Agent kosmické flotily
Kir Bulyčov (p)
Lehčí příběh zasazený do zvláštního prostředí vzdálené dvojice obydlených planet. Přesněji řečeno, jedna planeta je obydlená, na druhé civilizace zanikla globální válkou a nyní je tam divočina plná zarůstajících trosek. Na začátku zvláštní detektivní příběh se stává akčním poté, co je unesena meziplanetární loď za účelem získání zbraní z mrtvé planety.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1989 , Lidové nakladatelstvíOriginální název:
Агент космофлота (Agent kosmoflota), 1984
Výborně napsané sovětské sci-fi z 80. let a asi nejlepší knížka od Bulyčova, co jsem zatím četl (pokud pominu Alenku z planety země, které mě dostala někdy před 35 lety). Jedinou nevýhodou této knížky je její krátká délka.
Na stránkách knihy se dostáváme do vzdálené hvězdné soustavy, kde jsou dvě planety. Jedna obydlená rozvíjející se civilizací, druhá zničená globální válkou. Lidská civilizace je na vysoké úrovni, vysílá na neobydlenou planetu archeology a na obydlené planetě má svůj konzulát a kosmodrom, snaží se nezasahovat více do vývoje planety. Nejprve sledujeme takřka detektivní příběh, kdy jeden z archeologů zmizí, a všichni přemýšlí, co se mu mohlo stát. Pak přichází pokus o rebelii, únos lidského vesmírného korábu primitivní civilizací a zjišťujeme, že skoro každý zde hraje svou falešnou hru a je mistrem intrik.
Rozhodně všem doporučuji, knížka vtáhne do děje a nedovolí odložit dokud není dočtena.
Dovedně propletený mix akčnější space opery s humanistickými myšlenkami - a nejen jimi. Jsou zde i různé postřehy z obyčejného života - o tom, co člověku dokáže udělat radost (celá ta úvodní pasáž knihy mi přijde geniální - někdy dokončíte několikaměsíční projekt, a nic, jindy objevíte cínové vojáčky a máte radosti na rozdávání) nebo že to, co se odbude v přehledech či dějepisu půl větou /pokud se to tam vůbec dostane), může pro dotyčné znamenat hodiny vypětí a boje se smrtí. Jen mne trochu mrzel závěr, třeba by mě zajímalo, co se stalo s Fotijem, jak poplácali Andreje po ramenou a tak. Prostě nějaké doznění, jak se tomu říká odborně.
Opět se ukázalo, že autor je mistr zápletky. Kniha je jak vánočka. Máme tu jeden výchozí začátek, následuje propletenec jednotlivých copů, které se záhy opět setkají v jednom konci. A tak tomu je i u této knihy. Začínáme jedním únosem, odtud se začíná vinou několik dějových coopů, které fungují samostatně, ale vzájemně se prolétají, aby nakonec opět splynuly v jeden konec.
Autorův styl psaní je opět lehký, dynamický, a v neposlední řadě velice poutavý. Jednotlivé dějové linie kolem sebe krouží, dotýkají se, odbíhají od sebe. To vše dohromady knihu činí velice čtivou, byť téma samé není nikterak zásadně originální. Každý si najde svého hrdinu, kterému bude držet palce, bude kroutit hlavou nad fungováním světa, nechápat smysl krevní msty, ale hlavně bude mít radost ze čtení.
Někde jsem četl, že tato kniha je označována za jednu z nejslabších od K. Bulyčova. S tímto konstatováním bych se neztotožnil. Je jiná, ale má své kouzlo a atmosféru. Proto ti, kdo autora dosud neznají, nebudou dozajista zklamáni. A ti, kteří již mají zkušenost, se touto knihou pouze usvědčí v názoru, jakým je K. Bulyčov skvělým spisovatelem.
1985 | Alenka z planety Země |
2015 | Osada |
1987 | Alenčiny narozeniny |
1989 | Milión Alenčiných dobrodružství |
1979 | Mimozemšťané v Guslaru |
Dobrá zápletka, napätie, kozmické lode a hlavne ľudia a mimozemšťania, ich vzájomné interakcie. Reakcia Kozmickej flotily na obyvateľov “primitívnej planéty mi pripomenula STAR TREK Novú generáciu.