Africká misia

Africká misia
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369013/bmid_africka-misia-Z4f-369013.jpg 4 18 18

Agent Erns Grip série

< 2. díl

Na strelnici v džibutskom hlavnom meste ktosi zastrelil švédskeho poručíka. Priamo v Afrike má jeho smrť vyšetriť agent švédskej tajnej služby Ernst Grip. Nemôže sa zbaviť dojmu, že mu o priebehu udalosti všetci klamú. Medzitým o kus ďalej v Adenskom zálive somálski piráti prepad¬nú luxusnú jachtu a unesú švédsku rodinu s dvoma malými deťmi. Grip je poverený rolou vyjednávača. Aby zachránil unesenú rodinu a objasnil skutočné okolnosti poručíkovej smrti, nezostáva mu nič iné, len využiť neštandardné prostriedky a postupy. Akú rolu tu však zohráva zákon a morálka, keď ide o ľudské životy?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Plus

Efter monsunen, 2016

evik_svistik
16.12.2020 4 z 5

Docela fajn četba, vybráno kvůli čtenářské výzvě, takže jsem neměla moc velká očekávání, ale ono to nebylo vůbec špatné. Sice ne TOP, ale i tak můžu říct, že za přečtení to stojí.

soukroma
01.09.2020 4 z 5

Zpočátku se mi celý příběh vyšetřování zastřeleného švédského důstojníka na střelnici v Džibuti moc líbil - vyslaný vyšetřující policista Grip mi připomínal Reachera (v době jeho působení u vojenské policie). I paralelní zápletka s únosem jachty piráty poblíž byla děsivě dobrá. Ale postupně mi připadalo, že Grip je nerozhodný, nedokáže se orientovat, střílí naslepo a celé vyústění podle toho taky vypadalo - neuvěřitelně mizerně (nemluvě o nezvládnutí - na autorově straně - jakékoli emoční stránky věci, zejména do oči bijící nulová reakce na smrt dítěte, u všech zúčastněných).
Celkově to bylo moc roztahané, nemělo to pro tohle téma potřebný švih. A hlavně, postavy tedy rozhodně nejsou černobílé, ale ne zrovna v tom pozitivním smyslu: správní hoši se ukážou být lumpové minimálně zlodějského kalibru, zloduši jsou současně oběti (a dokonce správňáci - hrající na dvě strany, byť to ani vzdáleně z podstaty prostě nemohlo takhle fungovat). Takže slibovaná přesvědčivost z výkřiků na obálce se - dle mého - tedy rozhodně nekoná.
O tajných službách to až tak nebylo, zato o situaci v Africkém rohu na konkrétních příkladech si lze udělat docela dobrou představu. Přestože tam měly slovo i francouzské a americké síly, švédská hlavní linka tomu dala zase jiný rámec.
Počáteční nadšení se smrsklo na 75%, i tak dost slušných mezi konkurencí.

albert19
29.12.2017 3 z 5

Není špatná, ale pro mě dost zápletkově náročná. Mohl bych si na tento žánr ze zmíněného prostředí zvyknout, ale?