Achileas, Achil, nebo ...nic

Achileas, Achil, nebo ...nic
https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76177/achileas-achil-nebo-nic-76177.jpg 4 3 3

Novela , vzniklá na podkladě několika osobních vzpomínek řeckých emigrantů, kteří po konci občanské války se v letech 1948-49 usadili v tehdejším Československu, většinou v opuštěných Sudetech, kde tvrdě pracovali, dosáhli svých úspěchů. Ale přesto se většinou chtěli vrátit do své vlasti, ovšem ani tam jejich životy nebyly bezproblémové. Strastiplná odysea, jejíž bolest přetrvává do posledních dnů. ... celý text

Přidat komentář

MarieRák
18.02.2021 2 z 5

Jazykově je překlad hrozný ("účastňovat se", "úsilovný", ...), několik výrazných chyb na každé stránce, překlepy a citlivější čtenář s tím bude mít velký problém. Proto čtu velmi rychle, abych se nerozčilovala. Příběh je to však skvělý. Sice žádná vysoká literatura, ale dobře podané vyprávění o zmatení a psychických problémech vzniklých emigrací (několikanásobnou), narušenými vztahy mezi národnostmi i v jejich nitru, zkrátka o tom, jak historie "semlela" některé Řeky, protáhla je chudobou a podivnými dalekými kraji (Žamberk), které jim třeba přirostly k srdci, ale které museli někteří znovu opustit, a vyplivla je například zpět do Řecka, kde o ně navíc v tu chvíli nikdo nestál.
Navzdory kvalitě překladu vyvolává pohled na (skromnou) produkci nakladatelství Rula, které je dle všeho one-man-show Sotirise Joanidise, velikou úctu k jeho pilnému řecko-českému patriotismu. Díky Bohu není náš národ tak homogenní, jak máme sklon si někdy myslet.

Autorovy knížky

2011  80%Achileas, Achil, nebo ...nic