21 lekcí pro 21. století

21 lekcí pro 21. století
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409427/bmid_21-lekci-pro-21-stoleti-9ac-409427.jpg 4 234 234

Po mimořádně úspěšných knihách Sapiens a Homo deus, ve kterých přinesl zprávu o minulosti a budoucnosti lidstva, se Yuval Noah Harari obrací k přítomnosti a nabízí nám pomocnou ruku, abychom se vyznali v dnešním často popleteném světě.

Literatura světová Literatura naučná Věda
Vydáno: , Leda

21 Lessons for the 21st Century

bacouch
16.12.2019 4 z 5

Tohoto izraelského autora mám moc ráda, Sapiens jsem si dokonce koupila. U této knihy jsem však trochu rozpačitá. Autor otvírá zajímavá témata, která budou určitě v následujících desetiletích probírána čím dál častěji. Zamýšlí se nad genetickým inženýrstvím, digitální diktaturou, umělou inteligencí a přirozenou hloupostí, vzděláním, univerzálním nepodmíněným příjmem a spoustou dalších témat, jež rezonují naší společností. Občas jsem však měla dojem, že klouže po povrchu, nabízí vývody, které by se daly s úspěchem zpochybnit. Anebo klade příliš mnoho otázek, na které nenachází odpověď. Ale pak jsem si řekla - kdo ví, jak to tu bude za 50 let vypadat? Copak v roce 1970 dokázali předvídat, jak se bude společnost rozvíjet? A přestala jsem to brát tak vážně, ale pouze jako náměty k přemýšlení. A za to si 4* určitě zaslouží.

janavan
15.11.2019 3 z 5

Poměrně obecný úvod do problematiky dnešního dění a stavu světa v 21. století. Příliš nových myšlenek jsem v knize nenalezla. Pro ty, co se v dnešním světě ale tolik nevyznají, dobrý start. Jinak bych sáhla po něčem odbornějším.

Adigiotto
19.10.2019 3 z 5

Harari sa upísal myšlienke nám vysvetliť svet, ktorému z časti ani on nerozumie. Sám to priznáva. A to mi je na ňom sympatické, že sa nebojí odhaliť svoju nevedomosť. Z toho dôvodu sa knihu oplatí prečítať, lebo sa autorovi dá veriť. Na druhej strane som sa nezbavil dojmu, že knihu zostavil zo starších prispevkov a článkov, text knižne upravil a vydal akoby na žiadosť vydavateľa. Kniha nemá spád predchádzajúcich diel.

Sigricka64
26.09.2019 5 z 5

Obdiv k rozhledu a moudrosti autora!