Poznejte knihu podle první věty
Mnozí odvážlivci, když se octli na počátku velikolepého měsíce
června, usedají do stínu platanů a jejich urputné vzezření se stává
mírným.
Hm, tak tohle je určitě "Obratník raka", i když já mám novější překlad Pavla Dominika a ten začíná: Bydlím v uličce Villa Borghese.
S touhle knihou mám nějaký osobní problém :) a dostala ode mě jednu hvězdičku s odřenýma ušima (asi spíš těma mýma).
Ano, je to Obratník raka.
Já mám s knihou vztah prozatím celkem bezproblémový, protože jsem ji ještě nečetl. Až se do ní někdy pustím, teprve se uvidí, jak se to mezi námi vyvine :-)
Mezi svými spolužáky na univerzitě jsem zaujímal poněkud výsadní postavení.
Nene, ta první věta o skutečném námětu knihy vůbec nevypovídá :( , jenže druhá věta by to nevylepšila.
Tak vezmu nápovědu přes autora. Napsal ji první NEevropský držitel Nobelovy ceny za literaturu.
to by měl být Thákur, ale znám jen jeho poezii (a důkladně i jeho pražskou ulici), tak s pomocí wikipedie tipuji:
Jivansmriti (1912, Mé vzpomínky), autobiografická próza
Je to Thákur, ale tahle první věta je z jiné knihy. Jedná se o soubor sedmi novel o lásce a manželství. První z novel má název Profesor.
Bingo! Dodatečně si říkám, že bych to sama z první věty nemohla uhádnout...
Tahle zato napoví asi až moc:
"Po snídani, jako každé ráno, pročítal Girardin poštu; četl bez zvláštního zaujetí, spíše z povinnosti."
Poprosím, abyste vy nebo kdokoli jiný zadali novou větu. Mně teď připadají všechny první věty nevýrazné, ať otevřu kteroukoli knihu. Vlastně radši hledám odpovědi.
Tak schválně, zda tohle půjde odhalit/najít ;-)
"Stál jsem na prahu neštěstí a nahlížel dovnitř."
(detektivka)
Jo,jo. Jde bez problemu. Jestli myslite tady na knihach, tak tady je. A jinak jsem v cestine nasla ukazku (knizni klub) a v anglictine lze najit celou knihu. (Nebo si teda myslim, ze je cela.)
Zadani (doufam, ze to jeste nebylo, v seznamu jsem to nenasla, ale uplne peclive jsem ho neprochazela):
Buď odpřísáhneš, že nebudeš šoustat jiné, nebo je mezi námi konec.
Vložit příspěvek