Lidský mozek - 50 myšlenek, které musíte znát
Moheb Costandi
50 myšlenek série
Mozek je nejmocnější a nejzáhadnější orgán lidského těla. Obsahuje neuvěřitelných 100 miliard nervových buněk a přenos informace v něm je otázkou asi tisíciny sekundy. Neurobiolog Moheb Costandi čerpá z 50 nejzajímavějších poznatků neurovědy a vysvětluje, jak se tento orgán mění v průběhu růstu a stárnutí. Zpřístupňuje nejnovější poznatky o duševních poruchách, jako jsou demence nebo schizofrenie, a nevyhýbá se ani provokativním otázkám: Liší se mužský mozek od ženského? Mají emoce biologický základ? Může být sledováno, co si lidé myslí? Publikace představuje úvod do mimořádně vzrušujícího vědního oboru o lidském mozku a vychází v edici 50 myšlenek, které musíte znát.... celý text
Literatura naučná Věda
Vydáno: 2014 , Slovart (ČR)Originální název:
The Human Brain - 50 Ideas You Really Need to Know, 2013
Různorodá témata, která nastiňují (zejména pro laiky) nejrůznější zajímavosti z oblasti neurologie. Samozřejmě nečekejte nic závratného, u některých kapitol obzvlášť by bylo lepší podat obsáhlejší informace... cílem knihy je ale stručně pojednávat o 50 tématech. V tomto účel kniha splnila.
Kaleidoskop zajímavých informací, představujicí mozek nejen z pohledu funkce, struktury, léčby nemocí mozku. Kniha se zabývá i metodami stimulace mozku a zvyšování výkonu, metodami skenování mozku nebo etikou, tzv. neuroetikou. Stává se, že autor představí hypotézu jako ověřenou a pak ji o pár stran popíše jako nevěrohodnou nebo překonanou, to může čtenáře mást. Stejně jako některé odporující si informace (viz funkční magnetická rezonance - fMRI, její význam a budoucnost). V populárněnaučné knize je vždy pozitivem slovníček pojmů a rejstřík. I tady ho najdeme. U některých, autorem zmiňovaných studií mi chyběly bližší informace, jak o samotné studii, tak o době dokončení experimentu, o týmu, který se studií nebo vědeckou prací zabýval.
Většinou mi stačí pětistupňové hodnocení díla, tady ne, pro mě 3,5 hvězdičky (70 %). Nemůžu se rozhodnout, zda se přiklonit ke 3 nebo zaokrouhlit hodnocení na čtyři hvězdy. Tak prozatím nechávám jen komentář.
Špatná kniha to rozhodně není, přišla by mi vhod, než jsem nastupovala na vysokou...nyní se mi to trochu špatně četlo, protože jsem zvyklá na všechno v latině a teď v češtině jsem v tom měla trošku chaos, jak nejsem zvyklá na ty "normální české názvy" :D ale jako základ neurologie fajn.