Uhodněte dětskou knížku (hra pro děti i dospělé)
Mám na mysli jinou knihu, také od českého autora, ale tento dosud žije, pokud vím
Text příspěvku byl upraven 04.11.24 v 13:27
Příběhy faraónů, Jiří Tomek?
(Hypatia 1010 - dovolím si připomenout, že čekáme na zadání v zeměpisném vlákně. Díky.)
Text příspěvku byl upraven 05.11.24 v 14:15
Tři děti tráví hodně času na letišti kousek za vesnicí. Jeden chlapec se dokonce naučí létat s malým letadlem.
Doštípal táta, srovnal dříví.
"Jdem domů, děti! Domů, hola!"
A volá zas a už se diví,
že nadarmo dnes děti volá.
"Jsou ty mé děti nezbedníci!
To utíkaly napřed k mámě.
Však jim to doma musím říci,
že mají vždycky počkat na mě."
Vzal dříví, svázal do otýpky,
sekeru přidal ještě k tomu
a šel a cestou hledal hříbky,
aby je přines mámě domů.
Text příspěvku byl upraven 06.11.24 v 14:34
Perníková chaloupka, ale od koho nevím. Tahle verze mi povědomá není...
Ano.
Spisovatel kvůli vykonstruovanému procesu strávil ve vězení deset let (odsouzen byl na 25) a je předkem hned několika umělců (zvláště mezi jeho vnoučaty se najdou režiséři, spisovatelky, výtvarníci, hudebník, fotograf...).
To jsou moc pěkné veršíky. Autor je Václav Renč. Vůbec jsem nevěděla, že psal i pro děti.
Ano, je to Renč. Knížka je to půvabná, s Trnkovými ilustracemi a krásným jazykem.
A teď se poperte :)
Tak z podobného soudku: knížka krátkých veršovaných pohádek s obrázky od stejného ilustrátora.
Chudá dospívající holka zčistajasna zdědí veškerý majetek excentrického miliardáře, kterého vůbec nezná. Spolu s jeho čtyřmi vnuky pak rozplétá síť rébusů a hádanek, které pro ně starý pán připravil a jejichž vyluštění možná odpoví na záhadu, proč se právě ona stala dědičkou.
Trochu mi to připomnělo jednu mnohem starší knížku: chudou dívku ze sirotčince si vybere neznámý mecenáš a vydržuje ji na studiích. Požaduje pouze , aby mu dívka pravidelně psala dopisy o svém životě.
Kromě úvodní kapitoly se román skládá z dopisů. Dívka neví, kdo je adresát, a tak si pro neznámého dobrodince vymyslí přezdívku.
Do rodiny se dvěma dcerami přijde po úrazu bydlet jejich umělecky nadaný bratranec.
Annejet a kluci od Miep Diekmann?
Text příspěvku byl upraven 14.11.24 v 23:00
Vložit příspěvek