Sľub
Anna Todd
Tessa sa dozvedá krutú pravdu o začiatkoch jej vzťahu s Hardinom. Už neraz sa presvedčila, že chlapec, ktorého miluje, býva krutý, ale také poníženie nečakala ani v najhoršom sne. Musí sa zmieriť s tým, že Hardin navždy ostane...Hardinom. Že by sa v ňom až tak veľmi mýlila? Rozum aj blízki jej radia, aby dala od Hardina ruky preč, nebola by prvá, ktorú potupil a odkopol. Kvôli Hardinovi odstavila na vedľajšiu koľaj všetko, na čom jej záležalo – školu, kamarátov, mamu, priateľa... ďalšie sklamanie by nezvládla. Mala by sa zachovať rozumne a vykašľať sa naňho, skôr než sa popáli ešte viac. No ľahko sa povie, ťažšie spraví, najmä pri pomyslení na vášnivé noci strávené v jeho náručí. Elektrizujúce dotyky. Nenásytné bozky. Hardin sa pred ňou kajá, vie, že sa dopustil najhoršej chyby v živote. Dokáže sa však naozaj zmeniť? Tessu čaká jedno z najťažších rozhodnutí.... celý text
![KateTheBlogger KateTheBlogger](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/204291/m_204291-x7j.jpg?v=1506936566)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Knížce se nedá upřít její čtivost. Nicméně stále v ní vidím podobnost s Padesáti odstiny a Stmíváním (Seattle je zkrátka velmi oblíbené město mladých dívek). Vzorná holka potká kluka drsňáka, zamilují se do sebe, i když by spolu být neměli,... nic nového, ale i přesto jdu pokračovat ve čtení a těším se na třetí díl.
![brigita550 brigita550](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha je úžasná, velmi čtivá a plná radostných i bolestivých emocí. Uznávám že to není žádné velké literární dílo, ale mám ji neskutečně ráda. Zamilovala jsem se do stylu psaní, místa, postav... V prvním díle jsem velmi fandila Tesse. Dá se říct, že byla mou oblíbenou postavou. Nevím co mě k tomu přimělo, ale po přečtení druhého dílu se přikláním více k Hardinovi.
![Pitraska Pitraska](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
O kapánek lepší než první díl. Opět je zde spoustu emocí a nálad. Hlavní hrdinka je stále neustále uřvaná, ale o něco méně než v prvním díle. Líbí se mi, že kniha je v tomto díle psaná z obou pohledů hlavních hrdinů. Musím také uznat, že jsem se i několikrát v tomto díle pořádně zasmála, co jsem moc ráda uvítala.
![avalonek avalonek](https://www.databazeknih.cz/img/users/83_/83933/m_avalonek-5rr.jpg?v=1545242554)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Jj,takhle se vydělává.Zbytecne natáhne knihu,aby to bylo na dlouho.Jako nevím.Je to jen o tom,jak se rozcházejí,a udobřují a díky tomu je to tak dlouhé a když už nebyl nápad,tak na konci knihy do toho vložíme jejího ztraceného otce,takže zbytečně dlouhé,dvě knihy by celkem stačili.Prečtu si to celé,ale celkem už čtu jen dialogy.
![VéjaTarabová VéjaTarabová](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/323818/m_vejatarabova.jpg?v=1736608339)
Příběh je pořád to samé. Jenom se hádají, a pak se zase udobří. Na druhou stranu je to díky krátkým kapitolám velmi čtivé.
![Zelený.úval Zelený.úval](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160228/m_zeleny-uval-4np.jpg?v=1620426940)
Druhý díl byl za mě docela divočina v jejich neustálých hádkách a usmiřování. Až už to nakonec začalo unavovat i mě. Ale i tak čtivě napsané.
![ellypusik ellypusik](https://www.databazeknih.cz/img/users/64_/64934/m_ellypusik-7bJ.jpg?v=1675680589)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příjemné oddechové čtení. Autorka umí moc pěkně a čtivě popsat pocity mladých lidí, co zažívají první lásky nebo možná i obecně všech lidí, kteří se díky svým emocím dostanou na úplné dno. Některé scény mi přišly až přemrštěné, ale on takový ten svět je, takže za mě moc milé čtení.
![zaba335 zaba335](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/246570/m_zaba335-6jy.jpg?v=1537606818)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nápis na obalu knihy naprosto sedí s obsahem a s mými pocity. Druhá vlna emocionální exploze vystihuje úplně všechno. Druhý díl této série čtenáře opět vtahuje do příběhu Tessy a Hardina, kteří neumí žít spolu ani bez sebe. Napříč všemi problémy se snaží najít cestu, aby jejich vztah fungoval. Mezitím každý řeší problémy s rodinou. Na dvojce se mi líbilo rozdělení kapitol podle toho, z jakého pohledu byl děj vyprávěn a bylo zajímavé číst jak Hardin, tak Tessa vidí různé problémy a názory. Taky mi přišlo, že oba během dvojky nějak postupně dospívají, mění se a snaží se. Vášeň, která mezi nimi je, byla z knihy naprosto evidentní a před paní autorkou smekám klobouk, protože napsat klasickou romantickou knihu, při které se rozplývám a nevnímám okolí, jen příběh, se opravdu povedlo. :)
![pipa36 pipa36](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/202945/m_202945-7dz.jpg?v=1510937528)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Příběh navazuje přesně tam, kde skončil první díl. Posun je pouze v tom, že mezi hádka - sex - hádka - sex - hádka se sem tam vklíní i troška rozumu v celé jeho náctileté kráse. I když se tento komentář může zdát spíše kritickým, není to tak - je to sice hodně rozvláčné, ale opravdu velice čtivé. Nakonec přece jen lapena příběhem otevírám třetí díl :-).
