Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
... Metropole dnes samostatného státu, ale dříve i nepoměrně většího císařství.
Omlouvám se, mám toho teď trochu moc.
Hádanka:
Na kterém místě hledá dvojice amatérských pátračů legendární artefakt, ztracený ke konci 2. světové války?
trochu mi to připomnělo Berryho, ale ani Jantarová komnata, ani Varšavský protokol to asi být nemůže...
a navíc to asi ani nejsou amatérští pátrači ;-(
Text příspěvku byl upraven 09.06.23 v 11:42
Mně se vybavil Štěchovický poklad, ale kromě pana Mužika jsem jiné pátrače nedohledala. Můžeme dostat další nápovědu?
Nedalo mi to a ještě jsem hledala, mohl by to být polský Walbrzych - Valbřich (Případ zlatého vlaku, Milan Zacha Kučera)?
Soukroma víceméně uhodla onen artefakt, ale jedná se o dílo jiného, již zemřelého autora.
Zdá se, že nikdo ze současných hadačů příběh blíž nezná, takže hádanku končím: hledané místo je Grónsko.
A protože soukroma uhodla knihu, předávám jí slovo.
Kde se dva bratři úspěšně pokoušeli odlepit od země těleso těžší než vzduch? O jejich úsilí vypráví (zde málo známá) kniha, jejíž titul přesně naznačuje, o co se vlastně pokoušeli, o co se už dlouho snažilo lidstvo...
nádvoří zámku La Muette západně od Paříže
(Bratři Mongolfiérové a jejich horkovzdušný balón, Ester Tome & Alberto Borgo)
tak upřesním: motorem poháněné ... těleso těžší než vzduch, takže o nějaký pátek později a jinde
a hledaná kniha je pro dospělé, byť má ještě méně hodnocení než Bratři Montgolfiérové a jejich horkovzdušný balón z roku 1783 ;-(
Kitty Hawk v Severní Karolíně (Dobytí nebe, James Tobin. S podtitulem Bratři Wrightové a velký souboj o první let)
skvěle, Kitty Hawk a dobytí nebe - mně vlastně utkvěl Dayton, Ohio, ale tam "jen" postavili svůj první letoun...
Dohledávala jsem u tety Wiki, kde startovali ta motorová letadla, abych si nenaběhla s kluzákem :-)
Do večera vymyslím další zadání.
Kde vyrůstá opuštěné děvče, které tak dlouho žije osaměle v úzkém kontaktu s přírodou, až se stane autorkou úspěšných přírodovědných publikací?
Barkley Cove na pobřeží Severní Karolíny - Kde zpívají raci (Delia Owens)
Kde se nachází ubytovací zařízení, které už přes 60 let nahání oprávněnou hrůzu?
Nikdo? To se tedy divím, protože se vsadím, že ho znáte všichni. Když ne jako čtenáři příběhu, tak vizuální a sluchový zážitek rozhodně musel utkvět.
Vložit příspěvek