"Oblíbený" antihrdina aneb soutěž o největšího literárního šmejda

Koka: grázlík a podvodník ne, ale zasloužil by. Jeho způsob života mě iritoval - nezodpovědný budižkničemu, který napáchá (ač nezáměrně) poměrně velké škody. Takové postavy a lidé mě štvou více než kdejací hochštapleři a psychopati. Kolikrát jsem měla chuť ho něčím přetáhnout a říct "seber se, hochu". Probuzení (rozum, dospělost?) přišlo se zpožděním, stejně jako mé sympatie. Shrnuto v jedné větě v souladu s vzorem komentářů na DK: Prostě se mi od začátku nelíbil a zabil mi mého oblíbence Lenského (i když ten by to s Olgou pěkně chytl).

Aiwa, ani tvé zdůvodnění neotřáslo mým přesvědčením, že EO do této kategorie, o níž ve vlákně mluvíme, ani za mák nepatří. A na konto "zabil Lenského" připomínám, že na souboj jej vyzval Lenskij, a že souboje (kordem nebo pistolí) byly tak samozřejmou součástí tehdejšího života určitých vrstev ruské společnosti, jak dnes už vůbec nedovedeme pochopit. Byl to společenský kánon, od něhož nešlo - bez ztráty cti - uhnout. Dnes, když kluk prěbere kamarádovi holku, tak si obyčejně dají do držky nebo se spolu ožerou.
Jednoduše - na největšího literárního šmejda mám jiná kritéria.

My se očividně nedohodneme.
Ale ten kánon mi připomněl šmejda mnicha Medarda či jeho alter ego z Ďáblova elixíru (E. T. A. Hoffmann). Četla jsem to před nějakou dobou a už se mi moc nevybavují souvislosti, ale co tam se dělo...

A já s Aiwou souhlasím... To že někteří Rusáci byli přepjatí magoři, kterým nebyl vlastní život milý ještě neomlouvá Oněgina který se s Lenským úúúúžasně přátelil, ale namísto pořádné omluvy ho odbouchl. A koneckonců s Olgou taky laškoval jen proto, aby Taťáně předvedl, jak moc o ni nestojí. Jestli tohle není ukázka špatného charakteru, pak už nevím (o té jeho otočce o 180° když už Taťána nebyla "k mání" vůbec nemluvě).

Oněgina si už moc nepamatuju, ale fantasticky se to rýmovalo. Krásná knížka. krásný překlad, Jmenopvala se Anna, paní překladatelka, dál nevím , ale super.

Měním názor. Nejhorší antihrdina je Nils Bjurman z Muži, kteří nenávidí ženy. Je to opravdu ****

binysek: sklopit uši a vzít kramle. Koneckonců ten konflikt vyvolal on, svou čest už poskvrnil tím že flirtoval s "přítelovou" snoubenkou tak co mohl ještě ztratit? No jasně... to je lepší riskovat život případně stát se přítelovým vrahem, to je opravdu o moc čestnější řešení...

Henri Chariére alias Motýlek. Byl to šmejd, zlodějíček, kterému se podařilo se neskutečně zviditelnit skvělou autobiografií. Kdyby nebyl tak tvrdě odsouzený do kolonie, a trest si odseděl v nějakém pařížském vězení, ani pes by po něm neštěkl...Takhle my mnozí dříve narození čteme opakovaně Motýlka a v duchu ho litujeme a přejeme mu, aby se mu povedl hned první útěk... P.S. Copak asi dělají jeho indiánské dětičky??? Pokud si to ovšem nevybájil...:-)

zuzina88: nejsem si jistej, co ti vadí víc. Jestli to, že utekl z basy nebo to, že umí krásně psát. Nicméně - o tom, co vlastně proved, a jest-li vůbec něco proved nevíme nic ani ty ani já. posuzujme tedy jenom příběh tak, jak je v knize, protože nic jiného nemáme k dispozici - a koneckonců tohle vlákno je o literárních šmejdech. podle této logiky se v soutěži o největšího literárního šmejda nemůže zařadit na žádném z bodovaných míst.

