1063 dnů s Karlem Krylem
Markéta Matoušková (Zítková)
Kniha mladé novinářky Markéty Matouškové 1063 dnů s Karlem Krylem. Legenda očima důvěrné přítelkyně (Forma, Praha 1995) není sice ani letošní ani loňská, avšak to není v této chvíli rozhodující. Nás zajímá jako jistý způsob literární komunikace. Přičteme-li totiž k tomuto exemplárnímu výpotku duševní malosti, podlosti, malicherné ubohosti, klepařství ještě neskrývanou autorčinu potřebu sebeadorace a zjevnou služebnou demagogii, musíme si chtě nechtě položit otázku, zda snad té snaživé (tehdy dvacetileté) ženě někdo nepomáhal, zejména s prefabrikací ideových hodnocení.... celý text
V dnešním světě je často těžké rozlišit zda mladá žena, která tráví čas se starším mužem je doopravdy zamilovaná a nemá postranní úmysly. U Markéty Matouškové je pravda někde jinde, Karla Kryla si zamilovala a podle jejího vyprávění s ním chodila (jezdila na koncerty a trávila svůj veškerý volný čas a kromě toho i zanedbávala střední školu) protože jej měla ráda jako člověka a poté jako slavnou osobnost. Díky ní má čtenář možnost proniknout do zpěvákova komplikovaného života. Za své jednání si mohl Kryl sám, byl to vášnivý básník a diskutér. Cítil se dobře mezi lidmi a jeho oblíbeným místem byly různé hospody a putiky, kde trávil s Markétou čas. Co si může člověk cenit na zpěvákovi bylo, že nevstoupil do politiky, protože věděl, že by skoro nic nezměnil a zachoval si svoji tvář, nepomlouval druhé za zády a byl upřímný. Přestože mu bylo vytýkáno, že kritizuje - přijíždějící do vlasti a odjíždějící do Německa, byl to člověk s velkým duchem.
Autorka dává čtenáři možnost nahlédnout do zákoutích Krylova velmi složitého soukromého a milostného života. Určitě se dozvíte hodně o této legendě a o jeho "lidství". Byl to komplikovaný muž, který měl velmi komplikovaný pohled na svět. Literární forma není nejostřejší, avšak pro nás, jako pro jeho fanoušky, přináší úplně nové pohledy do "zákulisí".
1995 | 1063 dnů s Karlem Krylem |
1999 | Republikáni - šokující odhalení |
1998 | Petra Buzková |
1999 | Den poté aneb Byla jsem v Jugoslávii |
2001 | Osm digestů světových autorů - 1. svazek |
Pořád mi nejde do hlavy, jak takové pískle, mohlo být ve vztahu s tak vyzrálým bardem.
Však ono také, jak je cítit z tohoto bulvárku, společnou řeč ani moc neměli. Jedná se spíš o hromadu rádoby intimit, plyvané na Karlovu hlavu. Pro každého fanouška je samozřejmě lákavé podívat se do kuchyně svého idolu. Ovšem, čemu ale věřit? A navíc, za údajně poslední milenku, se vydává další lovkyně Dagmar Světlovská, vyznávající filozofii Guru Járy. Ta o Markétě Matouškové tvrdí, že to byla jen pomatená fanynka, která Karlovi nedala pokoj a neustálé se vtírala o jeho přízeň.
Nebudu soudit, ať se baby poperou. Naučil jsem se oddělovat osobní a umělecký život u jakéhokoliv umělce.
Osobně si myslím, že bych si s Karlem pro jeho věčnou opozici asi moc dobře nepokecal. To ale neznamená, že se nechám ochudit o jeho poezii a písně, které pořád žeru!