Knihobudky

DISKUZE » Volná diskuze

RMarkéta
RMarkéta 23.07.2024 v 14:01

Při cestě do práce z autobusu nebo cestou na poštu chodím kolem dvou knihobudek a nikdy nezapomenu tam zabrousit a alespoň okem prohlédnout, co tam je. Už jsem si pár pokladů odnesla domů a stejně tak tam pár knih donesla, aby třeba udělaly radost někomu jinému.

Text příspěvku byl upraven 23.07.24 v 14:02

Terva
Terva 30.07.2024 v 21:53

Ze skleněné knihobudky na Palmovce (Praha) jsem si odnesl dvacet vinylových desek. Mimo jiné, Horníček, Jára Cimrman a Ringo Čech. Kniha v tý době tam nebyla žádná :-) :-) :-)

Danielle22
Danielle22 31.07.2024 v 23:23

Knihobudky potkávám většinou náhodou. Velmi mile překvapí třeba v kryté zastávce (Benecko), ale i v různých veřejných místnostech nebo obchodních centrech.

Terva
Terva 31.07.2024 v 23:31

Znám jednu dřevěnou knihobudku, kde je asi třicet kuchařek.

Lele61
Lele61 01.08.2024 v 12:43

Dobré jsou knihobudky na vlakových nádražích :-) Třeba ta v Bohumíně s označením "Kniha do vlaku".

ThunderBoy
ThunderBoy 02.08.2024 v 23:32

U nas na okoli je velky pocet kniznych budiek. Malokedy ale do nich pozeram (hlavne u nas v meste), pretoze ich obsah sa vacsinou nemeni. Viacmenej do nich prikladam aj ja kadeco, napr. DVD filmy, MC kazety a sem tam daku knihu. U nas priamo v Zbernom dvore maju obrovsku kniznicu pre vsetkych. Vsetko, co vyzbieraju 2x do roka pri velkych obecnych zberoch (co ludia vyhodia), tak tam zakladaju. Nasiel som tam uz vela novych knih, napr. o liecivych rastlinach, ktore mna osobne zaujimaju. Za jednu hodinu tie knihy nemate sancu vsetky prebrat.

kopeceli
kopeceli 03.08.2024 v 21:44

Knihobudka je u nás na autobusovém nádraží. Knih je tam pár, nemění se. Neubývají, takže se tam nedá přidávat. Jednou jsem si jednu vzala a cestující se na mě dívali, že jsem ji ukradla. Ale v České Třebové je mini knihovna na vlakovém nádraží a tam to žije! Zrovna dnes jsem tam dávala dvě bedýnky knih a jednu si zase odvážela na čtení domů.

Knihozrout2
Knihozrout2 08.08.2024 v 21:11

Pamatuji si, že jsem v jedné knihobudce (asi v Táboře, ale nejsem si jistý) zahlédl asi patnáct KÓDovek :)

Terva
Terva 08.08.2024 v 21:21

Na Palmovce v Praze je skleněná knihobudka. Před měsícem tam někdo vložil asi třicet Verneovek. Už jsem myslel, že tu budku rozšlapou, jaký byl o to zájem. Tolik "čtenářů" jsem tam neviděl ani za rok :-)

Knihozrout2
Knihozrout2 08.08.2024 v 21:26

Bych tam hned zašel, škoda jen, že mám do Prahy daleko :-) Nicméně na jihu se občas taky naleznou nějaké ty poklady, ale je to spíše výjimka, naopak braků a červené knihovny je tam vždycky dost.

Lejdina
Lejdina 12.08.2024 v 18:18

Jsem fanoušek knihobudek. Raději mám zavřené, protože v otevřených za deštivého počasí knihy vlhnou a krabatí se. V Německu je jich víc než u nás.
Dávám do nich i časopisy, protože mám ráda, když má z jedné věci užitek vícero lidí.... Spoustu knih však nacházím i v kontejnerech na papír ( v lepším případě), což nechápu. Asi je to tím, že knihobudek je pořád málo a tak se přimlouvám za to, aby radnice každého města jednu vytvořila.

