Které knihy jste četli (nej)víckrát?
A v dětství R. Goscinny - Malý Mikuláš, Miklášovy přestávky a všechny ostatní knihy s tímto hrdinou :) Tohle mě vlastně přivedlo k lásce ke knihám. Nejoblíbenější dětská kniha, která s námi byla na každé dovolené a dodnes si ji s rodinou připomínáme.
"... a co se týče mého kufru, který zůstal na nádraží, maminka s tatínkem už to nějak zařídí. " Srdcovka navždy.
Takových knih, co se k nim čas od času s chutí vracím, je spousta.
Mockrát mám přečteno Svědectví od Stephena Kinga. A knížku Konec velkých prázdnin od Pavla Kohouta jsem taky "dala" nepočítaně krát.
Nebo další má milovaná Valja Stýblová - Most přes řeku Léthé..
Text příspěvku byl upraven 13.02.18 v 09:16
Na východ od ráje, Egypťana Sinuheta, Misery, Pan Kaplan má stále třídu rád, Hrdý Budžes, Sophiina volba.....no dost jich asi bude....
Vítězný oblouk vede, dále Větrnou hůrku, Láska je jen slovo, Jan Skácel a jeho verše - ale jich víc, jen vzpomínat
Encyklopedie - já tu kdesi psala, že kdybych se chtěla setkat s literárním hrdinou, byl by to Ravic v Paříži po válce....jeho postava, která tolik prožila a přece na lidi nezanevřela, jeho krásné opravdové přátelství s Borisem, jeho vztah k ženě, který je předem odsouzen ke konci a potom Paříž...to je pro mne tolik atributů, proč tuto knihu uznávám... jiní mají radši Tři kamarády nebo Na západní frontě klid...
Zlobí mi počítač... Plevova Robinsona jsem tuším nečetla..
Ale chci ještě napsat k válečným knihám - vy muži berete jako válečnou knihu ty, co mají přímý bojový děj. Všimla jsem si, že ženy berou jako válku i holokast - i já to tak vidím.
V současnosti asi Ransome, dříve spíše Seton. Stačí pár řádek, stránka, a pak se zase honem zavrtat do těch co neznám.
byly časy, vždycky na 1. máje jsem řval s Karlem Hynkem M.: Hynku, Viléme, Jarmilooo!
a pak jsem vzal Pohyblivý svátek, a ocital se v Paříži 20. let... nejmíň 30 x každou z nich.
Biblia, asi 8,9 krát, takmer vždy v inom preklade a pokiaľ je to možné aj v inom jazyku (česky, slovensky, anglicky). Ide o +1000 stranovú knihu a fakt ma dodnes nenudí. Človek získa oveľa lepšie povedomie o tom, ako hlboko a ďaleko majorita oficiálnych kresťanských cirkví zablúdila od knihy na ktorej by mala stáť, namiesto čoho sa skôr paktuje s politikmi, a túži po moci, či už na západe alebo na východe.
Text příspěvku byl upraven 28.02.18 v 18:44
Přečteno nejméně 5x:
Z deníku kocoura Modroočka; Rezinka; Korsičtí psanci; od Štorcha Osada havranů a Zlomený meč; od Maye Syn lovce medvědů a Duch prérie; Mareš - Tři orlí pera; Curwood - Lovci vlků a Zlaté údolí; Troska - Kapitán Nemo; Seton - Dva divoši; Káju Maříka; Tarzana; Navzdory básník zpívá; Není římkého lidu; Malý princ; většinu knih od Ransomeho
z básníků Seiferta, Skácela, Mikuláška
a nejméně 18x Babičku Boženy Němcové/ tolik jich vlastním, každou jsem četla a v dětství některou i 2x/.
Do výčtu nezařazuji fotografické publikace a knihy o Šumavě, protože v těch listuji často a čtu jen tu a tam.
Možná jsem to nečetla nejvíckrát, ale několikrát jsem četla a teď zrovna poslouchám Egypťana Sinuheta. A zase si to užívám.
V dětství jsem několikrát četla Káju Maříka, vždycky , když jsem byla nemoci, těch 7 dílů chvíli vydrželo.
Dřív jsem četla knížky víckrát běžně, ale teď nestíhám číst všechno, co bych chtěla.
Text příspěvku byl upraven 26.08.21 v 16:16
Tolkien kompletní... Společenstvo prstenu a Dve věže asi vůbec nejvíc
F.L.Vek komplet taky absolutně očtené stejně tak Jirásek
Harry Potter komplet
Zaklínač
Virginia Woolfová komplet
Merlovo Dětství otců Komplet
Dumasovo Hrabě Monte Cristo
Řidicích Márinka
A mnohé jiné ovšem Tolkien vede suverénně..
Dokonalý život? skvěle napsaný román od Šárky Šiškové
přečetla má žena, já, dcera, moje máti, otec, dále kamarádka mé ženy, její muž a tchýně mé sestry. Pak také její dcera....když to shrnu, jedná e o dokonalé čtení napříč dospělými i přes rozdíly generační. Nejlepší byly následné diskuze a postoje k hrdinům... i tam si člověk uvědomí, že každý vidíme "dokonalý život" někde jinde a jinak. Za mě a v tom se shodujeme i s ostatními - dokonalá kniha.
Pre mňa nie je počet čítaní knihy ani tak funkciou ich kvalít ako môjho veku. V detstve a v puberte som čítala dookola skoro všetko, dnes na to už nemávam chuť.
Tři muži ve člunu
Tajuplný ostrov
Boj o ostrov
Často i další knihy těchto autorů. Každou z těchto knih jsem četl kdysi přinejmenším dvakrát. Dnes už si vystačím s pár stránkami.
Vložit příspěvek