v titulech...
Jen půlka správně, protože druhá odpověď neodpovídá zadání:
Jiný malý všudybyl by se podle všeho se svým navštíveným MĚSTEM, alespoň podle jeho jména, mohl dost dobře octnout i v odpovídající ZEMI.
A navrch se žádá odstup mezi knihami 3,5 století!
Druhá kniha je Campanellův Sluneční stát. (Kdo četl Zánik domu Usherů, ví.)
Vložit příspěvek