Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Kdepak, a to jsem myslela, jak to bude snadné a rychlé. Tak tedy pár nápověd, ať je na víkend nová hádanka... hledáme místo v Čechách; autor je současný a rozhodně známý, píšící však nejen česky; kniha má i velmi povedenou audio podobu....
Jaroslav Rudiš: Český ráj
(přiznávám, nečetla jsem, jen jsem poznala současného autora píšícího kromě češtiny i německy a nápovědou pak byl seznam autorových knih)
Děkuji. Který spisovatel popsal ve svých povídkách život jednoho hlavního města (něco jako Nerudovy Povídky malostranské, avšak z jiného města a psané jiným jazykem).Jak se jmenuje toto město, knížka povídek a autor?
Ano, přesně tak! (Zajímavým čtenářským zážitkem bylo pro mě si tuto knížku číst na lavičce v dublinském parku a představovat si tak lidičky, kteří v tomto městě žili před mnoha lety). Děkuji za neuvěřitelně rychlou a správnou odpověď a předávám slovo.
Na jakém našem hradě titulní hrdina pozlobí nejen známého záletného renesančního autora, až je z toho hotová taškařice?
No přece na hradě Zvíkov! (Ladislav Stroupežnický: Zvíkovský rarášek).
Ten zmíněný záletný renesanční autor je Mikoláš Dačický z Heslova.
Přeji všem hezkou neděli a tady je nová hádanka: které dvě země měl velmi rád oblíbený český ilustrátor? O koho se jedná a která knížka nám prozradí odpovědˇ?
Nápověda: obě země jsou v názvu knížky zmíněny (knížka je souborem autorových ilustrací z této země)
Další nápověda: obě tyto země jsou oblíbenou destinací pro letní dovolenou, obrázky hledaného ilustrátora (bohužel už nežijícího) poznáme na první pohled (a troufám si říct máme rádi) snad všichni.
Ano, správně (nádherná knížka autorových ilustrací "Turecko a Řecko" - má láska").
Děkuji za správnou odpověď a předávám slovo.
Děkuji. Teď se pustíme do čtení jedné rodinné ságy, a bude nám to trvat dlouho, protože má šestnáct dílů. Jmenuje se podle usedlosti, kterou si na počátku zbudovali a žili zde po několik generací.
Jalna: Mívali ji rodiče celou doma, já jsem nikdy nečetla, ale pár okřídlených citátů se zabydlelo, jako třeba "Polibte mě", stále vyžadovala stoletá babička od hejna svých příbuzných...
Asi opravdu chyták, neb se pořád se hledá Malá Praha ...
Titul zeměpisný, tovární i produktový!
Vložit příspěvek