A noc byla jako samet

A noc byla jako samet
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503579/bmid_a-noc-byla-jako-samet-xht-503579.jpeg 3 18 18

Napínavý noirový příběh prodchnutý atmosférou Mexika sedmdesátých let a nezbytným cigaretovým kouřem Nepravděpodobnou hrdinkou příběhu se proti své vůli stává sekretářka Maite, která ze svého fádního života utíká k vysněným dobrodružstvím a romantickým komiksům. Jednoho dne ji její sousedka, půvabná studentka umění Leonora, požádá o výpomoc. Dívka však vzápětí beze stopy zmizí a Maite se ji vydává hledat. Přitom proniká do prostředí studentského hnutí a disentu. Není však jediná, kdo se snaží Leonoru vypátrat. Elvis, mladý muž z oddílu Jestřábů, má za úkol brutálně rozprášit protesty vůči vládě. Se svou láskou k rokenrolu a svébytným etickým kodexem také nezapadá, na pokyn tajemného šéfa se však pustí do pátrání po zmizelé dívce. Brzy se mu do cesty připlete Maite. Spojuje je nejen láska k hudbě, ale také hluboká osamělost, která oba neustále provází. Maite i Elvis, kteří spolu pronikají do spleti intrik, násilí, špionáže a války bezpečnostních služeb, zjišťují, že se jim dění vymyká z rukou a pátrání po pohřešované dívce se může v jediném okamžiku změnit v boj o život.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Velvet Was the Night, 2021


více info...

Přidat komentář

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Silvia Moreno- Garciová je v zahraničí velmi oblíbená autorka, která má na svém kontě již několik knih - každá je ale jiného žánru (fantasy, horor, detektivka..).
Těm žánrům jsem se podivila, ale chtěla jsem vše zkusit. Upřímně, četla jsem od ní doposud Mexickou gotiku (horor) a nyní novinku A noc byla jako samet (noirová detektivka) a ani z jedné jsem vyloženě nadšená nebyla.
První polovina její poslední novinky, která má mimochodem luxusní obálku, byla skoro bez děje. A když se v druhé polovině konečně něco dít začalo, tak mi to bylo jako čtenáři skoro až jedno… Autorka umí výborně psát, jen mi její příběhy zatím moc nesedly, hodnotím jako průměr.

Dixinka
01.12.2022 2 z 5

Příliš mnoho násilí na můj vkus.


blackoutzuzi
17.10.2022 4 z 5

3,5 hvězdičky

První polovina mě bavila, dostávali jsme se do děje, seznamovali se s našimi hrdiny, líbila se mi dobová atmosféra, ta byla vykreslena parádně a ani to pomalejší tempo mi vůbec nevadilo. Ovšem ta druhá polovina? Čekání. Nekonečné čekání až se začne něco dít. Až přijde nečekané rozuzlení, pointa, ze které si sednu na zadek. Ale nic..

A ten konec? Moc nevím, co si o příběhu vlastně myslet. Jak kdyby byl nedotažený, bez nápadu.. Další autorčiny knížky už asi raději vynechám, její styl psaní není pro mě, ale pořád se mi to líbilo o něco více než Mexická gotika.

katasokolov
10.10.2022 2 z 5



Čekala jsem něco ve stylu Colina Falconera a jeho knihy Zmizelí. No, bohužel se jednalo jen o její slabý odvar. Je to škoda, protože Latinská Amerika má opravdu bohatou a zajímavou historii, ze které lze literárně dost dobře těžit.

Celou knihu se prakticky nic neděje a všechny zúčastněné postavy se honí za jednou studentkou a jejím foťákem se snímky, které stejně nikdy nespatří světlo světa. Hlavní postava a její pasivita a pesimismus byly na mne opravdu moc. Takhle nesnesitelnou protagonistku už jsem dlouho neviděla. Závěr není ničím překvapivý, protože motivy a rodinné vztahy jednotlivých postav jsou dost zřejmé již z průběhu čtení.

Suma sumárum: nudné a ploché postavy s ještě méně zajímavým dějem.

Autorčina předchozí kniha Mexická gotika se mi celkem líbila a jsem zvědavá na její seriálové zpracování. Tato kniha byla ale velkým zklamáním. Bohužel tedy nedoporučuji.

lena.o.knihach
03.08.2022 4 z 5

Maite pracuje jako sekretářka. Má působivou sbírku vinylových desek a netrpělivě vyhlíží nové díly romantických komiksů. Touží po dobrodružství a jednoho dne se jí přání splní, jenže na tohle nebyla ani zdaleka připravená.

Elvis je jeden z Jestřábů. Ti mají za úkol rozprášit protesty proti vládě. Na rozkaz svého šéfa se pouští do pátrání po zmizelé dívce a potkává Maite. Spojuje je nejen láska k hudbě, ale také hluboká osamělost.

Noirový román A noc byla jako samet se odehrává v 70. letech v Mexiku a je inspirovaný skutečností.
Příběh plyne pomalu, hlavní hrdiny máte čím dál víc radši, užíváte si tu atmosféru, která v podání Moreno-Garciové nemá chybu, do toho vám zpívá Král rokenrolu Presley a vy víte, že se schyluje k něčemu velkému a jen doufáte, že vás to úplně nezničí.

Na větší akci mi nevadilo si počkat, protože stála za to. Ačkoli jsem nepřítele číslo jedna odhadla, nic nezabránilo tomu, abych si čtení užívala. Styl vyprávění je velmi čtivý a hlavně krásný. Přesně takový byl i v autorčině předchozí knize Bohové jadeitu a stínu.

spencer
31.07.2022 3 z 5

3,5/5*

A noc byla jako samet se odehrává v 70. letech minulého století v Mexiku. Děj se točí se okolo dvou ústředních postav, Maite a Elvise. Zatímco Maite pracuje jako obyčejná sekretářka, Elvis je členem Jestřábů a jeho úkolem je potlačit politické protesty vůči vládě. Jejich životy by nemohly být odlišnější, ale jednou se přece jen propojí a to díky Leonoře. Zmizelé dívce, která by mohla mít usvědčující důkazy proti vysoce postavenému muži...

Příběh je postaven na reálných základech a autorce se skvěle povedlo zachytit atmosféru dané doby. Důvody, proč se rozhodla tomuto tématu věnovat najdete v doslovu, který mnohým zajisté dá na celou věc nový pohled.
Styl vyprávění je čtivý, stejně tak samotný jazyk. Hlavní problém vězí v natahovanosti. Děj se pohybuje velmi pomalu a trvá více než dvě stě stran, než se dočkáme pořádné akce.
I když mě kniha nezaujala tak, jak jsem doufala, mohu ji určitě doporučit. Zamilovala jsem si autorčin způsob vyprávění a její práci s postavami.
Pokud se vám alespoň trochu líbila Mexická gotika, určitě bych být vámi zkusila dát tomuto noirovému románu šanci.