Literární rébusy (a sem tam šifra) - hra
přihořívá, to je obsahově docela blízko (skutečně jde o finance), ale s veksláky měla naše společnost náležitou zkušenost již tehdy ;-)
a napovím, že autor hledaného titulu nebyl anglosas
Text příspěvku byl upraven 04.12.22 v 17:58
titul (známého autora, starý lehce přes půl století) označuje - jednoslovně - příslušníky profese, která v té době u nás byla mimořádně podezřelá (jinými slovy zcela neznámá), a trochu je i dnes (stále mnozí nevíme, jak to vlastně v téhle branži chodí...)
Nápovědy:
1) Kmotr to není, ani třeba takoví Egyptologové (to je sice profese vážená, ale jak to pojali hrdinové, to už nikoli)...
2) jedná se o oblast finančnictví
3) autor není anglosas
4) vejděte se s titulem sem:
- - - - - - - i
A to by mohlo už co do nápověd stačit...
Bankéři nepasují do šibenice, ještě jedno písmeno navíc třeba, a autor není ani Čech/oslovák (řeč je o 60. letech 20. století)
jenže mecenášství není profese, ale koníček ;-)
finančnictví zahrnuje i velmi vzrušující obor, v němž nejde o hotové, devizy ani valuty, a přitom se v něm točí pořádné peníze ...
- u - - - - - i
výborně, to jsou oni - odpověď mi dosud ušla (jak je jeden na dané stránce, upozornění na nový příspěvek tamtéž nedostane a ten se samozřejmě ani nezobrazí, leda po aktualizaci, k níž není důvod bez upozornění - nepříjemné zacyklení, tj. další technický problém zde k řešení)
V knize tomu tak nejspíš nebude (ač ji mám v knihovničce, ještě jsem ji nečetl), ale pro zadání mi to připadá jako dobrá charakteristika:
Ve kterém občerstvovacím zařízení se hraje reggae a ska?
(Název knihy)
Hospoda Jamaica ;.) a ne, tam se opravdu jamajské rytmy nenajdou (zato rum ano)
(Kavárnu šílenců jsem jako odpověď raději hned zavrhla, však reggae jsem holdovala a nedám naň dopustit)
Už se tu dlouho nepočítalo, tak na víkend jednu "početní":
Ve kterém krátkém díle, ač se v něm nevyskytuje zvířena, jsou podstatné rohy - dohromady je jich snadno spočitatelně 11, z toho 5/11 rovnou v titulu?
je to Rohovín Čtverrohý - čtverácká jednoaktovka, takže lepší vidět na jevišti, ale kde ještě dávají Klicperu, že
Sestavte název románu z počátečních písmen knih:
České protiválečné drama
Oblíbená manželka prezidenta
Série záhadných vražd na ostrově
Román o lásce anglické lady a
francouzského korzára
Dva chlapci a jedna dívka Židovka
Román o lásce vdané ženy a důstojníka
Tentokráte hádáte název knihy podle zhudebněné adaptace a navrch tříoskarového zfilmování (tituly se totiž zásadně liší a možná se ani všeobecně neví, že slavný muzikál vznikl na motivy knihy):
Potulný muzikant na nezvyklém pódiu vás navede k titulu knihy.
Text příspěvku byl upraven 12.12.22 v 17:21
mno, ale pořád ještě nevíme, jak se jmenuje původní povídka (vyšlo i jako kniha) - odlišnost titulů, PanPredseda, zohledněna nebyla, že?
Hledají se názvy dvou knih.
Přivede vás k nim rakouský císař (a král český, uherský a tak vůbec) a český stíhací pilot.
Vložit příspěvek