Poznejte knihu podle první věty
Jedná se o knihu americké autorky, kde umírající žena rekapituluje svůj život. Vzhledem k tomu, že je přitom pod vlivem tlumících léků, nejsou to úplně konzistentní vzpomínky, což knize pravděpodobně zajišťuje tady na databázi nízké hodnocení - není to zrovna snadné čtení.
Tuhle knihu jsem určitě nedávno držel v ruce, ta věta mi je strašně známá, ale nemůžu přijít na to, která to je. Napadá mě něco od Simone de Beauvoir, nebo Marguerite Duras, jenže ani jedna není Američanka. Tak už to někdo vyluštěte, nebo umřu zvědavostí :-)
Autorka není moc známá - má tu na databázi tuhle jedinou knihu s hodnocením 52% (které je podle mne trochu nezasloužené...)
Myslela jsem si, že to bude snadnější, jde o knihu od jednoho z nejpopulárnějších spisovatelů, která má přes dva tisíce hodnocení.
Trochu mimo téma si postěžuji, že knihobudka, kam jsem roky chodila, byla zrušena a přestěhována někam na konec světa. Skvělý dárek.
Poustevník, člověk žijící dlouhodobě mimo společnost, programový
samotář.
Jedná se o rozhovory s lidmi, jejichž "charakteristika" je obsahem právě první věty.
Pozoroval s obzvláštní rozkoší, jak jsou předměty pohlcovány, jak věci černají a jak se mění.
'Vánoce se vplížily do Borové zátoky jako neodbytná vánocovina. Vlekly za sebou věnce, stužky a rolničky, čpěly vaječňákem a jehličím a hrozily sváteční pohromou jako opar pod větvičkou jmelí.'
Tohle byla velká náhoda, protože zrovna včera jsem knihu dočítala.
Nová první věta:
'Před východem k letadlu se tísnil zástup otrávených cestujících.'
Vložit příspěvek