Knihobudky

Já zase předpokládám, že kdo chce přidat příspěvek tak ho přidá, kdo nechce ať nepřidává a neřeší nesmysly.
Miluju lidi...

DeepSea21: ano, působite tak, že vaše oblíbená píseň je Love is all Around ;)
Každý z nás tří se ukázal jako neználek duší ostatních. Ale já se to narozdíl od ostatních nestydím přiznat ;)

Lenka.Vílka - ano, to je tady každá týden, že je založeno nové vlákno, které je, ale vlastně duplicita jiných. Jen např. vlákno audiokniha tu bylo 5x a diskutovalo se o tom stejném.
V místní diskuzi je vcelku někdy chaos a doufám, že asi nadešel čas. kdy se musíme zamyslet co s tím udělat. Mně se osobně nelíbí ty vlákna, kde se např. diskutuje o knize a najednou se tam objeví tzv. političtí diskutéři, který svými příspěvky vlákno změní v osobní napadání.

pobijecmuch: Souhlasím. Ale je vlastně jedno jestli je o vlákno víc nebo míň. To fakt nepovažuju za problém.
Text příspěvku byl upraven 11.09.21 v 12:17

Tak trochu jiná knihobudka. Prý Kostnické náměstí Praha 3.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1833704986809123&set=pcb.1053033055504177

Ajrad1981: ano,je. Nachází se tady: atrium dolní části Masarykova náměstí. Jinak jsem našel nějaké obecné informace o knihobudkách, kdyby to někoho zajímalo: https://www.umimeporadit.cz/knihobudky/

knihobudka v Hradci Králové v orlice parku prestehovana do odpočinkové zóny. 2.patro u výtahů . občas něco doplním ;)

Nová knihobudka Praha 10, Skalka, vestibul obchodu Albert. A fajn je i v Malešickém parku, na P10.

U nás knihobudka jako taková není, mame regály na zastávce autobusu v boudě, netradiční, ale už jsem ulovila několik skvostů např. Vančura, Roland, cestovatel Vilém Němec první vydání z roku 1919 :-)

mata57: podobné "knihobabky" i u nás nabízí knihy zdarma: Strážní věž a podobnou"literaturu". A obě knihobudky pravidelně vybírají bezdomovci. Přebytky nejraději nosím do poliček v chodbě místní knihovny.

Knihobudky, to jsou za mě vlastně takové knižní LDN. Kladu si otázku, proč bychom se měli stydět dát knížky poškozené, roztrhané, nebo prostě jen nadále už nepotřebné, do sběru. Nebo, chcete-li, do stoupy.

Nermal: nejde o to, že skončí ve sběru knížky poškozené, roztrhané. Vadí mi, že někdo pro vlastní prospěch sebere z knihobudky i knihy zachovalé, určené k dalšímu čtení.

Jahýnek: Můj příspěvek nebyl primárně odpovědí na Váš příspěvek, ale spíš jako zamyšlení.
Na druhou stranu, když jsou knihobudky koncipované tak, jak jsou v tuto chvíli, vůbec se nedivím, že jsou knížky vystaveny vandalům všeho druhu. Proto já sám do knihobudek ani nádražních knihoven knihy nedávám, ale např. byť za symbolickou 1 Kč do různých internetových výkupen, kde se pak přeprodávají za nízkou cenu.
Mám zkušenost, že pokud jste knížku musel koupit, i když lacino, je to lepší, než když jste ji získal zadarmo.

Knihobudka má tu výhodu, že se tam dá narazit na knihu, kterou už nenaleznu ve veřejné knihovně. Klidně si přečtu nedostupnou knihu v salátovém vydání z knihobudky. A když se mi kniha hodně líbí, a chci ji vlastnit, tak si ji seženu v lepší kondici z antikvariátu. :-)

To je samozřejmě v pořádku. Ovšem pokud knihobudku před Vámi nenavštíví nějaký sběrový referent.

Knížky raději nabízím za odvoz nebo poštovné. Takhle vím, komu jsem je dala. Z knihobudky by zaručeně zmizely do nenechavých a patrně nesprávných rukou. U nás je knihobudka totálně vybrakovaná, postrádá význam.

Celkový koncept knihobudek je samozřejmě nanejvýš chvályhodná záležitost. Ze svých zkušeností mohu s radostí konstatovat, že se mi v poslední době povedlo tímto způsobem získat několik skutečných "pokladů", ke kterým bych se asi jinak ani nedostal :-)

Dobrý nápad, ale nejslabší článek je jako vždy lidský faktor, tedy spíš bezdomovecký. Možná by pomohlo vykrádané budky přesunout na nenápadnější místa, kde se bezdomovci nevyskytují.

Využívám v Praze na Žižkově, Škroupovo náměstí, dneska jsem 7 knih přidala a odnesla si Formánka Dvě slova jako klíč :-)

Knihobudku ve svém městě často využívám a to jak aktivně tak i pasivně. Někdy se tam dají najít hotové "poklady" a na druhé straně pak zase pouštím do "druhého oběhu" knížky, které mi doma leží bez využití :-) Takže každopádně je to velice užitečný a bohulibý počin!
Vložit příspěvek