Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Omlouvám se, zapomněla jsem.
Rekapitulace: Země je ohrožena rychlým ochlazováním kvůli snižování výkonu Slunce. Pro vyřešení této katastrofy je vypravena jistá mimořádně náročná mise. Ale než dojde k nějakému výsledku, je nutno použít všechny prostředky, aby se ochlazování zpomalilo a jedním z nich je destrukce určitého území za použití termonukleárních náloží. Takže kde k tomu došlo a ve které knize?
Nechce se mi věřit, že se ještě nikdo nechytá. Tak tedy něco přihodím:
Země je ohrožena rychlým ochlazováním kvůli snižování výkonu Slunce. Pro vyřešení této katastrofy je vypravena jistá mimořádně náročná mise, mise bez návratu. Ale než dojde k nějakému výsledku, je nutno použít všechny prostředky, aby se ochlazování zpomalilo a jedním z nich je destrukce určitého území za použití termonukleárních náloží. Takže kde k tomu došlo a ve které knize?
Biki, poslední nápovědu jsem četla několikrát a zdá se mi na slovo stejná, krom není návratu, jako ta předtím :D Takže se nechystám dnes stejně jako včera...
biki, já tady vidím potřetí totéž zadání, které nikdo neuhodl, a přitom žádnou nápovědu
Nápověda je - "mise bez návratu".
Přidám nápovědu - tři účastníci mise, ale vlastního započetí úkolu se dožil jen jeden.
K destrukci hádané oblasti se zapojili všechny mocnosti.
Kniha vyšla loni, je hodně známá, na DK má nyní hodnocení 91%.
Takže Andy Weir: Spasitel a odehrává se to na palubě kosmické lodě Poslední šance?
Spasitel mne taky napadl jako známá kniha, ale dotaz zněl na destruovanou "oblast"..., a protože jsem se ke své škodě stále nedostala k přečtení, tak nevím
Aha, já už asi zapomněla původní zadání. Takže přenechám dál těm, co četli.
Jasně, že je to Spasitel Andyho Weira.
Jenže se poněkud zapomíná, že nezanedbatelná část děje se odehrává na Zemi. A aby se udržela přijatelná teplota, která by umožnila přežití lidstva do doby, než se prostřednictvím sond vrátí na Zemi výsledky mise, jsou nutná zhusta drastická opatření.
Už to nebudu prodlužovat - jedná se o odstřel obrovské masy šelfového ledovce západní Antarktidy (Rossova ledovce), což by odkrylo část pevninské Antarktidy a vedlo k uvolnění velkého množství metanu jako skleníkového plynu.
Domnívám se, že zadávání by se mohla ujmout Kaspiy, která uhodla knihu.
Text příspěvku byl upraven 30.08.22 v 00:11
Děkuji za předání štafety :-)
Přeneseme se do září 1943. Otázka zní, odkud z Čech a kam byla převezena početná skupina osob? Cílová stanice pro spoustu lidí byla opravdu "cílová". Ale téhle skupině se dostalo zvláštního zacházení. Jako bonusová otázka je přesné označení části této lokality, kde zmíněná skupina byla umístěna.
A indicie ke knize - ústřední postavou je mladá dívka, která má velmi speciální a pro ni nebezpečnou úlohu.
Text příspěvku byl upraven 30.08.22 v 09:22
Ano a ještě druhá část hádanky - odkud knihovnice s rodinou přijela?
A případně i doplnění, jaké označení nesl speciální tábor v Osvětimi, kde knihovnice s rodinou byla.
Jinak kniha skvělá, podle skutečné události.
Nikdo nic? Tak nebudu zdržovat.
Hlavní hrdinka Dita Adlerová byla v září 1943 převezena s rodinou a dalšími pěti tisíci vězni z Terezína do Osvětimi - Březinka, kde vznikl tzv. rodinný tábor se zvláštním zacházením. Označení tábora bylo sekce BIIb. Doporučuji knihu i fakta.
Předávám @m.gray :-)
Hledáme už neexistující pražskou část. Nacházela se u řeky, obyvatelé se živili hlavně vorařstvím, obchodem se dřevem, těžbou písku z řeky...
Nejlépe vzpomínková kniha autorky, jejíž rodina zde žila, ale může být i jiná, týkající se tématu.
tipuji Podskalí a mnoho knih, od Podskaláků (což zde ale marně hledám, šálí mě paměť?) přes povídky z místa až po místopisné knihy.
A pak také" Pražské Podskalí dvacátého století
kniha od: Jana Osbornová
Je to Podskalí. Ta vzpomínková knížka se jmenuje Dřevěnej chleba od Boženy Zimové.
Pražské Podskalí dvacátého století
kniha od: Jana Osbornová
je ovšem také "Půvabná vzpomínková knížka botaničky RNDr. Jany Osbornové na život v historické pražské lokalitě."
Historicky divoká část Evropy, v níž je dnes na desítku velmi rozličných zemí, mj. používajících tři různé abecedy. I když jméno oblasti znamená velké hory, míří tam milovníci i mnoha jiných přírodních zajímavostí a druhů aktivního odpočinku.
A čím je dnes tato evropská "divočina" pro cestovatele, to nám objasňuje nová cestopisná kniha.
Text příspěvku byl upraven 01.09.22 v 11:54
Vložit příspěvek