Advent
Jarmila Glazarová
Baladický příběh se odehrává na samotě v beskydských horách. Svobodná matka Františka Plesníková (otec jejího syna byl zabit padajícím stromem při kácení) se provdá za mnohem staršího vdovce Podešvu. Nejprve k němu cítí velkou vděčnost, že ji vytrhl z chudoby a učinil svou ženou, ale brzo se dostaví rozčarování...
nádherná kniha..i když děj je místy děsivý.. sama autorka ji považovala za nejlepší ze svých děl a měla pravdu..
Krásný dialekt, děj který nutí přemýšlet, dramatický konec. To je jedna z mých oblíbených! Zlatá kniha!
Poměrně zdařilá kniha. :) Jsem ráda, že jsem se rozhodla ji přečíst. Líbí se mi použitý dialekt, bylo to takové zvláštní a ač místy kruté, zároveň povznášející. :)
zfilmováno partnerské vztahy česká literatura Beskydy manželství advent vdovci rozhlasové zpracování balady klasická literatura
1961 | Advent |
1962 | Vlčí jáma |
1967 | Roky v kruhu |
1953 | Chudá přadlena |
1950 | Leningrad |
Kniha, která vás nutí přemýšlet v úplně odlišných rovinách, než jsme dnes zvyklí. Velice doporučuji ve chvílích, kdy se potřebujete přenést do jiného světa a odpočinout si od přetechnizované a odosobněné společnosti.