Poznejte knihu podle první věty

DISKUZE » Volná diskuze

Calypso
Calypso 10.11.2023 v 22:15

Je to Nícení - Ivana Myšková?

Před časem jsem někde koukala na její druhou knihu, kde mě zaujalo věnování a potom (nebo spíš předtím, už nevím) i rozhovor, který s ní byl v Hostovi (do kterého koukám náhodně a nepravidelně).

Tolik knih a to se poslední dobou nemůžu na čtení soustředit.

jant02
jant02 10.11.2023 v 22:53

Ano, je to Nícení.
Mě se hodně líbila, dokonce tak moc, že jsem si ji koupil, přestože tady jednu dobu byla ke stažení zdarma e-kniha od Městské knihovny.

Calypso
Calypso 11.11.2023 v 00:07

Musím se na to podívat. Mimochodem, jsem jediná, komu se stává, že každou chvíli vidí něco, co je nutné přečíst a pak vlezu do knihovny a nevím, co bych?

Zpátky k (homo)Eros a Thanatos. Je to jeden z těch případů, kdy mám o dost radši film (hlavně kvůli Edwardu Nortonovi v nejlepších letech), kniha se na můj vkus příliš utápí v tělesných tekutinách.
Už jsem to víceméně prozradila, ale stejně je to snadné, tak v klidu pokračujte.

'Tyler mi sežene místo číšníka a pak mi Tyler vrazí do úst bouchačku a povídá, prvním krokem k životu věčnému je, že se musí umřít.'

Maanna
Maanna 11.11.2023 v 02:32

Klub rváčů a Chuck Palahniuk...

jant02
jant02 11.11.2023 v 11:24

Calypso: nejste jediná, já to mám dost podobně a proto chodím do knihovny se seznamem na lístečku, stejně jako když jdu nakupovat jídlo. Ono knihy jsou svým způsobem taky potrava, že jo?
Co se týká Klubu rváčů, filmu jsem se přes dvacet let vyhýbal, protože jsem podle traileru usoudil, že je na mně moc drsný. Knihu považuji za velice zdařilou, nikoli však autorovu nejlepší. Po přečtení knihy jsem se podíval na film a zjistil, že jsem se mu vyhýbal zbytečně. Na druhou stranu, kdybych ho byl viděl tenkrát, tak bych ho zřejmě tak nedocenil.
Abych řekl pravdu, dost mě překvapilo, že se tady ukázka objevila až teď. Několikrát jsem ji chtěl zadat, ale usoudil jsem, že taková klasika už tu musela být.

Maanna
Maanna 11.11.2023 v 13:42

Obé znám jen teoreticky, zatím mám stále pocit, že je tam na mne toho násilí moc...
Zadání: "Nejmenuju se ......................... (jméno je součástí názvu), ale můj právník mi řekl, že si musim něco vybrat. Nějakej pseudonym."

Calypso
Calypso 11.11.2023 v 15:00

jant02 - Stačí se podívat do položky 'další seznamy', už je zase updatován:-) Já si pořád docela pamatuju, co tady ne/bylo, ale přece jen už jsme se přehoupli přes 300 zadání.

Calypso
Calypso 11.11.2023 v 15:11

Maanna - Není to tak zlé, ale pokud nemáte slabost pro jednoho z představitelů, tak to k životu není nikterak nutné:-)

Hádanka je - Prozření Mary Dyerové?

Koukám, že zase nějaká nedovydaná trilogie. To je česká specialita.

Maanna
Maanna 11.11.2023 v 15:12

Calypso: jen se v tom seznamu trochu špatně hledá... Nebo se dá nějak zařídit, aby se knihy zobrazovaly podle nějakého klíče (abeceda, autoři???) - přiznávám, že nejsem zrovna génius ve vyhledávání...

Maanna
Maanna 11.11.2023 v 15:17

Calypso: Odpověď je samozřejmě správně. A ano, je to jeden z vydavatelských počinů, za které by si vydavatel zasloužil odstřel, zvlášť když druhý díl končí výrazným cliffhangerem a za mne ta série vůbec nebyla špatná... Dočetla jsem v angličtině, ale stejně mě to hodně naštvalo.

