Ajurvédická léčitelská kuchařka
Zora Doval
Knha obsahuje recepty jídel na principech starověkého systému léčení, ajurvédy, upravené podle pátera Ferdy a pro naše podmínky.
Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: 1998 , Eko-konzultOriginální název:
The Ayurvedic Healing Cookbook, 1998
více info...
Přidat komentář
Tato kniha rozhodně není pouhou kuchařkou, ale i průvodcem čtenáře do základních principů ajurvédické kuchyně. Diskutuje o smyslu vegetariánství, vysvětluje zásady ajurvédického systému stravování, který zahrnuje i mnohé aspekty přístupu k vaření. Zabývá se mimo jiné také vhodností některých potravin, popřípadě jejich vzájemnou kombinací.
Samotné recepty, obsažené v knize, jsou pravděpodobně vybrány tak, abychom bez problému byli schopni sehnat všechny suroviny (žánou exotiku zde tedy nehledejte). Hodně mě také potěsily návody, jak vyrobit například sojové mléko, tofu, nebo třeba jak a z čeho všeho připravit klíčky.
Knížka je podle mě velmi nápomocná lidem, kteří chtějí přejít na vegetariánskou stravu, nebo kteří chtějí pouze jíst zdravěji.
Štítky knihy
Autorovy další knížky
1998 | Ajurvédická léčitelská kuchařka |
1999 | Ájurvéda - Tradiční indická medicína I |
1999 | Ájurvéda - Tradiční indická medicína II |
Mě to připadá jako počeštěné recepty indické kuchyně. Je to podivný hybrid, který se odvolává jak na ájurvédu, tak na pátera Ferdu. No, ale vařit se podle toho dá, určitě lze použít k obohacení jídelníčku. Mnohem použitelnější k vaření je pro mě knížka 108 receptů od Góvindy.