Hodovní stůl a dvorská společnost bazar

Hodovní stůl a dvorská společnost
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122505/bmid_hodovni-stul-a-dvorska-spolecnost-122505.JPG 5 6 6

STRAVA NA RANĚ NOVOVĚKÝCH ARISTOKRATICKÝCH DVORECH V ČESKÝCH ZEMÍCH (1550-1650). Kniha se věnuje problematice stravy, stolování a jídelníčku v prostředí velmožských dvorů raně novověkých Čech a Moravy. Metodicky vychází zejména z výzkumů hmotné kultury každodennosti, přičemž jednu z jejích nejvýznamnějších součástí - stravu - zasazuje do sociálně dynamického prostředí venkovských i městských velmožských sídel. Využity byly rovněž přístupy hospodářských a sociálních dějin či historické antropologie. V heuristické rovině vychází monografie ze studia rodinních a patrimonijních archivů pánů z Hrdace, Lobkoviců, Rožmberků, Slavatů a Švamberků. V menší míře byly využity i písemnosti Berků z Dubé, Černínů, Kouniců, Krajířů z Krajku, Pernštejnů, Smiřických, Valdštejnů či Žerotínů. Nejvýznamnějšími prameny se staly kuchyňské účty, zámecké inventáře, vrchnostenské a dvorské instrukce, hospodářská i rodinná korespondence, stolovací pořádky, deníky i tištěné či v rukopisech dochované kuchařské knihy. Monografie je rozdělena do pěti kapitol. V úvodní části jsou zhodnocena metodická a heuristický východiska výzkumu. V následujícím výkladu byla věnována pozornost způsobům zásobování šlechtických sídel viktuáliemi a jejich vazbám na tržní centra, odkud byly získávány různé druhy poživatin. Třetí kapitola je zaměřena na provoz a personál zámeckých kuchyní. V její první části jsou popsány proměny hmotné kultury prostor spjatých s přípavou pokrmů (kuchyně, pekárny, sklepy). Na následujících stránkách je pojednáno o skladbě kuchyňského personálu různých druhů šlechtických sídel. Poslední a nejobsáhlejší kapitola anotované monografie se zabývá jídelníčkem, tedy druhy konzumovaných potravin. Pozornosti se dostalo používaným kuchařským knihám i jednotlivým druhům konzumovaných poživatin. Následně byl podán obraz každodenního i slavnostního jídelníčku na velmožských dvorech. Pozornosti se dostalo i obžerství a opilství a v závěru rovněž jídelníčku na cestách. Součástí monografie jsou textové přílohy se třemi dosud nepublikovanými instrukcemi pro členy kuchyňského personálu Pernštejnů, Kouniců a olomouckého biskupa Stanislava Pavlovského z Pavlovic, dále soupis použitých pramenů a literatury a německé resumé. Akce dokumentů ... celý text

Bazar (0)

Zatím zde není žádný nabídkový inzerát.
Když se přihlásite, můžete vložit poptávkový inzerát.


Autorovy další knížky

Josef Hrdlička
česká, 1972
2002  92%Věk urozených
2010  89%Dvory velmožů s erbem růže: Všední a sváteční dny posledních Rožmberků a pánů z Hradce
2000  93%Hodovní stůl a dvorská společnost
2001  0%Telč
2013  100%Víra a moc