Poznejte knihu podle první věty
Předmluvy obvykle vynechávám, ale tato se zdá býti nedílnou součástí díla:
'Ujímaje se této trochu nevděčné práce, o tak zvaných 'odpadcích' české literatury psáti, připomínám, že neděje se tak pro nějakou kratochvíli čtenářů, leč z důvodů, rehabilitovati tento druh tvorby románové, očistiti jej od nánosu předsudků a ukázati na veliký význam (název knihy) v našem národě , jakož i vyzvednouti a zdůrazniti vysoké i důležité hodnoty mravní utajené v těchto proskribovaných zjevech písemnictví.'
To soukroma - výborně, pokračujete.
Někdy si to snad i celé přečtu, ale i jen takhle parádní.
"O muži zchytralém, Múso, mi vypravuj,..."
(s dovolením jen část první věty, neb další dlouhé pokračování nenechá už nikoho na pochybách,... ale znalce ani kratičký úryvek jistě neoklame)
skvěle, doplním pěkně celou první větu:
"O muži zchytralém, Múso, mi vypravuj, který se mnoho,
mnoho byl nabloudil světem, když posvátnou vyvrátil Tróju,
mnohá uviděl města a smýšlení národů poznal,
množství vytrpěl běd též na moři, trudě se v duši
zápasem o svůj život a návrat milených druhů."
/epos ve zpěvech, ale verše to vlastně moc nejsou.../
Odysseia, se svým jménem nemohu minout.
Ale opice1956 byla rychlejší, takže pokračuje:-)
Jedna z mých nejoblíbenějších knih začíná větou "Poštovní parník ze Sorrenta stáhl vysokou třírohou plachtu a já jsem vyběhl na břeh."
Nejsem si jistá, jestli se podle ní dá kniha "vypátrat", tak dodám, že je to životní příběh samotného autora, jeho filozofie.
To bude opravdu těžké.
V Sorrentu napsal Nietzsche alespoň část knihy Lidské, příliš lidské, tak to zkusím, i když je to asi naprosto mimo.
Autor je švédský lékař s italskými předky. Jeho duše ho nejspíše natolik táhla zpátky do Itálie, že tam převážně žil od svých 30 let. Narodil se a zemřel ve Švédsku, ale pohřbený je v Římě. Zemřel v 91 letech na tuberkulózu. Docela velkou nápovědou by vlastně mohla být jeho proslulá vila na ostrově Capri.
Kniha o životě a smrti - Axel Munthe?
Na Capri jsem byla, ale o vile slyším poprvé.
Ano, je to Kniha o životě a smrti. Ta vila San Michele je archeologické muzeum.
'jednoho dne se brigita rozhodla, že odteď chce být více ženou, úplně ženou, tedy ženou jednomu mladíkovi, který se jmenuje heinz.'
Jedná se o německy píšící spisovatelku, která je proslulá, mimo jiné, tím, že v osmdesátých letech podepsala petici za propuštění sériového vraha (který řádil také v ČR). Považován za případ úspěšné rehabilitace, odvděčil se dalšími vraždami a poté vlastnoručně ukončil svou existenci.
Calypso: Ano, je, ale já bych to opici1956 uznala i tak. Pro Váš seznam je to Světlo z Pauliny.
Vložit příspěvek