Adieu, Vídni – Bonjour, Paříži
Susanna Kubelka
Vídeň a Paříž. Dvě města, v nichž radost ze života, pohoda a láska visí ve vzduchu. Studentka Kitty Valentinová jde za hlasem svého srdce a bezhlavě se vrhá do osudového dobrodružství. Clifford je muž jejích snů, má však jednu vadu – je ženatý. Světaznalý Američan Kitty bouřlivě dobývá a klade jí svět k nohám. Na jejich idylku ale začne brzy vrhat stín alkohol, hněv a závist. Kitty musí sebrat všechnu odvahu, optimismus a nadání, aby se ze závislosti na tomto vášnivém vztahu dokázala osvobodit.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2014 , Ikar (ČR)Originální název:
Adieu Wien – Bonjour Paris, 2012
Mě ta kniha bavila. Sice jsem čekala něco jiného, jiný děj, ale i tak jsem dočetla docela v krátké době. Kitty mi přišla naivní, ale při zamilovanosti ji i chápala. Od začátku bylo jasně jak vše končí. I tak jsem jí fandila.
(SPOILER)
Myslím si, ze jako oddychove cteni ideálni. Cte se to vlastne samo.
Ja bohuzel nejsem čtenářka tohoto zanru, proto pro me byla naivita hlavni hrdinky vlastne dost unavna.
Porad dokola jen odejdu, zmeni se, neodejdu... A Cliff taky neni muz, ktereho chcete doma, jelikoz neni vyrovnany hlavne sam se sebou.
No oddechovka dobra, dost naivni, ale odpocinete si.
Tak tohle je jedna z mála knížek, které sem rozečetla, poté přeskočila dobrou polovinu knihy a dočetla posledních pár stránek.
Nějak mi to přišlo, že je to stále v jedné linii, nezajímavé, nevím no. Čekala sem něco víc, ale bohužel se nic nestalo...
Přečtená kniha na mne působí tak, že autorka určitým způsobem předvádí svou "okázalou skromnost". Plusem je dobrá čtivost knihy, jako minus vidím velmi jednoduchou dějovou linii točící se kolem "studentské" skromnosti a současně nabízející se "bohabojnosti", která je životním lákadlem a s níž autorka bojuje/bojovala, ale nakonec přece jen snad zvítězila moudrost bez klece a závislosti.
Nemastný, neslaný román, který mě při čtení děsně štval svou naivitou, přehnaností skoro všeho... Děj vlastně taky žádný, jediné plus je asi cestování s hrdinkou, kde zjistíte do jakého luxusního hotelu zajet :D
Tak tohle nedočtu a nebudu litovat, protože nemá cenu ztrácet čas, ale líbilo se mi chvilku pobýt v Paříži. Jenom netuším, jak mohlo autorku bavit psát pořád dokola o nepoučitelné zoufalce, když to spoustu čtenářů nebaví ani číst.
Kniha nebyla špatná, ale hrozně mne občas rozčilovala. Vztah Kitty a jejího milence mi připomínal "Pana Božského" v Sexu ve městě.
moje první kniha této autorky a byla jsem z nínadšená. První polovina má spád a četla jsem jí jedním dechem a nemohla jsem se od ní odtrhnout. A ač je druhá část stále o návratech a co si Kitty nechá všechno líbit, stále se mi četla skvěle. Celkově jsem z knihy nadšená a určitě si přečtu další knihy autorky
Tuto knihu jsem dostala půjčenou s tím že mě bude bavit, no musím říct že mě nějak nenadchla a že by mě měla bavit, jsem za půlkou a myslím, že Kitty je nepoučitelná. Nevím jestli vydržím do konce knihy. Myslím, že kniha vůbec ničím nenadchne a ani neupoutá, je to jen čtení na nic nedělání.
Asi jsem čekala víc, knihy od této autorky mne vždy pobavily. Tentokrát tomu něco chybělo, nebo přebývalo ??
Mé počáteční nadšení postupně ustupovalo a poslední třetinou knihy už jen listuji. Je to škoda. Autorka má velký dar psát čtivě, s humorem a Konečně přes čtyřicet jsem kdysi zhltla na posezení. Jenomže tahle kniha se motá pořád dokolečka, napadá mi Pes jitrničku sežral a mnoho dalších přirovnání. Holka na jedné straně šikovná, pěkná a chytrá se nedokáže zbavit manipulátora, i když ví, že stojí za pendrek. Ach jo, moc se tam toho neodehrává, proto dávám jen dvě hvězdičky. Za čtivost a za optimismus.
Napsala bych to stručně - nenadchne a neurazí, ten stále se opakující scénář mě dost nudil ...
Musím souhlasit s níže uvedenými komentáři v tom, že děj se vlastně po celou dobu tak nějak, jen s drobnými obměnami, neustále opakuje. Hrdinové se stále rozcházejí a pak opět scházejí. Ale mně osobně to vůbec nevadilo, kniha se mi četla skvěle. Navzdory tématu byla uvolněná a pohodová. Pro mě milá retro oddechovka.
No co na to říct? V podstatě se na všech 300stranách opakovala neustále a ta samá písnička. :( Přečetla jsem ji jen protože mě zajímal konec. Ale kdybych si přečetla pouze začátek a konec asi bych o nic nepřišla.
Knihu jsem přečetla za víkend. Byla jsem zvědavá, jak dopadne. Musím se přiznat, že mi Kitty dost lezla na nervy. Vůbec nechápu, proč se ke Cliffovi tolikrát vracela, když se všechno po stále kratší a kratší době vracelo do zajetých kolejí? Jak mohla vydržet tolik let ve vztahu, který neměl perspektivu a když se ukázalo, že její partner je alkoholik a ke všemu jí nebyl ochotem podpořit ani v dokončení studia ani v psaní článků či knih. Chtěl z ní mít takové hodné, přítulné a oddané domácí zvířátko. Tady se asi nedá říct nic jiného než "komu není rady, tomu není pomoci". Konec byl trochu letem světem, takové shrnutí. Nevím, zda by Wolf na Kitty byl ve sktečnosti tak dlouho ochoten čekat. Zlášť, když se od svého putování na jih Francie všecho všudy viděli jen jednou. Byla jsem ale překvapená, že se s Cliffem nakonec rozvedla jeho manželka. Asi jí šlo celou dobu jen o peníze a když zdědila obrovskou sumu po svém otci, tak dala Cliffovi vale. No konec dobrý, všechno dobré. Ale víckrát tuto knihu určitě číst nebudu.
Ano, je to oddechovka, právě taková, jakou jsem hledala a našla. Ke konci knihy se již děj opakuje, ale nudné to není. Konec je milý, úsměvný a splnil to, co jsem od něj očekávala.Úsměv na rtech a určitě ji nepošlu dál. Bude mít místo v knihovně.
Typická oddychovka na letní odpoledne na dece. Příběh je zajímavý, ke konci docela únavný svým opakováním. Ale jako relax se dá skousnout. Ale jednou a dost.
2004 | Konečně přes čtyřicet: Zralé ženě patří svět |
1995 | Madame dnes přijde později |
1995 | Hrad mám, hledám prince |
2000 | Roztržená šněrovačka |
2006 | Druhé jaro Mimi Tulipanové |
Pokud nemáte co číst, na dovolenou je to fajn kniha... k vodě, nebo na dlouhé zimní večery. Dostala jsem nějaký cestovatelský paskvil, Kitty na jedné straně sebevědomá a cílevědomá studentka, na druhé straně totálně zaslepená láskou... :(
Naivní romantická kniha, nenadchne, neurazí. Jsou lepší knihy.