Aga
František Kotleta (p)
Nejobávanější členka vesmírné lodi Kraksna byla unesena. Kapitán Moravec vyráží na záchrannou misi, která je podle zbytku posádky nejpitomějším nápadem od no, posádka Kraksny má za sebou hodně pitomých nápadů, ale tenhle rozhodně patří mezi pět největších. Enlilové mezitím začnou pořádat na Kraksnu hon a šmejdit po celém vesmíru, aby dostali její posádku i technologii pradávné civilizace rutašů. Což pořád nic není proti tomu, co Moravce čeká při záchraně Agy. Kolik ocasů bude muset přesekat, než získá zpátky ještěrku, která netouží po ničem jiném, než mu vyrvat páteř z těla? Vítejte ve vesmíru, kde poslední nadějí lidstva na záchranu okupované planety je nákladní loď Kraksna a její svébytná posádka, vesmíru Františka Kotlety a Kristýny Sněgoňové, který je temný, krutý i zábavný, jak jen to cenzura nakladatele dovolí.... celý text
Romány Literatura česká Sci-fi
Vydáno: 2022 , Epocha (ČR) , AudiotekaInterpreti: Martin Stránský
Tak mě Kotleta přinutil se naučit nové slovo – herpetofilie. Znalci asi ví kam všechno směřuje, ale řekněme že naši hrdinové docela sblíží. Co se mě týče je tohle docela dobrý díl, máme tady hromadu dalších informací o vesmíru ovládaném Společenstvím, o tajemných Ratuších i o Chanských rituálech. Autor se nebojí trochu zamíchat kartama, zabít nějaké starší padouchy a přidat nějaké nové. Někdy si po Kotletovi připadám trochu unaveně a vyloženě vyhladověle po trochu hutnějším kousku literatury. Po Aze se spíš cítím připraven na další díly Legie. Asi vím, co si dám k Vánocům.
Aga navazuje přímo na Rudého vrabčáka. Rozhodně skvělé čtení- dozvíme se mnohem víc o Chanech. Ve finále je to mnohem vážnější příběh, než by se dalo čekat, ale rozhodně nepostrádá akci a humor.
ANO! ANO! ANOOO! Aga potvrdila, že je ta nej z posádky Kraksny, pardon, Vzdorující. František Moravec a ona hrají v tomto díle jasný prim a chemie mezi nimi je, hm, velmi interesantní. Kniha je napěchovaná akcí (úžasné boje v Ocelové aréně), nečekanými zvraty mezi postavami, podíváme se na víc než jednu novou planetu. Za mě osobně je ale tou nejzábavnější částí vývoj vztahu mezi Agou a Frantou. Stalo se opravdu tolik věcí, které jsem opravdu nečekala. Jediné, co za mě bylo trochu uspěchané, byla poslední kapitola. Ale to je opravdu maličkost. 95%
Tak piate pokračovanie skvelej vesmírnej ságy Legie je za mnou a táto je podľa mňa asi najlepšia. Kvalita naozaj stúpa každým jedným dielom. Ako už napovedá názov, celý diel sa bude točiť okolo Agy, ktorá bola unesená a kapitán Moravec sa ju rozhodne zachrániť.
Čaká nás ďalšia napínavá a dobrodružná jazda. Väčšina deja sa odohráva na "Oceľovej planéte" a čaká nás veľa súbojov v aréne na spôsob gladiátorov. Pobijú sa medzi sebou rôzne druhy mimozemšťanov, takže nechýba akcia a samozrejme ani humor. Aj keď v tejto časti takmer nie je Gerasim, o vripne hlášky nie je núdza.
Dozvieme sa aj kopec ďalších informácii a hlavne históriu okolo života Agy. Chémia medzi ňou a kapitánom Bouchačom funguje na výbornú, takže nemôžem inak ako dať plné hodnotenie a musím sa ihneď vrhnúť na ďalší diel.
Tenhle díl mě zatím po jedničce nejvíce nadchnul. Přišla mi to fajn jízda. Klasickej Kotleta a vše co on umí, akorát zase trochu jinak. Paráda.
Po Vrabčákovi jsem si říkala, že si budu muset dát asi trochu pauzu. Moc dlouho mi to ale nevydrželo a stejně jsem si brzy pustila v audiu i tento díl. A nebyla to chyba. Ač mě předchozí díl už moc nebavil, tak tenhle to zase nakopl. Moravec a Aga, to prostě funguje. I přesto, jak to mezi nimi funguje, tak "borfa" opravu překvapila a pobavila. Za tak absurdní zvrat musím jen tleskat. Takže za mě příjemná jízda a uvidíme, co bude následovat.
Pátý díl pěkně navazuje na čtvrtý a pěkně odsejpá. Jen mě štvou neustálé hlášky z Červeného trpaslíka, je to dost otravné.
Celá Legie je něco nevídaného. Postavy jsou tak osobité, že každý další díl budete očekávat jako na trní. S touhle sérií nemůžete šlápnout vedle. Od Hustého nářezu je to první série, která mě takhle šíleně baví!
Zatiaľ najlepšia časť zo série. Akcie tak akurát a aj zasmiať sa dalo.
Aga je proste super. Som zvedavý ako to bude pokračovať.
