Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Tak Kubula a Kuba Kubikula došli do Vařeček a Hrnců. Jaká tam tekla říčka, bohužel nevím.
ano, vesnice, kde to asi fest řinčelo, a poklidnou říčkou, no možná taky trochu hlasitější, neb se zove (zovala ;-) Kachnička
Zeptám se na jinou vesnici. Blízko ní bylo letiště, na letišti hangár a v hangáru letadla...
Na moři se tak dobře necítili jako ve svém známém domovském prostředí - na vodách jaké (i literárně) známé oblasti?
Jejda, nikdo nic? A to hrdiny, autora, dokonce i konkrétní navštívená místa (ostrovy) tu hádáme každou chvíli!
Tak ještě jednou dokola: hrdinové milovali plachtění, ale netrénovali zrovna na divoké mořské vodě (nechtěli na moře), nýbrž na sladkých vodách. A hledáme - jejich oblíbenou - celou velkou, skutečnou, populární, turistickou a rekreační oblast v jejich domovské zemi.
Tipuji, že jde o knížku Nechtěli jsme na moře. Ale nečetla jsem ji , neznám odpověď .
až do třetice všeho dobrého: Vlaštovky a Amazonky a Lake District, což nám mj. připomene také Jezerní básníky...
biki se nám bude napříště starat o takeláž
Hun: tři muži a plachtění ... a na Temži? ti měli co dělat i s pouhým koníčkováním (což se jim tedy ani nedivím) ;-)
Text příspěvku byl upraven 02.12.21 v 23:24
Zůstaneme u vody, tentokrát trošku rozsáhlejší.
Jak se jmenuje "ráj", do kterého se uchýlili účastníci jisté vzpoury?
Vypadá to jako jména dvou pánů, ale je to souhrnný název jednoho ostrova ve větším souostroví sice v drsné severnější v oblasti, zato skýtající nekonečné možnosti pro napínavé příběhy v nezvyklé krajině, často odříznuté od větší civilizace přírodními živly. Autor tam umístil řadu svých knih, ale obě části ostrova jsou zmíněné v té poslední z dané oblasti.
Vnější Hebridy: ostrovy Lewis a Harris
skotský spisovatel Peter May (Skála, Šachové figurky, Muž z ostrova Lewis)
ano, víceméně správně: Lewis a Harris je ostrov jeden, ne dva, a poslední kniha odehrávající se v jižní části ostrova - Harris - je Ochráním tě
předávám
Děkuji za předání - ano, máte samozřejmě pravdu, Lewis and Harris je jeden ostrov (i když jméno zní jako dva), moje neznalost je důkazem, že jsem tam nikdy nebyla (pouze se v Ullapoolu dívala, jak na tento ostrov odplouvá trajekt).
Moje hádanka: hledáme také ostrov (ani není tak daleko od zmíněného). Jeho obyvatelka jednou dostane nečekaný dopis od jí neznámého odesílatele, odepíše a pak se rozvine intenzívní korespondence, následuje osobní návštěva a vzájemné sympatie rozhodně nechybí.....
Text příspěvku byl upraven 04.12.21 v 09:30
to bude asi ostrov Skye - Dopisy z ostrova Skye (přiznám se, mrkla jsem do přečtených)
já jsem vlastně na menších ostrovech Britských ostrovů taky nebyla žádném, asi právě proto o nich ráda čtu ... ;-)
Ano, je to přesně tak. (Ostrov Skye jsem navštívila a moc se mi tam líbilo, tak mě zmíněná knížka okamžitě přitáhla svým názvem a musela jsem si ji přečíst už kvůli tomu názvu - a také se mě líbila).
Děkuji za správnou odpověď a ráda předávám.
V některých zemích okupovaných za 2. světové války si "užili" hodně strázní, zejména pokud došlo postupně k okupaci dvěma agresory, kdy druhý vyhnal prvního. A to se týká i menšího ostrova (dnes turistická destinace) v souostroví nacházejícím se v nárazníkové zóně (naproti prvnímu z agresorů, druhý následoval ze severu). O dění před válkou a během války, o odboji a dřívějších přátelích z různé strany barikády, napsal román britský autor, který je spíš znám svojí dnes již devatenáctidílnou sérií z tažení římské armády v prvním století.
Hledá se ostrov a kniha.
Pro zajímavost: Hledaný ostrov byl okupován i ve svých předválečných dějinách skoro neustále - Římany, Byzancí, Normany, Benátkami, Francií, Ruskem, Británií.
To bude asi řecký ostrov Lefkada (autor Simon Scarrow, román Srdce z kamene).
Vložit příspěvek