Literární rébusy (a sem tam šifra) - hra
Jasně. Karafiát.
Květina, která byla dříve symbolem MDŽ (Mimochodem ženy a dívky, kdybyste dnes dostaly karafiát, co byste na to řekly?) a také autor Broučků (ty jsem schoval pod ten 'křesťanský patriarchát').
Tak můj dar místním dívkám a ženám je předán a může pokračovat EliskaD.
PanPredseda: Díky, bezva forma krásné, i když profláknuté květiny :) I z živého bych měla radost, každá kytka z lásky se počítá. Víc by mě ale potěšily třeba malé karafiátky v květináči.
Karafiát byla krásný rébus skvěle padnoucí k dnešnímu dni. Díky, předsedo.
I já bych chtěla zachovat květinovou tématiku. Hledáme název knihy.
Saturejka (1)
Měsíček (2)
Jitrocel (5)
Kozlík (4)
Kopřiva (2)
Růže (5)
Rakytník (8)
Máta (5)
Divizna (8)
Wow, tak to bylo rychlé, Kristin. Je to správně. Gratuluji a předávám žezlo :-)
Možná že postup řešení z toho zadání přímo křičí. Pokud byste přesto někdo chtěl postup vysvětlit, napište. Jinak ponechávám zatím bez vysvětlení pro případné další dešifrátory, aby si zaluštili také. :-)
Text příspěvku byl upraven 08.03.22 v 12:08
Nemám nápad, tak něco lehkého:
Název knihy můžete hledat i v této špatné básni :)
Třicet žlutých jespáků
na let už se třese
drbou se na zobáku
a v tom zlatém mohéru
sní si o svém severu
Přesně tak, PanPredseda se může rozletět :) A já se zkusím připravit s nějakou sofistikovanější šifrou. Tedy pokud na mě ještě někdy dojde.
Ruth R.
Sabine S.
+
bonus pro znalce Prajzska: Jana S.
+
nepřesný bonus: Josef Štefan K.
---
Hledá se název knihy.
už aby to bylo --- a mám na mysli jednoho konkrétního zlovolného skřeta otesánka
HÁDANKA:
Titul knihy
=
měs(to s nábytkem za zády) /3/
H(ibernia) /1/
pře(dstavitelka Barunky) /3/
(čarodějnická zem)ě /1/
indi(cká třída) /4/
(k)vetoucí cibulovina /4/
tříslovný titul, včetně předložky, vojenského titulu a toponyma (a to už jsem patrně napověděla moc)
kapitána jsem nakonec měla, když jsem opustila myšlenku na Libušku. Špatně jsem si zapsala zemi a pak mi tam nešla ani kasta, ani varna. Pěkná hádanka :)
Kapitán z Kastilie
ano, je to Kapitán z Kastilie
(pokud někomu něco zpětně nesedí dohromady, nechť se ozve)
předávám KristinTj a děkuji
Já mám další jednohubku, snad mi prominete. Až se uzdravím, stáhnu se zpátky na svou pozorovatelnu.
Hádáme název knihy:
I želva, poník a leknín
soukroma: prosím, můžete mi dát nápovědu nebo postup k vaší hádance. Pořád se nechytám, i když je vyřešeno.
Tak dvě, jako ukázku, jestli bude stačit:
měs(to s nábytkem za zády) /3/ = KAPské město
(čarodějnická zem)ě /1/ = oZ
Písmena dílčí vyluštěné nápovědy v závorce se nepoužijí - použije se pouze uvedený počet písmen mimo závorku (důležité především u poslední: (k)vetoucí cibulovina /4/ - řešení začíná na "l", použije se ale pouze zbytek slova, beze zbytku, tj. 4 písmena ;-)
Mohu dodat úplně komplet, pokud bude třeba.
Vložit příspěvek