Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Už jsem tipovala, že se bohuje v Žítkové, což je místo děje Žítkovských bohyní a autorka je paní Tučková.
Jak s nadsázkou pojmenoval jeden světoznámý spisovatel dosud věhlasné místo, odkud pocházelo téměř všechno jídlo jeho spoluobyvatel?
VSUVKA PRO SOUKROMU: Aha, tak Morgue už se hádala. Nicméně já toto vlákno objevil až o 4 týdny později, tudíž jsem o Vaší hádance nevěděl, jinak bych si nedovolil... :-) Zkrátka jsem jako dědeček Jiřího Oulického: Už to objevil někdo přede mnou, ale já o tom nevěděl, a proto nelze mé zásluhy přehlížet. :-)))
Hun, jen si vzpomeň na ten pech, co měl Jára dC s každým svým vynálezem - pokaždé jej nějaký Bell, Edison a podobní cizí neználkové v registraci vynálezů pár minut předběhli.
Ale vraťme se k hádance: nápověda zní, že to hledané místo reálne existuje a teď je z něj místo zdroje potravin obrovský dopravní uzel MHD.
Isserley, správně! Břicho Paříže, dnes přestupní uzel metra Les Halles.
Prosím, doplň autora a pokračuj ve hře.
Text příspěvku byl upraven 10.11.16 v 20:00
Koka, díky. S metrem jsem si to vůbec nespojila, to je pravda, že je to uzel MHD. :)
Jdu něco vymyslet.
Hledáme místo, kde o Velkém pátku došlo k tragédii popsané ve světoznámé novele laureáta významné literární ceny.
Lee Harris - Vražda na Velký pátek? Ale to místo, to teda nevím :-(
Text příspěvku byl upraven 10.11.16 v 21:33
Skvělé a dobrou, máš noční. :)
Bylo to, myslím, dost průhledné, od cíle minulé hádanky je to totiž jen kousek pěšky. :)
Hledáme ostrov, na němž byl chrámový komplex zasvěcený dlouho velkým božstvům. V době vlády císaře Justiniána ale bylo původní náboženství potlačeno. Román známého autora věnujícího se původní starověké kultuře ukazuje, jak dlouho a statečně se ostrov bránil přechodu na nové náboženství. Chrámový komplex přetrval věky, ale kvůli lidským zásahům v bezprostředním okolí musel být přemístěn výše na sousední ostrov.
Název říčního ostrova je součástí názvu knihy.
Protože lokalita by měla být z indicií celkem jasná, napomůžu s autorem: velice oblíbený autor jak literatury faktu, tak čtivých a historicky co nejpřesnějších románů z tisíciletí se rozvíjející starověké kultury, k jejímuž konci se hledaná kniha váže. V databázi má přes 60 knih.
Tak jsem podle indicií našla chrám bohyně Isis na ostrově na Nilu Philae (někdy foneticky Fílé; v egyptštině Pilak, řecky Φιλαί).
Ale knihu a autora nevím, napadl mě pouze Vojtěch Zamarovský, ten to zřejmě asi nebude.
no autor by mohol byť Petiška zvaný Eduard - ale je to jedno, hľadá sa miesto.
Ostrov Philae je zcela správně, teď ještě knihu (s tímto jménem v názvu), což asi stejně půjde nejlépe podle autora - není to Čech a mezi autory knih o starověkém Egyptě jako autor-muž hodně vyčnívá...
Moje skleróza, vždyť autora znám.
Z lásky k ostrovu Philae, Christian Jacq
Je to ono?
Ano, je to Z lásky k ostrovu Philae (ostrov lehnul popelem, pardon, byl zaplaven pod Asuánskou přehradou, chrámy přežily vše - i rozbourání, stěhování a opětovné sestavování puzzle novodobými "šikovnými ručičkami").
Předávám.
Vložit příspěvek