A neostal ani jeden
Agatha Christie
A neostal ani jeden je azda najslávnejšia kniha Agathy Christie – na celom svete sa z nej predalo vyše sto miliónov výtlačkov. Obľubu si získala aj jej divadelná adaptácia a niekoľkokrát bola úspešne sfilmovaná. Dej románu nás zavedie na neobývaný skalnatý ostrov pri pobreží Devonu, kam skupinu desiatich ľudí pozval majiteľ prepychového sídla pán Amis. Tajomný hostiteľ sa však neukáže a hostia čoskoro pochopia, že na ostrove sú ako v pasci. Situácia sa dramaticky vyhrotí, keď neznámy hlas z gramofónu každého z nich obviní, že zapríčinil smrť človeka. A tak ako ubúda černoškov v detskej riekanke, vo vile postupne ubúda hostí, ktorých vraždí chladnokrvný šialenec. Najdesivejšie však je, že vrahom je jeden z nich...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2010 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Ten Little Niggers / And Then There Were None, 1939
Zatím od ní moje nejoblíbenější kniha. Četla jsem jí jedním dechem. A konec jsem si musela přečíst 2x, než jsem vůbec byla schopná si uvědomit, jak to vlastně skončilo. Naopak filmové ztvárnění mne velice zklamalo :( Asi tím, že se tolik liší koncem knihy.
Pro mě naprosté překvapení. V detektivkách mám značné mezery, a tak mě opravdu překvapilo, jak je kniha promyšlená do nejmenších detailů. Určitě brzy sáhnu po další "klasice".
To najlepšie od Agathy. Majstrovské dielo, čo sa týka detektívnych príbehov. Geniálne premyslené, dej vás ťahá neustále vopred a núti čítať bez prestania až kým nezistíte kto je vrah.
Kdyby to šlo, tak dám těch hvězd víc...Skvělý příběh plný napětí, příběh typu "uzavřená lokalita, omezený počet lidí, postupně umírajících a navzájem se podezřívajících"...záměrně jsem nečetl žádné recenze ani komentáře a byl jsem unešen. Je to opravdu výborně napsaná detektivka s velmi překvapivým vyvrcholením a zvratem.
Je to moje první kniha od Agathy Christie a moc si mi líbila. Nalákala mě k tomu, abych si přečetla i její další díla. Bylo to nádherně propracované a vymyšlené. Konec byl opravdu překvapivý.
Kdysi dávno to byla moje první kniha autorky. Napínavá a přitáhla mě k dalším. A že jich poté následovalo. Napínavé, tajemné a tradičně promyšleno do všech detailů.
Moje druhá nejoblíbenější poirotovka (první je Hadí doupě). Dynamická, překvapivá kniha, klasická Agatha.
Úžasná kniha,přečetla jsem ji prakticky za jeden den-prostě jsem nemohla jít spát dokud nezjistím kdo to byl...Je krásně napsaná, jako většina jsem neodhalila vraha dříve a skvěle jsem se bavila. Podobné knihy mám moc ráda, po přečtení této knihy vypůjčené z knihovničky mé kamarádky jsem si ji koupila a ještě se k ní několikrát vrátím.
Knihu jsem přečetla jedním dechema nutno poznamenat - geniální! :) Mělo to spád, napětí a do poslední chvíle jsem mohla hádat, kdo to nakonec byl.. a byla jsem velmi překvapena :). Parádní odpočinková knížka :)
Ťažko napísať niečo nové, čo tu ešte napísané nebolo. Kniha je geniálna, možno ju len odporúčať každému, kto rád číta detektívky. Akonáhle začnete čítať, knihu nepustíte z ruky, až kým ju celú nedočítate.
Autorka má podle mého názoru dobré detektivky v tom, že je velmi těžké předvítat jejich konec. A když už si myslíte, že je případ vyřešen většínou na poslední chvíli příjde rozuzlení, které zpřehází ceé vaše původní předpoklady úplně naruby... Ani tato knížka mě nezklamala a splnila má očekávání....
Pro mě nejlepší detektivka, kterou jsem četl. Od jara 2013 hrají v Mahenově divadle i divadelní podobu, na kterou se moc těším.
A tak jsem si řekla, že tu Agathu taky zkusím... a byl to vskutku dobrý nápad. Pozoruhodně čtivá a nápadně pestrá kniha, která nechá čtenáře po celou dobu tápat a přebíhat mezi názory. Trochu však nevěřím psychologii postav, podle mého názoru jsou příliš stoické vzhledem k dané situaci, proto jen 4 hvězdy.
Klasická viktoriánská detektivka autorky, která s tím, o čem píše, nemá žádné zkušenosti. Příběh, jehož podnětem byla tehdy známá písnička o černoušcích, je slušně promyšlen: jednotlivé postavy jsou výraznými typy, způsob zabíjení je přes omezené možnosti pestrý, prostředí a příčiny zabíjení tajemné, přes uvedení řady stop košatost příběhu nedovolí čtenáři odhalit vraha. Čtenář si tak ani nevšimne, jak je to v mnoha případech přitažené za vlasy: Armstrong sedne na lep vrahovi, aniž by ho napadlo, že daný nápad skrytého pachatele nijak nenapálí a že vrahem může být i ten, kdo celý plán vymyslel; vrah sehraje mrtvolu tak dobře, že si žijícího těla (dýchá, není strnulé) v dlouhé scéně nikdo nevšimne; páchají se sebevraždy, aniž by pro ně byl přesvědčivý důvod. Celé to bohužel působí příliš vymyšleně.
vraždy detektivní a krimi romány smrt zfilmováno ostrovy anglická literatura sérioví vrazi plánovití, inteligentní vrazi zfilmováno – TV seriál detektivky podle říkanek
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Jedním slovem??? Dokonalé! Vrah je vyšinutý blázen se smyslem pro spravedlnost. Ale je to geniální blázen. Atmosféra je děsivá a tajuplná díky dětské říkance o černoušcích a mizející sošky jen podtrhují šílenost celé situace. Deset lidí na opuštěném ostrově. Jeden z nich je vrah. Ale kdo? S přibývajícím počtem obětí se výběr zužuje. Nikdo nemůže věřit nikomu. Smekám klobouk před autorkou, já bych nic podobného nevymyslela.