Calypso
Calypso 11.11.2023 v 15:18

Špatně hledá, to ano. Když je veřejný, tak tam nelze nijak filtrovat (v osobních ano), čemuž prostě vůbec nerozumím. Jedna z místních vychytávek.

Dá se to obejít jedině tak, že se lze podívat u každé konkrétní knihy, dole v rohu v sekci 'další seznamy', jestli tam je nebo není. Nic lepšího mě momentálně nenapadá.

Calypso
Calypso 11.11.2023 v 16:40

Dnes máme výročí konce první světové války. Nejsem historik, ale i tak bude těžko mylný dojem, že se (spolu s bolševickou revolucí) jedná o nejzásadnější událost 20. století, která ovlivnila naprosto vše, co přišlo poté.
Je neprávem upozaděna na úkor té druhé, ale dnes si, prosím, vzpomeňte na všechny, kteří jí byli rozdrceni.

'Ležíme devět kilometrů za frontou.'

Maanna
Maanna 11.11.2023 v 16:44

Díky za připomenutí... A jinak Na západní frontě klid (Remarque)

Calypso
Calypso 11.11.2023 v 16:48

Samozřejmě a rádo se stalo.

Text příspěvku byl upraven 11.11.23 v 16:48

Maanna
Maanna 11.11.2023 v 21:49

S Henrym jsme vykopali jámu sedm stop hlubokou. Z mělčí by se při příští velké povodni mohla mrtvola vynořit: Jak se vede, hoši!

Nlua
Nlua 12.11.2023 v 21:54

Hillary Jordanová - Bahnitá pole

Maanna
Maanna 12.11.2023 v 22:02

Jojo, už jsem začala uvažovat o nápovědě... Jsem ráda, že nebyla potřebná.

Nlua
Nlua 12.11.2023 v 22:46

Byl ale rozhodně potřebný google. :)

zadání:

-Malý kousek od Zeißsraße stojí bývalá čokoládovna.-

Calypso
Calypso 12.11.2023 v 23:02

Čokoládovna mě láká, ale je zahalena těžkým oparem tajemna!

Nlua
Nlua 12.11.2023 v 23:24

Zkoušela jsem to teď googlit a máte pravdu. Tajemna je asi až příliš.

Dám druhou větu, která by mohla pomoct s určením...možná ne žánru, ale směru pátrání:

Dne 2.11. 1971 kolem 14. hodiny na jejím dvoře domovník pan Engel hrabe listí kolem prázdného dřevěného sudu.

Jestě poradím, že podle knihy, jejíž děj se odehrává v Hamburku a která čerpá ze skutečných událostí, byl v roce 2019 natočený film. Zde na databázi knihu hodnotilo více než 40 uživatelů a nemá ani 70 %.

Calypso
Calypso 12.11.2023 v 23:55

Je to U Zlaté rukavice?

Očekávala jsem něco úplně jiného, asi že slovo 'čokoláda' mi automaticky navozuje libé pocity. Na toto bych teď neměla žaludek.

Text příspěvku byl upraven 12.11.23 v 23:55

Nlua
Nlua 13.11.2023 v 00:06

je to tak. je to tak.

Calypso
Calypso 13.11.2023 v 01:20

Stále jsme v Německu, tentokrát v Berlíně.

'Nadporučík Lofting měl na schůzce hlavní slovo.'

(Také jedna z mých nejmilejších závěrečných vět - 'a zajdou si na Potsdamerplatz a prohlédnou si spolu zeď, ještě než ji stačí zbourat' - bez kontextu to ani není spoiler a stejně to skoro nikdo číst nebude:-)).

Text příspěvku byl upraven 13.11.23 v 01:32

Maanna
Maanna 13.11.2023 v 02:30

Podle postav Nevinný (Ian McEwan). Ale větu nevím.

Calypso
Calypso 13.11.2023 v 02:36

Je to první a poslední věta Nevinného, nic víc netřeba:-)

Vložit příspěvek