Lele61
Lele61 12.08.2024 v 19:28

I v Česku končí (bohužel) některé knížky v kontejneru na papír. Před nedávném jsem jeden exemplář Součkova "Tušení stínu" zachránil před zcela jistým zánikem právě z modrého kontejneru na tříděný papír, což by (jistě uznáte) byla věčná škoda :-)

Eicherik
Eicherik 12.08.2024 v 19:39

Lele61: (Tušení stínu) Zvláště, pokud se jednalo o vydání z roku 1974. Ta do žluta vyvedená obálka mě vyloženě fascinuje. :-)

Lele61
Lele61 12.08.2024 v 20:09

Eicherik: Šlo sice o jiné vydání "Tušení stínu", nicméně tato kniha je natolik dobrá, že si rozhodně pobyt v modrém kontejneru prostě nezaslouží. Proto jsem ji zachránil :-) A mimochodem nebyla to první knížka, kterou jsem takto získal. Celkem bych pochopil, kdyby tam někdo vyhodil vyložený brak, ale jinak si nepotřebné knížky určitě zaslouží dát do "druhého oběhu" do nějaké knihobudky.

Eicherik
Eicherik 12.08.2024 v 20:20

Lele61: Je to rozhodně dobrá kniha, souhlas. :-)

Eicherik
Eicherik 12.08.2024 v 20:29

Já si dneska přinesl z knihobudky krimi Sedm bílých plášťů. Zajímavé je, že jsem na tenhle titul narazil už ve čtvrtek, v jiné, hodně vzdálené knihobudce, ale nechal jsem ji tam. Tak jsem usoudil, že si tahle knížka vyloženě říká o přečtení a odnesl jsem si ji. :-)
V poslední době v knihobudkách často narážím na Němou barikádu, ale tu už jsem četl. :-)

Monika1717
Monika1717 13.08.2024 v 21:57

Knihobudka u nás v parku je hojně navštěvovaná,dost často se tam objevují i knihy, které se neprodaly na burze knih v knihovně. Kdykoli jsme s dětmi v parku,tak se tam podívám a něco si často odnesu. Je to dobrý nápad.

Nermal
Nermal 17.08.2024 v 19:33

Jinak v aplikaci Mapy.cz mají knihobudky svoji značku, takže máte možnost se podívat, kde se která z nich nachází. Případně přes interaktivní formulář tam doplnit tu Vaši, pokud tam chybí.

Eicherik
Eicherik 17.08.2024 v 19:50

Nermal: Dobrý, to jsem nevěděl. :-)

Verunka4444
Verunka4444 24.08.2024 v 17:37

Já jsem se po pořízení čtečky zbavovala knih a kam?No do budky,snad někomu udělaly radost :)

Lele61
Lele61 24.08.2024 v 17:52

Verunka4444: to si pište, že ještě někomu udělaly radost :-) Jinak v knihobudkách lze nezřídka nalézt opravdové "poklady" :-) Mám to osobně vyzkoušené. A zase potom naopak posílám prostřednictvím knihobudek dál do "druhého oběhu" moje už nepotřebné knížky...Takový nekonečný koloběh. Jinak ještě jedna věta ohledně čteček: já dávám přednost bezprostřednímu kontaktu s papírovou knihou.

kopeceli
kopeceli 25.08.2024 v 09:35

Já mám sice čtečku také, v zimním období se hodí při černých hodinkách. Ale když je den dlouhý, čtu ty papírové. Takže s knihobudkami kamarádím.

siena
siena 25.08.2024 v 09:54

Jaj, také vítám v těchto tmavších měsících možnost e-knihy:)

Cimeřan
Cimeřan 12.09.2024 v 20:54

Praha 4 nabízí poměrně dost knihobudek, např. na Brumlovce, Pankráci, Roztylském náměstí, v Kunraticích... a když máte štěstí, narazíte na nejrůznější knižní skvosty a třeba i staré originální VHSky a DVD.

Lele61
Lele61 13.09.2024 v 16:02

Jaký kdo našel největší "poklad" v knihobudce? Pochlubte se! Já za asi 4 roky mých dost nepravidelných návštěv jediné naší knihobudky v asi 30 tisícovém nejmenovaném městě na severní Moravě jsem si odnesl celkem cca 25 zajímavých knížek žánru sci-fi, který mám velmi rád. Přibližně stejný počet pro mě už nepotřebných knížek jsem naopak do knihobudky dal a zajistil jim tak "druhou šanci". Takže vcelku vyrovnaná bilance :-)

Vložit příspěvek