Literární rébusy (a sem tam šifra) - hra
Přiznám se, že tomu zadání moc nerozumím (něco mi tam asi chybí) a že mi i zkoumání přes azbuku vyšlo jinak než zřejmě mělo být "mil". Ale s mil a prvním veršem pak tedy klidně zkusím:
Dvacet tisíc mil pod mořem
(ovšem pokud by to náhodou tak bylo, předchozí hadačka má přednost)
Text příspěvku byl upraven 29.12.21 v 16:24
Je to správně a s tou azbukou by to mělo "pasovat". Ale jarca60 přiznává, že šifry nejsou a nebudou její hobby.
Mně teda vycházelo LZK. Ale nejspíš je na vině "jo", které jarca60 pravdědpodobně nepočítala a my ano...
1 а, 2 б, 3 в, 4 г, 5 д, 6 е, 7 ё, 8 ж, 9 з, 10 и, 11 й, 12 к, 13 л, 14 м...
ano, přesně, pomatuji si azbuku jen do osmého písmena, což je ж, takže jsem si našla následující, jako deváté z indicie, což je з a postupovala dál
... tady jsme se poněkud zacyklili a nikdo se nemá k pokračování, tak do nového roku dám Hádanku/Rébus/Hlavolam/jen ne šifru ...
titul románu v originále (1855) = (nikoli směrem do Japonska + dnešní, tj. 2/1, film s již nežijící hvězdou!)
titul v češtině (1980) = směrem prostorově kolmým na výše uvedený, přitom paradoxně vodorovně nejdál, co vlny dovolí
a pár indicií k obsahu: privatýři → El Dorado x Armada
Text příspěvku byl upraven 03.01.22 v 13:29
Je tu někdo? Zkouší někdo?
Autor hledaného titulu byl Brit (1819 - 1875).
Našel jsem právě až pomocí autora.
---
Zadání:
N2 + O2 + Ar + CO2 + Ne + He + Kr + H2 + Xe + O3 = (19 + ˇ34) H2O + NaCl + ?SO4 + ?CO3 a tak vůbec
Řešením je název hned několika knížek (dvou naprosto přesně, třetí má ještě podtitul)
tipuji jako výsledek atmosféru, ale takto jednoduše pojmenovaná kniha tu není, pouze rozvinutěji
Přihořívá, ale zatím jen velmi lehce. Znak "=" má svůj význam. Závorka je taková obezlička, jak tam dostat slovo, které v názvu je, ale nejsem ho schopen vyjádřit podobně jako ta další. I tak má ale závorka spojitost s chemií.
oťuknu dál: tak že by tam byl co dýcháme/vzduch a?je moře/oceán/sůl ?
(19 + ˇ34) je KaŠe?
tomu to sice nesedí, ale jeví se mi jako nejpravděpodobnější:
Vzduch je naše moře
Text příspěvku byl upraven 04.01.22 v 20:11
Odpověď je správná a mně se vloudila chyba do zadání, závorka měla začít číslem 11, ale v Meresjevově ;-) tabulce jsem se překoukl o řádek níže.
Za vzniklé potíže se omlouváme. ;-)
Text příspěvku byl upraven 04.01.22 v 20:16
já jsem tentokrát nenahlížela do M. tabulky, ale do seznamu prvků, takže tam nebylo patrné, jak k také chybě mohlo dojít - dost na tom, luštit, ale ještě odhalovat chyby, to je tedy fuška! (a fuška bude vymyslet něco, nad čím se nezavře voda hned po letmém nahlédnutí)
tak zkusíme něco krátkého
Maďarsko + Španělsko + Lucembursko + Itálie + ?
Pozor: nikam nejedeme, ale ...
Prosím vás, tahle diskuze má už devátou stránku, sleduji ji průběžně a tiše od začátku a zatím jsem si ani neškrtla (nebo jsem nebyla dostatečně rychlá). Chemie je teda moje asi nejslabší stránka, presto jsem vzduch nějak dešifrovala a zbytku jsem porozuměla až podle řešení. Jste fakt frajeři, že vůbec nějakou úlohu dokážete nejen vyluštit, ale i vymyslet. Píšu sem, abych si postěžovala, protože často, když si člověk postěžuje, tak věci pak jdou. Tak třeba si příště škrtnu. :-D
Text příspěvku byl upraven 04.01.22 v 21:59
nejen pro EliskaD zopakuji něco snadného
a krátkého
Maďarsko + Španělsko + Lucembursko + Itálie + ?
Pozor: nikam nejedeme, ale jistá drobná mezinárodní znalost se zde hodí...(a chemie to není ;-)
Text příspěvku byl upraven 04.01.22 v 22:06
Hm, tak nevím, asi jsem mimo, ale přesto zkusím. Kniha s názvem Helix?
Text příspěvku byl upraven 04.01.22 v 22:21
Óó, super. Takže teď jsem po zásluze odměněna (nebo potrestána? ). Nahrála jste mi jednoduchou šifrou.
Zkusím tedy svou první:
Doba, vodivý materiál + instrumentál bitky
Ano, je to tak. Já si měla uvědomit, že jste příliš velcí profíci.
Jste na tahu, pane předsedo.
Mé mozkové závity to zaměstnalo a příjemně pošimralo, takže za mne to byl fajn rébus. Já budu přemýšlet, co si na vás uchystám.
Zadání:
73,416 Hz + 164,81 Hz + 130,81 Hz + 246,94 Hz
Řešením je název knihy.
Vložit příspěvek