Literární rébusy (a sem tam šifra) - hra
4 10 42 32 30
Cisla skryvaji nazev jedne z knih znameho rakouskeho autora 2. poloviny 20. stoleti.
Kazde cislo predstavuje pismeno a zastupuje postaveni tohoto pismene v abecede.
sifra neni nijak sofistikovana. Pracuje skutecne jen s pismeny ceske abecedy, nikoli s jejich variantami (pismena s carkou ci hackem).
Mohlo by byt zajimave, ze vsechna mnou uvedena cisla jsou suda :)
Je to tak. Autorem je Thomas Bernhard a knihu rozhodne vsem doporucuju. Pokracujete. :)
Byť se budu ptát na autora, bude to asi trochu rébus, proto dávám hádanku zde. A začnu zlehka, zda se někdo hned nechytí:
Napsal druhé nejrozšířenější literární dílo všech dob.
Text příspěvku byl upraven 05.07.23 v 19:55
Ne, ne - není to sci-fi ani u/dys/topie ;-), přesně naopak a jméno hledaného je kratší
Autor, jehož místo a datum narození ani neznáme, napsal druhé nejrozšířenější literární dílo všech dob s velmi prostým, avšak vše zahrnujícím názvem. Jeho obsah v rozsahu 13 dílů se po dva tisíce let používal jako spolehlivá učebnice. Tištěný překlad do latiny je z přelomu 15./16. století. V češtině vyšlo po kouskách v posledních dvou dekádách, ve slovenštině rovnou uceleně vloni. Jméno hledaného známe ze školního přírodovědného předmětu.
lituji, ale spousta indicií na Herodotovy Dějiny nesedí - přírodovědný obor, 13 dílů, doba vydání u nás
ale poradím, že hledaný byl asi o století mladší, byl Řek, ale působil v Alexandrii, a jeho dílo má ještě prostší a obecnější název
Teď se zblízka podíváme třeba na některé příběhy z Bible. A získáme nový a veselejší pohled na některé postavy a události.
třeba Čapkovy Apokryfy?
anebo Váchovi Vyhnanci z ráje
či Černošský Pán Bůh a páni Izraeliti / Starej zákon a proroci (Roark Bradford)
...
Text příspěvku byl upraven 10.07.23 v 10:50
Hned tu první jsem měla na mysli. Dostala se ke mně až teď a moc se mi líbí. Navíc je to moc povedené vydání velkého formátu plné krásných ilustrací Cyrila Boudy.
to je bezvadná kniha, četla jsem dávno a pořád a pořád se na ní znovu chystám (pro nové knihy na to zatím nedošlo), a Vyhnance z ráje taky doporučuji
TITUL
rozjímání poloviny lidstva
maličko hříčka: po odstranění diakritiky by vedle sebe stála dvě stejná krátká slova
Vložit příspěvek