woodwarde: mě nic nevadí, já mám Motýlka (jako knihu) ráda. Ale nikdo nemůže přece tvrdit, že byl nevinný, vždyť i on sám o sobě napsal, že byl součástí pařížského podsvětí. A proslavil se jenom díky své knize. A Motýlek je román, ne vyloženě autobiografie, takže podle mého názoru může být Motýlek považovaný za antihrdinu.

antihrdina to je určitě. ale šmejd - asoň podle knihy, což je v tom případě jediné kritérium - to není.

Souhlasím, že největší šmejd Oněgin není, ale že by zasloužil kdovíjaké zastávání bych také neřekla. Rozhodně to byl člověk s poněkud pochybnou morálkou, byť se mu musí nechat, že se uměl zachovat i čestně... Nevím, já rozumím oběma pohledům (stejně jako jsem Oněgina zároveň neměla ráda a zároveň mu rozuměla), ale asi je to věc názoru... Ale předně by se nabízela otázka - jak je vůbec definován "šmejd"?
Já bych do téhle kategorie určitě zařadila již zmíněného Doriana Graye... proti němu je nějaký Oněgin bez debat úplný svatoušek...

ruslka123 - dobrá otázka: " jak je vůbec definován "šmejd" ? Na těch nominacích se právě ukazuje, jak mají lidé - čtenáři různá kritéria, jaké vyznávají hodnoty, jaké vlastnosti jim vadí, či naopak - nevadí. Umění - nejdřív lidové pověsti, pak literatura a nakonec a zejména film - stvořily tzv. sympatického grázla, který má spoustu špatných vlastností, někdy je až nebezpečný, odsouzeníhodný - podle tehdejších nebo i dnešních kritérií, a přesto mu publikum fandí.
Ale my - domnívám se - hledáme takovou literární postavu, která je špatná, nechutná, neoblíbená. Vykreslit takovou postavu, aby byla uvěřitelná, neschematická, je totiž docela umění a ne každý spisovatel jej zvládne.

rusalka: hm, podle mě šmejd znamená zlo. je zlej, protože chce, ne protože je nezralej, popletenej, hloupej (to všechno může být taky, ale šmejda to z něj automaticky nedělá). ten boblig - to je dobrej příklad.

hm, koniáš, zdeněk nejedlý a spousta dalších... to bychom nikdy neskončili.

Pokud mohu navrhnout - nevnášejte sem historické postavy. Koniáš, Hitler, Stalin, Nero atd. jsou zavrženíhodní, ale nejsou to "literární postavy" ve smyslu fikce.
Těch vymyšlených zákeřných a nebezpečných grázlů je přece plná literatura, jen je vykřičme a nenahrazujme historickými postavami.

Nikola Šuhaj... je sice hrdinou knihy a svým způsobem i romantickým loupežnickým "hrdinou", ale myslím, že kategorii antihrdiny a "grázlíka" svými činy naplňuje...
Přesto mám jeho příběh neskutečně ráda... :)

Prosím, mějme napaměti, že hledáme největšího literárního šmejda. Různí "drobní kapsáři" a asociální oběti špatných společenských režimů nejsou to, co bych si pod tímto "akademickým titulem" představovala.

Ne, hobitologové a elfologové asi zdaleka obcházejí takovéto "negativistické" vlákno, a tak nikdo nám zatím nenabídl žádného ze svých černých koní, tvořících pozadí k těm jinak krásným, bělostným ušlechilým postavám.

Pak mám ještě jednoho ze stejného zdroje. Ten Sauronův mluvčí, co vedl poselstvo od Černé brány, jehož jméno nepřipomíná žádný příběh. Když jsem poprvé viděl a slyšel Ovčáčka, hned mě napadlo, že tohle je něco jako "Ústa Sauronova". ;-p
Vložit příspěvek