Poznejte knihu podle první věty
„V dusném jarním podvečeru se vynořili na Patriarších rybnících dva muži.”
Text příspěvku byl upraven 03.01.24 v 19:17
"Koncem listopadu, v době tání, v devět ráno dojížděl vlak petrohradsko-varšavské dráhy plnou parou k Petrohradu."
„Ateliér byl plný syté vůně růží, a když se mezi stromy v zahradě pohnul lehounký letní vánek, zavanul otevřenými dveřmi těžký pach šeříku nebo jemnější parfém růžově kvetoucího hlohu.“
"V tom roce se nic pozoruhodného neudálo, a tak se ani nedostal do učebnic."
(tohle možná - konečně - nepůjde dohledat, ačkoli je to český román, první ze dvou dílů, od velmi oblíbené autorky zaměřené zejména na naši královskou historii, a v tom se toto dílo liší, minulost nám o poznání blíž)
Skvělá novela z roku 2003, u nás vyšla o pár let později. V roce 2019 byl podle ní natočen film, který nemá moc dobré hodnocení, ale neviděla jsem ho.
Po několika týdnech, kdy se ze studijních důvodů vydával do Wertheimsteinova parku navečer, a nyní už třetí den i pravidelně ráno kolem šesté hodiny, se prý po dlouhé době náhle, a to díky ideálním přírodním podmínkám, jež ve Wertheimsteinově parku panují, vrátil z naprosto bezvýznamných myšlenek o fyziognomice nejen k myšlenkám použitelným, nýbrž i nevšedně užitečným, takže se mohl zaměřit na svůj spis, který pro neschopnost soustředit se odložil na neurčito, přestože na jeho sepsání v podstatě závisel spis další, jehož napsání zase umožňovalo vznik spisu následujícího, a na těchto třech spisech, které hodlal sepsat, závisel prý spis čtvrtý, o fyziognomice, jenž údajně skutečně podmiňoval jeho budoucí vědeckou práci, a tím i jeho budoucí existenci vůbec, a zničehonic se nevydal tak jako obvykle ke starému jasanu, nýbrž ke starému dubu, a přišel na konzumenty levných jídel, jak jim říkal, s nimiž se po dlouhá léta ve všední dny, od pondělí do pátku, levně stravoval ve Vídeňské veřejné jídelně, tedy v takzvané VVJ, přesněji ve VVJ na döblinské Hlavní ulici.
(Nejspíš jde o nejdelší první větu, která se tu zatím objevila)
Tak tohle je opravdu bezkonkurenčně nejdelší první věta :-) .
Konzumenti levných jídel
Znám ještě delší, ale ta se mi nechtěla opisovat, tak někdy příště.
Ano, je to správně.
Nejdelší bude, předchozí rekord držela Pravidla přitažlivosti.
Jít krást koně jsem viděla, ale asi jsem to nepochopila.
XY se narodí jedné novoroční noci na Temném vršku - kdo byli jeho rodiče se nedalo zjistit - a krátce nato ho adoptuje šafář panství.
(Vynechala jsem jméno a příjmení. Myslím, že i tak se tu vzápětí objeví správná odpověď. )
'Šestnáctého srpna roku 1977 bylo od rána zataženo, šedý, smutný den, jakých je v Jižní Kalifornii jen málo.'
Vložit příspěvek