![Aranel15 Aranel15](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160121/m_aranel15-bas.jpg?v=1600153250)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi líbila, opět jsem se nemohla odtrhnout, ale myslím, že první díl byl lepší. V první knize se neustále opakoval model hádka-usmíření-sex, ale tady jsem měla pocit, že se pořád jenom hádají. Tessa byla absolutně nesnesitelná se svým stálým rozmýšlením, jestli s Hardinem být nebo ne. Při každém problému okamžitě běžela za Zedem nebo se začala líbat s někým jiným.
![Řečička Řečička](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Jako první chci napsat, že je to můj názor!
Knížka je hodně čtivá. Takže jsem všechny 4 díly přečetla za 14 dní. Což se moc často nestává. Začetla jsem se do té knížky a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Moc jsem si těch 14 dní užila ????. A chtěla bych moc poděkovat Anně Todd která tu explozi emocí ztvárnila.
Díky, díky, díky.
![kanitsuj kanitsuj](https://www.databazeknih.cz/img/users/66_/66012/m_kanitsuj-RVc.jpg?v=1540899536)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Do čtení těchto "Odstínů šedi pro náctileté" jsem se pustila na základě filmového zpracování After: Polibek a zvědavosti, o čem to vlastně je, když to má takový úspěch. Ačkoli nepatřím do cílové skupiny čtenářů (Kdysi to tak bývalo a romantické příběhy o prvních láskách mne táhnou dodnes.), musela jsem si pokračování přečíst. Neodradilo mne ani neuvěřitelné množství stránek, které je v podstatě stále o tom jednom - rozchod střídá sex a následuje usmiřování. Předpokládám, že i další díly se ponesou ve stejném duchu, ale musím si je také přečíst:-) a určitě se podívám i na další filmové zpracování. Román je totiž velmi čtivý, hrdinové jsou sympatičtí a toho sexu je tam tak akorát. Je lepší si příběh užít /obsah i stylistika v rámci žánru celkem ujde/ a hledat nedostatky bych rozhodně nedoporučovala, protože z pohledu kvalitní literatury byste skončili hned u první stránky:-)
![Ana72154 Ana72154](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54784/m_ana72154-eBn.jpg?v=1540842459)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
V této knize mě štval skoro každý svým chováním, ať to byla Tessa, její matka, Hardin, Zed.
Kniha sama o sobě byla horší než první díl, prakticky se tam točilo pořád to samé dokola.
Uvidím co další díly
![Jaňula08 Jaňula08](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
(SPOILER) Ani mi nepřišlo, že čtu druhou knihu této série, protože jsem ji vzala do rukou asi hned ve druhé vteřině po tom, co jsem dočetla první díl. Strašně mě bavila a napětí stoupá!!!
![Petraj365 Petraj365](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
I druhý díl je dokonalý. Úplně mě to vtáhlo do děje. Nemůžu se dočkat až se vrhnu na další díl.
![alzbeta2843 alzbeta2843](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/91816/m_91816-PTz.jpg?v=1460119987)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hardin navždy zostane Hardinom....Druhý diel, by som rozdelila na dve časti, pretože prvá asi tretina knihy ma bavila veľmi. Nemohla som sa od toho odtrhnúť a mala som pocit, že žijem život Tessy a Hardina. V tomto diely sa obe postavy posunuli a vyvíjali, asi preto ma to dosť bavilo. Čo sa mi veľmi páčilo bolo prelínanie rozprávania z pohľadu Tessy a potom Hardina. Vďaka tomu som i trochu pochopila prečo je Hardin Hardinom. I keď ja by som, teda s ním takú trpezlivosť nemala. A potom prišla posledná tretina, ktorá sa mi už zdala hrozne zamotaná a najmä zbytočná. Takže ja som musela jednu hviezdu strhnúť. Teším sa už na pokračovanie...
![Charmedka Charmedka](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/7552/7552.jpg?v=1381127933)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tenhle díl byl o chlup, ale fakt jen o malý chloupek asi slabší než Polibek. V podstatě se dělo furt to samé - hádka, pláč, sex, doprošování, odpuštění. Ale nemůžu říct, že by kvůli tomu byla kniha špatná, to vůbec ne. Mě to fakt bavilo a protože díl skončil zase neskutečně otevřeně, tak pokračování nenechalo na sebe dlouho čekat.
Jinak ale musím říct, že Hardina nemůžu vystát. Je mi jasné, že tohoto svalovce s tetováním, piercingy a sexy britským přízvukem bude většina čtenářek milovat, ale za mě je to totální ho*ado :D
Serie si mě získala :),za mě supr.