Dost dobrý pokračování! Jo, umím si představit, že si tuhle knížku přečtu znova. :)
Dozvíme se spoustu nových informací. Akce nezůstává pozadu, a přitom není tak zmateně zašmodrchaná, jak byl místy předchozí díl. Bavila jsem se. Na pár místech jsem se dokonce rozesmála! V průběhu čtení jsem byla zvědavá, jak se co rozuzlí, a jsem zvědavá i na pokračování. :)
Spolu s prvním dílem, je to zatím asi nejlepší díl série. Akce od začátku do konce, plno hlášek, prostě klasická Kotletovina.
První dvě třetiny knížky standardně dobrý (i když téma turnaje v aréně není zrovna vrchol nápaditosti). Poslední třetina odehrávající se na domácí planetě Agy působí tak nějak nastavovaně, jako by autor napsal knihu a po jejím dokončení zjistil, že je moc krátká a že to chce ještě připlácnout pár dalších stránek.
Musím souhlasit, že tohle je jeden z nejlepších dílu, možná vubec nejlepší.
Kapitán Bouchač je prostě tahoun celé série a jak sám říká, střelec. Následkem toho defakto chodící katastrofa.
Poměrně pěkné vymyšlené aby přežil zápasy v aréně.
Navíc aréna byla fajn příležitost představit nové mimozemské druhy a deník na konci zase palec nahoru.
Škoda že se dostane vždy jen na pár druhu
Aga ze série Legie přečtená.
Vytáhnu ti páteř z těla a z tvých kostí udělám xylofon, na který donutím hrát Gerasima jednou rukou, zatímco tu druhou mu budu trhat. - To je celá Aga, teda než dojde k bor-fa. Další příběh Kapitána Bouchače, který se pouští do záchranné akce nejobávanější členky "Kraksny" pardon "Malé vzdorující" . Zachrání ji? Až splní Aga kor-fu utrhne mu hlavu a nacpe mu ji tam kam ani slunce nesvítí? Zlikviduje opět půl planety?.... To se dozvíte až těch dalších úžasných a opět deníkem Danky Krasinsky doplněných 309 stran dočtete
Ani pátý díl mě nepřestal bavit. Ale řeknu vám, až se TO dozví Gerasim (jestli se TO teda dozví) tak se posere, bude se strašně smát, bude asi hodně sprostej a zase se bude smát a taky bude trochu vyzvídat a trochu závidět a já chci bejt u toho. Jdu na další díl, díky :)
Kotleta jak má být. Kapitána Bouchače nelze nemilovat a nedržet mu palce. A Aga? Nejlepší ještěrka ve vesmíru. Bez debat.
(SPOILER) Můj vlhký dětský sen na který jsem čekal už od prvního dílu, konečně jsem ho dočkal. Aga je tam dole stejná jako ženská, takže vím co o volných víkendech dělat.....Jinak je to klasická Kotletovka, stále jsem překvapen že jim nejsem přesycen. Zatím nejlepší díl ze všech osmi.
První a asi i poslední kniha od Kotlety. Nevěděl jsem do čeho jdu, ale že to bude takto prostoduché jsem netušil. Jistě, jsou tam výborné hlášky v podáni Martina Stránského které tomu přidávaly, ale nějak mě to neoslovilo. Tohle není kniha pro mě, ale věřím, že si to jiní užijí lépe.
2016 | Spad |
2014 | Příliš dlouhá swingers party |
2010 | Hustej nářez |
2017 | Poločas rozpadu |
2020 | Operace Thümmel |
Dvaja členovia posádky kapitána Moravca sú nezvestní. Aga bola unesená niekým z vlastného druhu a Amanda zmizla počas enlilskej invázie na planéte tisícich svetiel. Okrem toho sa ukazuje, že Enlilovia pátrajú po rutašských technológiách, vďaka ktorým by ich už nebol schopný zastaviť pravdepodobne nikto.
Piata časť Légie je predovšetkým sólovka kapitána “Bouchača“, ktorý sa sám vydáva zachrániť Agu. Ostatné postavy tu nehrajú žiadnu rolu ak teda nerátam Agu. Je tu plno parádnych súbojov v aréne, ktoré ma fakt strašne bavili a kľudne by som bol za, aby ich bolo o niečo viac. Oproti iným častiam mi prišla táto trochu vážnejšia a humoru ako keby ubudlo, no stále je tu kopec dobrých hlášok. Možno je to aj preto, že tu nie je Gerasim a ostatní členovia posádky. Tentokrát sa dej neodohráva len na jednej planéte, no rovno na dvoch, čo je tiež zmena oproti predošlému dielu. Páči sa mi ako si postupne buduje kapitán Moravec a jeho posádka reputáciu vo vesmíre, čo však znamená aj to, že im hrozí čoraz väčšie nebezpečenstvo a to nie len od Enlilov (ako sa ukáže aj v tejto časti). Konečne sa tiež dozvieme viac o vesmírnej rase Chanov. Záver knihy opäť super a vzhľadom na to, čo sa tu udialo očakávam, že Enlilovia zvýšia odmenu za chytenie kapitána Moravca a jeho posádky. Za mňa zatiaľ Amanda (2. diel) a Aga (5. diel) top časti série, ktoré bude veľmi ťažké prekonať.
Piaty diel Légie rozhodne nepatrí medzi najvtipnejšie, no dejovo ponúka viac než predošlé a k tomu ešte tie parádne súboje v aréne – perfecto. Vyzerá to, že v ďalšej časti budú naši hrdinovia opäť rozdelení, no aspoň zasa dostanú priestor iné postavy, ktoré ho doteraz toľko nemali.