Poznejte knihu podle první věty
V slábnoucím sépiovém světle se po bulváru řítí Smrt.
(Neměla jsem včera po ruce knihu, tak až teď.)
Doufam, že nebude příliš velkou nápovědou, když prozradím, že kniha získala Booker Prize.
Moc velká nápověda to není, budu jenom hádat:
S večerem přichází tíseň - Marieke Lucas Rijneveld
Bohužel ne.
Další věta je trošku delší:
Celé dopoledne se voda v zátoce vzdouvala a vzdouvala pod mléčně bílým nebem, stoupala do neslýchané výše, vlnky se šplhaly po vyprahlém písku, který po léta nesmočilo nic kromě deště, a šplouchaly až k úpatím dun.
To vám v hádání asi stejně nepomůže :-(
Prozradím, že autor má irskou národnost.
Tady na Databázi má celkem 11 knih, 9 z nich napsal pod pseudonymem a z toho 7 je detektivek jedné série.
Poslední věc, kterou ještě můžu dodat je, že žádná z knih zde nemá "červené" hodnocení a každou hodnotilo jen pár desítek uživatelů.
Tady mohu do pléna napovědět já, když je to teď spíš hádání autora ;-)
John Banville/Benjamin Black
a detektivka to asi nebude, tak asi Moře
(Pokud ano, hádejte dál beze mne - já si první větu pamatuji tak asi ze 2-3 knih a z toho jedna je Bible, víc nic a ... pouhé hledání prvních vět mne až tak nezaujalo).
John Banville - Moře
To mě napadlo už dřív, ale nakonec jsem to zavrhla ve prospěch předchozí odpovědi.
'Tom se ohlédl za sebe a uviděl muže, který právě vycházel z Green Cage a mířil jeho směrem.'
Jmenuji se Červená - Orhan Pamuk
To bylo zajímavé hledání (a kniha jde do řady 'na přečtení').
Jsem ráda, že je pár uživatelů, které tato hra baví.
Knihu mohu jen doporučit... A tahle věta je hodně dobře zapamatovatelná...
'Právě bylo nalezeno v lepenkovém kufříku, plujícím na stojaté hladině rybníka na miamské periferii, kouzelníkovo spodní prádlo.'
Kniha se zabývá náboženstvím a druhým příchodem Ježíše Krista, byť ne v příliš vážném hávu.
Originálně vydáno na začátku 70. let, česky jen jednou (v 90. letech), v nepříliš šťastné vazbě a tisku.
Spisovatel je kompletně přeložen do češtiny - osm románů, jedna novela pro děti, autobiografie a sbírka esejů.
Šest z osmi románů v červených číslech. Hádáme jeho prvotinu.
Vložit příspěvek