Ako sa hrá krajčírik Nohavička
Leopold Suhodolčan
Krajčírik Nohavička sa učil od svojho pradeda, od svojho deda, učil sa aj od svojho otca. Aj tak sa stal celkom iným krajčírikom než jeho predkovia. Spolu s priateľmi Borkom, Bine a dievčatkom s menom Breda robí svet krajší a lepší. Kniha obsahuje nielen prvú knihu, ktorá už bola vydaná vo vydavateľstve Mladé letá v roku 1975, ale aj ďalšie príbehy krajčírika Nohavičku pod názvom Ako sa hrá krajčírik Nohavička. Rozprávky: Krajčírik Nohavička: Domček z gombíkov, Povrazolezec, Preteky, Stratenček, Telefón, Kto sme ?, Zbojník Cincin, Cesta lesom, Obchodníci, Naše mesto. Ako sa hrá Krajčírik Nohavička: Rozprávkový strom, Psík a psy, Zastávka pre vtáky, Zachráňte aj ježka, Auto-lietajúce nohavice, Päť krajčírikov a traja zbojníci, Rukavice pre dievčatko, Brúsime nožnice, Miesto pre bábiky, Najkrajší trávnik detských hier. Prvé vydanie. Cena knihy v čase vydania: 28.- Kčs.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1989 , Mladé letáOriginální název:
Krojaček Hlaček / Z vami se igra krojaček Hlaček, 1972
V rámci nějaké mezinárodní série dětských knih vydal Albatros v roce 1979 tuhle nádhernou knížku. Kromě zajímavého příběhu a neskutečných "vynálezů" ze světa šití - žasnu, co všechno se dá vymyslet s knoflíčky, špulkami, jehlami, nitěmi, jakož i s náprstkem - vyprávění doprovázejí překrásné ilustrace slovinské provenience.
Odteď budu vždycky vidět knoflíky, a koneckonců i krejčíky a švadlenky, optikou téhle skvělé dětské knížky. Moc ráda bych ji doporučila, ale dost bych se divila, kdybyste ji někde našli; koupit se už dávno nedá a naše knihovna ji nemá. Velká škoda!
Od Domčeka z gombíkov po Najkrajší trávnik detských hier je kniha rozdelená na dve časti. Krajčírik Nohavička a Ako sa hrá krajčírik Nohavička.
Príbehy sú krátke. Nie je o však na škodu. Pri večernom čítaní deťom prelúskate aj dve-tri rozprávky. Kniha je doplnená originálnymi ilustráciami, kde sa fantázii naozaj nekladú žiadne medze. Svet farbených gombíkov, nití, nožníc, stužiek vás prenesie do detského sveta, v ktorom je malý krajčírik hrdinom pre všetkých. Hoci je titul vydaný v origináli po roku 1970, slová a ani kresby nezostarli. Práve naopak. Ponúknu aj dnes niečo, čo v najnovších detských knihách nie je. Toto malé rozprávkové dielo, som náhodou objavil v rodinnom archíve kníh na hranici už zabudnutých príbehov. Potešilo ma, že som ho znovu vybral a zaradil do mojej knižnice. Pravdepodobne sa už nedá požičať, ale v nejakom antikvariáte sa ešte určite nájde. Je to jednoducho malá knižka s veľkým srdcom.