30 vteřin na náboženství
Russell Re Manning , Richard Bartholomew , Mathew Guest , Graham Harvey
50 významných náboženství, o nichž získáte přehled za 30 vteřin Bohové provázejí lidstvo od samého počátku historie a jsou neodmyslitelnou součástí kultury a tradic. Sikhismus, luteránství, islám a spiritismus? Jistě, už jste o o těchto náboženstvích slyšeli, ale... Víte doopravdy, na jakých myšlenkách tyto duchovní směry stojí? Kam sahají jejich duchovní kořeny? Znáte jejich bohy a rituály? Autoři publikace 30 vteřin na náboženství, vážení univerzitní učitelé a vědci, vytvořili jedinečného knižního průvodce duchovním světem naší planety. Nevytýčili si jednoduchý úkol. Podat stručný, ale naprosto výstižný výklad na ploše jedné stránky textu a jednoho vyobrazení se zdá skoro nemožné – vždyť některá náboženství jsou stará tisíce let... Autorům se to však podařilo a vy máte díky tomu možnost snadno a rychle se v tématu zorientovat. Najdete tu nejdůležitější aspekty, obřady, vůdčí osobnosti a historii i současnosti padesáti náboženství napříč geografickým i kulturním spektrem. Je to vskutku fascinující svět! Vydání první... celý text
Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2012 , Fortuna Libri (ČR)Originální název:
30-Second Religion, The 50 most thought-provoking religious beliefs, each explained in half a minute, 2011
Kniha se zavádějícím názvem, přesto pro základní přehled velice přínosná. Kniha obsahuje jak notoricky známá náboženství (odvětví, církve, hnutí apod.), tak také (pro laiky) méně známá náboženství.
Název je zavádějící i proto, že jsou v knize popisována nejen náboženství jako taková, ale i jejich odnože a větve. Zde se kniha může stát místy nelogickou - snaží se popsat co nejvíce hnutí a směrů, ale nemůže obsáhnout všechnu pestrost náboženství. V knize ale bohužel není uvedeno, jak výběr téma pro krátké kapitoly probíhal.
Doporučuji jako jednoduchou příručku pro základní orientaci.
NOT GREAT NOT TERRIBLE
jak by řekl klasik