Uhodněte dětskou knížku (hra pro děti i dospělé)
Jako dítě jsem ji četla mockrát. Ale toho psa si vůbec nepamatuju... Vím jen, že jsem obdivovala, jak děti dokázaly uklidit a vylepšit zanedbaný byt jednoho z nich.
A je tu další hádanka. Hledáme poetickou, jemným humorem kořeněnou knížku o stařence a stařečkovi. Je sestavena z jednotlivých příběhů. Spolu se staroušky tvoří ústřední trojici ještě jedna postavička. V knize také vystupuje například netopýr nebo jelen... Knihu bych doporučila Amálce, je ideální pro příjemné čtení před spaním.
Napadá mě Makový mužíček (ale těmi konkrétními zvířaty si nejsem jistá...)
Trefa do modrého. Ještě si prosím jméno autora a letíme na makovičce dál.
Sypu sypu na víčka
Svá maková zrníčka
Sypu sypu modrý máček
Spinká tiše košiláček
Spinká černé kotě v mlátku
Měsíc jede na oslátku
A já sypu na víčka
Svá maková zrníčka...
Tak aby to šlo rychle dál, tentokrát pátráme po našem nejslavnějším mláděti, které znali už prarodiče dnešních dětí:-)
... čili život štěněte. Samozřejmě, přišlo mi, že by bez ní bylo tohle vlákno neúplné:-)
Pěkná myšlenka. Mám ji na oplátku spojenou s panem Högerem.
Tak ještě jednu na dobrou noc: Knížka která se stala inspirací pro sedmidílnou oblíbenou kouzelnickou sérii. Najdete v ní zapomenutý vchod, který spojuje dvě říše. Do jedné z nich se pravě připravuje záchranná výprava...
Autorka pocházela z britských ostrovů, název odkazuje na konkrétní místo.
Mlátek je malý mlat – tedy místo kde se mlátilo obilí. Bývalo i ve stodole. Takže tam může mít kotě pelíšek. Jinak může být mlátek taky hornická polička, ale v té by se spalo špatně i kotěti...
Shrnutí a doplnění hádanky:
Hledáme knihu, která se stala inspirací pro sedmidílnou oblíbenou kouzelnickou sérii. Najdete v ní zapomenutý vchod, který spojuje dvě říše. Do jedné z nich se pravě připravuje záchranná výprava...
V názvu knihy je číslovka. Autorka pocházela z britských ostrovů, název odkazuje na konkrétní místo. Stejné místo, jen s jiným číslem, se objevuje v již zmíněné kouzelnické sérii, která je mnohem, mnohem známější než hledaná kniha.
Text příspěvku byl upraven 14.06.21 v 17:05
Tajemství 13. nástupiště
kniha od: Eva Ibbotson
(vůbec neznám, jen mě to zadání zaujalo - přes nástupiště, a to jsem Pottera taky nečetla ;.)
Alenka: Rádo se rádo :)
soukroma: v tom případě smekám, odchod tajnou chodbou z 13. nástupiště z nádraží King's Cross směr Ostrov náhlých mlh, průvodcem je soukroma.
P. S.: Eva Ibbotson vydala Tajemství 13. nástupiště o čtyři roky dříve než J. K. R. HP. Jedná se o vyloženě dětský a velmi milý fantasy příběh...
HÁDANKA
Jsou všude kolem, my na ně koukáme na ně shůry a mnohdy je ani nevidíme. Co se ale stane, když tahle drobotina je najednou mnohem větší než my?
Využiji toho, že zde hádají (a tím pádem zadávají) dětské knihy hlavně dospěláci a připodobním hledanou knihu ke Crichtonově dospěláckému sci-fi titulu Mikro, který ale vyšel o nějaké čtyři desítky let později.
Ovšem hledaná kniha (od autora z opačného tábora) je opravdu pro děti, takže i její název "zavání" pohádkou (v češtině) - lidé jsou v ní menší než nejmenší obyvatelé lesa či luk.
(A vida, tentokrát se odkaz na Podobné knihy trefuje, v obou případech.)
Text příspěvku byl upraven 15.06.21 v 17:01
Vložit příspěvek