Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Tak nabízí se Pražský (židovský) hřbitov od Umberta Eca. Ale nějak pocitově to asi není ono, co?
Není to ono - osobně bych Eca neoznačila za autora historických románů, navíc se jedná opravdu o "ústřední" hřbitov jedné metropole.
Zeměpisně se nachází autor i místo mezi námi a Itálií.
Pro zajímavost, Čechů v hledaném cizím městě bylo, je a bude také hodně, takže i na hřbitově.
ano, již dvoudílná série odehrávající se na Vídeňském ústředním hřbitově
Zůstaneme na hřbitově.
Kde se odehrává příběh ženy, která je správkyní místního hřbitova a která s pozůstalými i zesnulými prožívá jejich životy, i když sama se musí vyrovnat se svým trápením?
je to kniha Vyměnit vodu květinám (Valérie Perrin), ale nedočetla jsem - v anotaci i francouzské je všude jen "malé burgundské městečko", nedopátrala jsem se jeho jména
V jakém státě a v jakém městečku se odehrává první vydaný případ oblíbeného "tuláka", jehož osudy, případy a akce, zejména tah na spravedlivou branku, byť s nějakými těmi šrámy a obětmi, sledujeme se zájmem už čtvrtstoletí.
A že toto není pro něj zrovna příjemná zkušenost, naznačuje titul knihy.
... První vydání je z roku 1997. A předloni se objevilo již třetí vydání prvního dílu série. Jednoslovné, jako většina autorových knih.
Pokud by za slovem v názvu bylo číslo, připomnělo by to o třicet let starší protiválečnou knihu zesnulého amerického autora.
Vesnice v horách, kde našli nový domov dva kamarádi. Časem jim nastaly problémy s původními obyvateli a přestalo tam pro ně být bezpečno.
Krásné pondělní ráno, dneska jen tak zlehka:
V jaké ulici jedné metropole má svou detektivní kancelář jednonožka?
Dobře, nebudeme mu říkat nekorektně, válečnému veteránovi z Afghánistánu, prostě přišel ve válce o nohu...
protagonista mne napadl hned, po korekci se potvrdil, místo kanceláře jsem ale musela dohledat:
Denmark Street ve středu Londýna je dějiště série Detektiv Cormoran Strike
Milovníci největšího severského svátku by se do téhle cizí vísky možná nejraději nastěhovali natrvalo. I když se tam pořád vraždí...
Text příspěvku byl upraven 26.03.24 v 17:39
ne. ne - ten svátek slaví v červnu bouřlivě hlavně seveřané, ale známou zeměpisnou obdobu jeho názvu (foneticky prakticky stejnou) najdeme v mnohem konzervativnější zemi
Trochu jsem si myslela, že to nebudou Vánoce :-) Zapřemýšlím, mám pocit, že mi to něco říká.
Přeskočím Velikonoce a cílím na Midsomer. Knihy Vraždy v Midsomeru od Caroline Graham.
jasně, britská (vyvražděná?) víska Midsomer
slunovrat = Midsommar je pátek (národní svátek) v červnu, byť to zjevně neslaví všichni Skandinávci úplně shodně (asi aby se mohli zanícení slaviči stěhovat ze země do země a užít si pařby ještě víc :-)
Vložit příspěvek